I TO SE DESILO - SAD STALE NA STRANU BEOGRADA U SPORU SA PRIŠTINOM: Evo kakve će posledice imati NEOČEKIVANA ODLUKA VAŠINGTONA!

Autor:

Vesti

01.08.2022

08:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sjedinjene Američke Države po prvi put stale su na stranu Beograda u sporu sa Prištinom i takozvani kosovski premijer Aljbin Kurti morao je da reterira i svoju suludu odluku o tablicama povuče nakon što je izriban od američkog ambasadora.

I TO SE DESILO - SAD STALE NA STRANU BEOGRADA U SPORU SA PRIŠTINOM: Evo kakve će posledice imati NEOČEKIVANA ODLUKA VAŠINGTONA!

Foto: Tanjug/AP/prixabay.com

Ovo donekle neočekivana odluka, smatraju sagovornici Republike, mogla bi da ima dalekosežne posledice po dalje odnose između Beograda i Prištine, ali i bilateralne odnose Srbije i SAD.

Srbija je, podsetimo, u noći između nedelje i ponedeljka izvojevala jednu od najznačajnijih diplomatskih pobeda u poslednjoj deceniji, pošto je vlada u Prištini popustila posle sastanka sa američkim ambasadorom.

Jednostrana fašistička odluka Aljbina Kurtija i njegove klike da od od 1. avgusta izdaje potvrde za građane koji poseduju dokumenta Srbije i da počne preregistracija automobila sa srpskim tablicama odložena je do 1. septembra nakon što je ambasador SAD u Prištini Džef Hovenijer zatražio je od Kurtija da je odloži zbog „nerazumevanja njenih implikacija“. 

Kako ocenjuju sagovornici Republike, deo razloga za odluku Vašingtona kojoj se ni najveći optimisti nisu mogli nadati leži i u činjenici da Srbija vodi doslednu politiku, a predsednik Aleksandar Vučić drži reč, poštuje dogovore i govori istinu.

Republika

Foto: Medija centar Beograd

Branko Radun

 

Politički analitičar Branko Radun konstatuje da je pozitivno što je SAD naložila Kurtiju da obustavi donošenje sumanute odluke, ali upozorava da to ne znači da će Vašington i definitivno promeniti politiku prema Srbiji u celosti.

- Očigledno je da podrška Kurtiju više ne dolazi toliko iz Vašingtona koliko iz Londona i Berlina. Ipak, ne treba od doga praviti "veliku stvar", jer SAD neće promeniti politiku prema kosovskom pitanju, već samo žele da se izbegnu sukobi - konstatuje Radun.

Prema njegovim rečima, Kurti nema kapacitet sam od sebe da napravi neki veći problem , već je tu dovedn da izvrši pritisak na Srbiju.

- Kurti ide tom logikom što gore-to bolje, da bi se pozicionirao kao glavni albanski nacionalista. Stvaranjem tenzija pokušava da uspostavi kontrolu na oba nivoa vlasti - istakao je Radun.

Marketinški stručnjak Nebojša Krstić ističe da je reakcija SAD svakako dobra vest.

- Ne bih smeo da budem preterani optimista i da kažem “Po jutru se dan poznaje”, ali ovo je svakako dobra vest koja nas uči da je ključ rešenja mnogih problema na Balkanu u dobrim odnosima Srbije i SAD - naveo je Krstić za Republiku.

Grenel: Kurti je fašistički premijer

Republika

Foto: youtube.com/Richard Nixon Foundation

Ričard Grenel

 

Podsetimo, i specijalni izaslanik za Balkan bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa Ričard Grenel ocenio je na Tviteru da je odluka premijera Aljbina Kurtija da se odbace srpske registarske tablice i lične karte nepotrebna.

- Ponovo, krajnje levičarski, radikalni i iskusni fašistički premijer Kosova Aljbin Kurti jednostrano preduzima korak da odbaci srpske registarske tablice i lične karte na Kosovu. Glupo. Bezobzirno. I nepotrebno - ocenio je Grenel u seriji objava na ličnom profilu na društvenoj mreži Tviter.

On je upitao i zašto Aljbinu Kurtiju savetnik aktuelnog američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan i američki državni sekretar Entoni Blinken „ne kažu da prestane sa njegovim fašističkim ponašanjem“.

- Evropljani su mu rekli da stane - ali treba mu reći da to potpuno prestane - naveo je Grenel.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Dušan

01.08.2022 09:58

Ali Kurti će da istera svoje.

Dragan

01.08.2022 13:22

Nigdje veze Greska