AL SISI U BEOGRADU! Vučić odlikovao egipatskog predsednika: Potpisani važni sporazumi! (FOTO, VIDEO)

Autor:

Vesti

20.07.2022

07:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Egipta Abdel Fatah Al Sisi nalazi se u poseti Srbiji.

AL SISI U BEOGRADU! Vučić odlikovao egipatskog predsednika: Potpisani važni sporazumi! (FOTO, VIDEO)

Foto: TANJUG/M. Milivojević

Egipatski predsednik sleteo je u Beograd juče oko 15.30 časova gde ga je dočekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić. 

Ceremonija svečanog dočeka  Abdela Fataha Al Sisija otpočela je oko 9.30 časova ispred Palate Srbija intoniranjem himni uz najviše državničke i vojne počasti.

Predsednika Egipta su dočekali i članovi Vlade i delegacije Srbije.

Nakon svečanog dočeka ispred Palate Srbija počeo je sastanak dva državnika u četiri oka.

Foto: TANJUG/M. Milivojević

Sastanak u četiri oka šefova država

Nakon razgovora predsednika Aleksandra Vučića i Abdela Fataha al Sisija, održan je plenarni sastanak delegacija Srbije i Egipta.

Foto: TANJUG/M. Milivojević

Pelnarni sastanci dve delegacije

Za velike zasluge u razvoju odnosa Srbije i Egipta predsednik Vučić je Ordenom Republike Srbije na lenti odlikovao egipatskog lidera.

Počelo je potpisivanje sporazuma u okviru deklaracije o strateškom partnerstvu.

Foto: TANJUG/M. Milivojević

Orden

Potpisani su sporazumi u oblasti obrazovanja, kulture, poljoprivrede, spoljnih poslova i diplomatije, zaštite životne sredine.

Obraćanje predsednika Vućića

- Ova poseta za nas ima istorijski karakter. Neretko volimo da nešto zovemo istorijskim, ali obnova naše saradnje je nešto što će mnogo toga doneti u budućnosti našim narodima. Uveren sam da će današnji sastanak dati snažan impuls daljem razvoju naših odnosa - rekao je Vučić.

- I to je tek početak, dogovorili smo učešće na svim sajmovima u budućnosti, i verujem da ćemo imati mnogo češće kontakte i posete. Ja želim da se zahvalim Al Sisiju zato što je pravo iz Nemačke došao u Beograd. On u petak ide u Pariz, u posetu Makronu, i ja sam mu zahvalan što je između te dve važne posete došao u Srbiju - kazao je predsednik Srbije.

Vučić kaže da je sa Al Sisijem pričao o mnogo konkretnih tema, i da je siguran da ćemo ustanoviti dobru saradnju o prodaji žitarica.

- Dobili smo sertifikat i za jabuku, očekujem i za goveđe meso. A ono što smo ustanovili ovde da do početka oktobra usaglasimo dogovor o slobodnoj trgovini. To bi na primer značilo da bi mi imali limun bez dodatnih carinskih opterećenja, dok bi oni imali najbolje jabuke, da navedem primer - kazao je on.

Predsednik kaže da će sutra biti održana manja vojna vežba i prikaz naoružanja u Nikincima.

- Oslanjamo se jedni na druge u ovim teškim vremenima, i pokazaćemo ono što mislimo da je korisno i da može biti od interesa za Egipat - rekao je on.

Vučić je rekao da je pitao Al Sisija kako je moguće da je uspeo da izgradi više od 5.000 kilometara auto-puteva, i da želi iskustva Egipta da iskoristi u našoj zemlji.

- Nisam zadovoljan iako smo mnogo uradili, uvek mora više i bolje. Dobio sam značajna saznanja, naučio sam mnogo toga, i verujem da ćemo deo toga uspeti da sprovedemo u našoj zemlji. Za nas je važno da uspostavimo saradnju među našim kompanijama, o čemu će više razgovarati delegacije na Biznis forumu. Već su neki dogovori postignuti, posebno među hemijskim kompanijama - kazao je predsednik.

On je rekao da je tema razgovora i situacija u svetu, kako na Bliskom istoku tako i u Ukrajini.

Foto: TANJUG/J. Ilić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić dodela ordena

- Mi smo dogovorili veoma blisku saradnju između naših ministarstava spoljnih poslova. Videli ste našu zajedničku deklaraciju, i imaćemo vremena i sutra da govorimo, ali za mene su ovo bile osnovne stvari. Želja svih građana Srbije je nepodeljena, i niotkoga u Srbiji nećete čuti lošu reč o Egiptu, došli ste u zemlju koja pamti Gamala Abdela Nasera, i ja sam ponosan što mogu da budem domaćin egipatskom predsedniku. Uveren sam da će naša saradnja u budućnosti biti mnogo bliža. Hvala još jedanput i dobrodošli dragi prijatelju - rekao je predsednik.

- Imamo mnogo da ponudimo jedni drugima - istakao je predsednik i najavio saradnju u oblasti stipendiranja studenata.

Predsednik Srbije je najavio i vraćanje direktnog leta za Kairo.

Obraćanje Abdela Fataha Al Sisija

- Moja je čast da po prvi put budem vaš gost i zahvaljujem na velikom gostoprimstvu od strane vaše države i vašeg naroda - rekao je predsednik Egipta.

- Uvek ste dobro došli us voju drugu domovinu - rekao je egipatski predsednik.

- Nadam se da će potpisani memorandumi doneti još jaču saradnju među našim zemljama. Mi imamo istorijske veze od 1908. godine, koja je postala još jača šezdesetih godina - kazao je Al Sisi.

On je dodao da je tema razgovora bila politika, nauka, ekonomska saradnja i o drugim stvarima, pogotovo o investicijama.

Foto: TANJUG/J. Ilić

Predsednik Egipta Abdela Fatah Al Sisi

- Pričali smo i o situaciji u Palestini, Libiji i Ukrajini, i kako to utiče na svetsku ekonomiju, gde bi naše dve države trebale da sarađuju. Egipat je zemlja koja želi da se sve reši mirom, i uvek ćemo potencirati mir - rekao je El Sisi.

Predsednik Egipta je dodao da će u Šarm el Šeiku biti održana konferencija o klimatskim promenama, i pozvao je predsednika Vučića da prisustvuje.

- Zahvaljujem se na vašem gostoprimstvu i na ordenu koji ste mi uručili. Nadam se da ćemo u sledećem periodu dalje razvijati našu saradnju. Hvala vam gospodine predsedniče.-

Počeo biznis forum

Poslovni forum Srbija - Egipat u organizaciji Privredne komore Srbije počceo je u Palati Srbija uz učešće brojnih domaćih i egipatskih poslovnih ljudi i najviših zvaničnika dve zemlje.

Na početku foruma učesniciima su se obratili predsednici Egipta i Srbije, Abdel Fatah al Sisi i Aleksandar Vučić.

U biznis forumu učestvuje više od 30 kompanija iz Egipta i oko 100 privrednika iz Srbije.

Na prvoj sesiji govoriće ministarka trgovine, tuzrizma i telekomunikacija Tatjana Matić, ministarka indsutrije i trgovine Egipta Nevin Gamea, predsednik Federacije egipatskih indsutrija Mohamed Zali al Havedi i predsednik Federacije trgovinskih komra Egipta Ibrahim Mahmud al Arabi.

Foto: TANJUG/J. Ilić

Biznis forum

Uoči foruma održane su prezentacije Razvojne agencije Srbije "Zašto investirati u Srbiju" i Federacije egipatskih, afričkih i mediteranskih komora "Poslovati sa Egiptom".

Nakon foruma planirani su susreti srpskih i egipatskih kompanija iz sektora poljoprivrede, gradevinarstva i infrastrukture, energetike, zdravstva, turizma, telekomunikacija i Informatičkih tehnologia.

Prethodno je, tokom bilateralnog sastanka zvaničnika dveju zemalja, potpisani memorandum o saradnji u nizu oblasti.

Među potpisanim dokumentima je i Memorandum o razumevanju između vlada Srbije i Egipta u oblasti poljoprvrede Branislav Nedimović i ministar spoljnih poslova Samih Šukri.

Foto: TANJUG/J. Ilić

Poslovni forum

Potpisan je i Memorandum o razumevanju o saradnji Razvojne agencije Srbije (RAS) i Uprave slobodnih zona GAFI o jačanju biiateralnih investicionih odnosa, Memoradum o razumevanju između RAS-a i Agencije za mala i srednja preduzeća Egipta.

Egipatska ekonomija je druga najjaca privreda u arapskom svetu, posle Saudijske Arabije. Najveći deo egipatske ekonomije oslanja se na turizam i izvoz nafte i gasa, kao i na prihode od Sueckog kanala. U prva tri meseca ove godine, ukupna robna razmena Srbije i Egipta povećana je za više od 72 odsto, u odnosu na isti period prethodne godine, saopštila je Privredna komora Srbije.

Predsednici dve zemlje na biznis forumu

Predsednik Egipta je rekao da je Srbija napredna zemlja koja ima veliki potencijal.

- Sve što treba Srbiji može da se nađe u Egiptu. Egipat je veliko tržište, i ja imam volju da sa gospodinom predsednikom unapredimo saradnju naših zemalja. Mi vas podržavamo i uvek ćemo biti tu da prevaziđemo sve prepreke - kazao je Al Sisi.

On kaže da je 2016. godine Egipat počeo ekonomske reforme, i da je kroz razne nacionalne projekte zemlja unapredila svoju privredu.

- Došla je pandemija korona virusa, i ostali smo na istom ekonomskom nivou. Nismo imali velike gubitke, što je dobar rezultat. Ove godine smo imali rast od devet odsto, a onda je počeo sukob u Ukrajini. Što je loše za naš rast. Ali mi u Egiptu verujemo u uspeh, i ako verujete u uspeh možete sve da prevaziđete - kazao je Al Sisi.

Foto: TANJUG/J. Ilić

Abdel Fatah Al Sisi

Predsednik Egipta je poručio srpskim privrednicima da su uvek dobrodošli u Egiptu, kako bi razmenjivali iskustva sa svojim kolegama.

- Na primer mi smo imali problema sa energijom. Baš sam pričao predsedniku Vučiću, mi smo 2014. godine imali deficit električne energije. A sada imamo viškove, isto kao i sa gasom. Takođe bih hteo da dodam da smo zadnjih 7-8 godina radili na infrastrukturi. Radimo oko 6.000 projekata vrednosti oko 8 milijardi egipatskih funti - kazao je on.

Al Sisi ističe da Srbi u Egiptu mogu da nađu mnoge prilike za poslovanje. 

- Rekao sam predsedniku Vučiću da hoćemo da gradimo 4.000 kilometara brzih pruga. Ali da ne dužim, mi želimo da sarađujemo sa vama i radujemo se tome - poručio je predsednik Egipta srpskim privrednicima.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je na početku obraćanja najavio da otvaranje direktne avio linije Beograd-Kairo.

- Koliko nama Egipat znači govori činjenica da je Kraljevina za prvog ambasadora u vašoj zemlji postavila velikog pesnika Jovana Dučića. Zaista sam fasciniran svime što sam video u filmu koji je predstavio egipatske projekte - rekao je predsednik Vučić.

Foto: TANJUG/J. Ilić

Abdel Fatah Al Sisi Biznis Forum

On je dodao da se nada da će do kraja oktobra biti završeni pregovori o uspostavljanju slobodne trgovine među našim zemljama.

- U svim oblastima možemo da napredujemo i da radimo više. Želim samo da poručim nešto egipatskim privrednicima. Mi imamo stabilne javne finansije, i da je nivo javnog duga u odnosu na BDP 53 odsto, što imaju dve ili tri zemlje u Evropi. Istovremeno smo prvak u regionu po privlačenju stalnih direktnih investicija, 3.2 do 3.5 milijardi evra na godišnjem nivou dođe u našu zemlju - kazao je predsednik.

Vučić ističe da Srbija pruža brigu za svakog investitora, i pomenuo je turizam.

- Srbi vole Egipat, idu tamo i ići će još više. Ja sam se našalio, i kad turisti razmišljaju da ne odu u Egipat zbog jedne ajkule, nijedan Srbin neće napustiti Egipat. Nama ajkule ne mogu ništa, uživamo u egipatskom divnom Crvenom moru. Hvala vam na divnom gostoprimstvu. I dođite kod nas da uživate, imamo fantastične ski centre i planine - poručio je predsednik Vučić.

Podsetimo, ovo je prva poseta predsednika Egipta nakon 35 godina.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading