ŠTA ČEKA TUŽILAŠTVO? Najbliži saradnici izneli teške optužbe protiv bivšeg ministra policije!

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Javnost čeka odgovor na pitanje kada će biti pokrenuta istraga i ispitana odgovornost Nebojše Stefanovića i svih drugih

ŠTA ČEKA TUŽILAŠTVO? Najbliži saradnici izneli teške optužbe protiv bivšeg ministra policije!

Foto: ST/V. LUKIĆ

Troje najbližih saradnika Nebojše Stefanovića iz vremena kada je bio ministar policije iznelo je teške optužbe na njegov račun: Dijana Hrkalović, bivša državna sekretarka MUP, Goran Papić, nekadašnji zamenik načelnika Službe za borbu protiv organizovanog kriminala, i Ilija Milačić, u to vreme načelnik beogradske uprave kriminalističke policije.

Poslednja u nizu je bila Hrkalovićeva, koja je za Objektiv rekla da je Stefanović lično štitio Veljka Belivuka i njegov klan, prisluškivao predsednika i Andreju Vučiću, uz pomoć policajca Slobodana Milenkovića, pakovao aferu "Jovanjica". Srpski telegraf je u jučerašnjem broju objavio mišljenje pravnika, policajaca i bezbednjaka koji su nedvosmisleno rekli da takve optužbe ne smeju da ostanu bez reakcije tužilaštva i da uloga ministra, ali i svih drugih, mora da se istraži u sudskom postupku.

- Hrkalovićeva je iznela mnogo toga. I slažem se, tužilaštvo bi moralo da reaguje. Prosto mi je nejasno da nisu već reagovali do sada. Da uzmu izjavu ili od nje ili od ministra. Ovo je sasvim drugi postupak. Mogu da uzmu izjavu za prisluškivanje predsednika, za saradnju s (Belivukovim) klanom... Pa izvolite, gospodo, radite. Jeste li tražili da budete nezavisni i samostalni? Izvolite, gospodo, radite svoj posao - rekao je Đukanović gostujući u emisiji "Hit tvit" na Pinku.

Republika

Foto: ATA Images

Dijana Hrkalović

Srpski telegraf se juče obratio mejlom Tužilaštvu za organizovani kriminal s pitanjem da li će i kada pokrenuti istragu povodom Hrkalovićkinih navoda, ali odgovor nismo dobili.

Dijana Hrkalović: Štitio Velju, prisluškivao Vučića, pakovao Andreju

Bivša državna sekretarka tvrdi da je Stefanović lično štitio kriminalni klan Veljka Belivuka i da je u toj raboti imao saradnika u liku inspektora Slobodana Milenkovića zvanog Mali Senta. Prema njenim rečima, Stefanović je montirao aferu "Jovanjica" i stoji iza prisluškivanja predsednika Aleksandra Vučića.

- Moj konačan zaključak se bazira na argumentima i posrednim saznanjima. Belivukov klan se uzdigao u periodu između mog i Stefanovićevog odlaska iz MUP. Takođe, Belivuk jedino njega nije pominjao u iskazima posle hapšenja - rekla je bivša policijska funkcionerka.

Ispričala je i da je "Jovanjica" pakovana Andreju Vučiću u dogovoru sa stranim službama i da je Senta organizovao hapšenje Predraga Koluvije na auto-putu, van svoje nadležnosti, i dodala:

Republika

Foto: Tanjug/J. ILIĆ

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić

- Lagali su tužioca da su telefoni bili kod Koluvije, mada su mu ih odmah uzeli, a laž je i da je hteo da uništi telefon.

Jedna od najtežih optužbi koje je iznela jeste da je Stefanović organizovao prisluškivanje predsednika i da je neovlašćeno čitao transkripte telefonske komunikacije Vučića i njegove porodice.

Ilija Milačić: Sprečio da upadnemo u klanicu u Ritopeku

Bivši načelnik beogradske uprave kriminalističke policije rekao je da je Stefanović zaustavio istragu u slučaju Belivukove grupe i klanice u Ritopeku.

- Ja kažem: "Treba mi neko, neka jedinica da upadne u kuću, da li SAJ ili Žandarmerija." To je sušta istina - ja kažem da idemo sa kerovima tragačima, pa nešto ćemo da nađemo - rekao je Milačić.

Dodao je da bi već tada bila nađena mašina za mlevenje ljudi.

- Meni Stefanović kaže: "Milačiću, ja nemam vremena ni snage ni živaca, ja sam umoran čovek, ja za 15, 20 dana, mesec idem odavde, a vi to malo sačekajte, pa sve pripremite i dajte novom ministru" - rekao je Milačić.

Republika

Foto: MUP Srbije, ST/Dragan Kadić, Tanjug/Rade Prelić

Veljko Belivuk i kuća strave u Ritopeku

Na pitanje voditelja Vladimira Đukanovića da li su tadašnji ministar policije i načelnik UKP znali za kuću strave odgovorio je:

- Da, znali su apsolutno, kako nisu, pa znali smo svi.

Goran Papić: Naredio da vratim džip Mesaru

Bivši načelnik SBPOK Goran Papić na sudu je rekao da je Belivukovoj desnoj ruci Marku Miljkoviću Mesaru blindirani džip vratio prema direktnom nalogu ministra Stefanovića.

Dodao je da je Miljković trebalo da bude saslušan u SBPOK 15. aprila 2020, o čemu ga je Stefanović obavestio telefonom dva dana ranije i tražio da se saslušanje obavi "profesionalno, efikasno i bez nepotrebnog zadržavanja i da odmah sve prosledi tužilaštvu".

- Tog 15. aprila, oko podne, ponovo me je pozvao Stefanović i pitao: "Koji to deo mog naređenja nije jasan, rekao sam da se to obavi brzo, a vi ga držite već pet sati."

Republika

Foto: printscreen/TVPink

Marko Miljković i Veljko Belivuk

Na pitanje sudije šta je značio nalog tadašnjeg ministra da razgovor bude kratak, bez nepotrebnog zadržavanja lica, iako se i tada znalo ko je Marko Miljković, Papić je odgovorio da mu i danas nije jasan taj poziv ministra:

- Nikada mi neće biti jasno zašto je ministar Stefanović mene pozvao i preskočio načelnike, kao ni zašto je pominjao brzinu u postupanju iako je bila reč o Marku Miljkoviću. Nikada mi, dok smo se družili, njega nije pominjao.

Belivuk: Ako ne ostane ministar, možemo da kupimo prnje

Bivši navijač Rada Bojan Hrvatin (39), svedok-saradnik u procesu protiv klana Veljka Belivuka, svedočio je o strahu koji je pre hapšenja zavladao klanom zbog mogućnosti da Nebojša Stefanović ne ostane na funkciji ministra policije.

Hrvatin je rekao da je Belivuka upoznao u junu 2020, na rođendanu sina Marka Miljkovića.

- Tada, na rođendanu, Miloš Budimir (takođe klan Veljinog klana, prim. aut.) preneo mi je da mu je Velja rekao: "Sada su izbori, ne znamo da li će Stefanović da ostane ministar, ako ne ostane, možemo svi da kupimo prnje i letimo, da idemo iz ove zemlje - ispričao je Hrvatin.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading