OVAJ ČOVEK JE DEFINITIVNO TEMPIRANA BOMBA! Kurti: Moguć je i treći rat, Srbiji dajemo dva meseca!

Autor:

Vesti

09.08.2022

04:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ako budemo imali drugu epizodu u Pridnestrovlju, sledeća je na Balkanu, tvrdi premijer lažne države.

OVAJ ČOVEK JE DEFINITIVNO TEMPIRANA BOMBA! Kurti: Moguć je i treći rat, Srbiji dajemo dva meseca!

Foto: Tanjug/D.Vojinović/B.Slavković/profimedia/ATA images

Aljbin Kurti, premijer privremenih prištinskih institucija, ponovo pali vatru, preteći da je moguć rat na Kosovu i Metohiji. Bolje rečeno, očigledno ga priželjkujući.

Mada je prošle sedmice dobio packu iz Vašingtona, posle koje je morao bar na mesec dana da odustane od nasilnog plana da kosovske Srbe prisili da pristanu na nova (njegova) pravila vezana za registarske tablice i lična dokumenta, nastavio je da divlja, u susret nastavku dijaloga 18. avgusta u Briselu.

ČIJA JE ODLUKA?

Ovog puta poručio je da Srbija ima dva meseca (da pristane na njegove mere), ističući da postoji visok stepen rizika od oružanog sukoba.

- Ne bih rekao da je rizik veoma visok jer ovde imamo i kontingent NATO, ali svakako je visok. Mi smo demokratija koja ima autokratiju na granicama - kazao je Kurti za italijanski list Republika.

Neodgovoran bi bio, kako je dodao, ako bi rekao drugačije, s obzirom na to šta je, kako je naglasio, Rusija uradila s Ukrajinom.

- Pre invazije na Ukrajinu prilike su bile male, ali se sada situacija promenila. Ako budemo imali drugu epizodu, na primer u Pridnjestrovlju, onda će verovatnoća da će se desiti treći rat na zapadnom Balkanu, a posebno na Kosovu, biti veoma velika - kazao je Kurti.

Poručio je da Srbija ima rok od dva meseca da sprovede recipročne mere koje je usvojila Priština:

- Ovo je odluka moje vlade. Imaju dva meseca.

NISMO NAIVNI

Republika

Foto: Tanjug

Dejan Miletić

U razgovoru za Republiku predsednik Centra za proučavanje globalizacije Dejan Miletić kaže da je Kurti pokazao da je tempirana bomba, koja svakog trena može da izazove eksploziju i sukobe:

- Kurti je već duže vreme problem stabilnosti regiona. Očigledno zloupotrebljava situaciju u kojoj je Zapad sada fokusiran na svoje probleme usled ukrajinske krize i zaoštravanja odnosa SAD i Kine oko Tajvana. Kurti se ponaša kao neuračunljiva osoba, kao tempirana bomba, koja može da eksplodira svakog dana, isprovocira i uvuče u sukob. Srbija, međutim, nije naivna. Ne računajući preterano na reakciju međunarodne zajednice, Beograd je dosada uspešno umeo da se nosi s tim neozbiljnim čovečuljkom, kom su data ozbiljna zaduženja. Ne sumnjam da će i ubuduće tako biti.

Petković: Sprema teren za nove napade na Srbe

Republika

Foto: Tanjug/AP

Petar Petković

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ocenio je da premijer privremenih prišitnskih institucija Aljbin Kurti najnovijom izjavom pokazuje da otvoreno želi rat, a ne dijalog i dogovor.

- Ako Kurti javno potvrđuje da Zajednica srpskih opština nikada neće biti formirana, te da Srbi moraju da prihvate jednostrane i nasilne odluke o tablicama i ličnim kartama, svima je jasno da Kurti priziva sukobe na KiM - naveo je Petković u saopštenju.

On je ukazao i da u svakoj izjavi Kurti izmišlja navodni uticaj Rusije jer želi tako ne samo da napadne Beograd već i da opravda buduće nove jednostrane i nasilne akcije protiv srpskog naroda u pokrajini.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading