POTPISAN VAŽAN SPORAZUM! Momirović: Izgradnja auto-puta kojim ćemo povezati Beograd, Pančevo i Vršac sa Temišvarom

Autor:

Vesti

24.06.2022

08:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Putevi grade još snažnija prijateljstva i obezbeđuju bolji kvalitet života, a izgradnjom novog modernog auto-puta od Beograda do Temišvara, ova dva grada biće udaljeni na samo sat vremena vožnje, izjavio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović sinoć nakon potpisivanja Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Rumunije o izgradnji auto-puta Beograd – Temišvar.

POTPISAN VAŽAN SPORAZUM! Momirović: Izgradnja auto-puta kojim ćemo povezati Beograd, Pančevo i Vršac sa Temišvarom

Foto: Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture

- Osećam se privilegovano zato što sam u Temišvaru i želeo bih da izrazim veliku zahvalnost mom kolegi i potpredsedniku Vlade Rumunije zato što je pokazao interesovanje za izgradnju ovog strateški važnog koridora za obe države. Kao što je gospodin Grindeanu spomenuo, od 2016. godine, a i ranije, postoji snažna volja da Beograd, ali i Pančevo i Vršac povežemo sa Temišvarom. Takođe bih izrazio i veliku zahvalnost za podršku koju imamo na našem evropskom putu. Još jednom bih ponovio da u Vladi Srbije imate stabilnog prijatelja i da je naša strateška odluka da ovaj projekat izvedemo do kraja - istakao je Momirović.

Ministar Tomislav Momirović je ovom prilikom izrazio veliku zahvalnost jer Srbija u Rumuniji ima snažnog partnera kada je reč o podršci Rumunije principima međunarodnog prava i teritorijalnog integriteta Republike Srbije. U Srbiji kada se govori o tradicionalnim prijateljima i kada se govori o prijateljima sa kojima prijateljstvo stotinama godina nije poljuljano, uvek se govori o Rumuniji, dodao je Momirović.

Sporazum o utvrđivanju detalja za povezivanje auto-puta Beograd – Vatin (RS) i auto-puta Temišvar – Moravica (RO) potpisali su u Temišvaru ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović i ministar transporta Rumunije Sorin-Mihai Grindeanu, koji je tom prilikom rekao da je potpisivanje ovog memoranduma jako bitno zato što se prelazi iz jedne etape u drugu, jer je na početku bilo reči o gradnji brze saobraćajnice, a sada je reč o izgradnji najmodernijeg auto-puta.

- Želeo bih da se zahvalim ministru Momiroviću na današnjoj poseti, čija je svrha potpisivanje Sporazuma koji je od velikog značaja za obe države. Znam da je 2016. godine postojala inicijativa za potpisivanje ovog Sporazum, ali rumunska strana tada ovaj projekat nije smatrala prioritetnim. Ponovo smo pokrenuli inicijativu i u ovom momentu se izvode studije izvodljivosti koje će biti završene na jesen. Verujem da će se tokom naredne godine odlučiti ko će graditi auto-put, a reč je o Evropskom finansiranju - izjavio je ministar transporta Rumunije Sorin-Mihai Grindeanu.

Ugovorne strane će uspostaviti vezu između dve države direktnim povezivanjem auto-puta Beograd – Vatin (državna granica), koji će biti dužine 65 kilometara sa srpske strane i sa rumunske strane auto-put Temišvar – Moravica (državna granica), dužine oko 78 kilometara. Dva auto-puta će prolaziti kroz zajedničku državnu granicu i međusobno se povezivati, poštujući karakteristike koje obezbeđuju bezbednost i sigurnost drumskog saobraćaja. Na spoju dva auto-puta, ugovorne strane će izgraditi (operacionalizovati) granične prelaze na teritoriji dve države. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading