RAT AMERIKE I NEMAČKE ZBOG SRBIJE I BALKANA! Više nema sumnje odakle vetar duva - ZNA SE KO PODMEĆE KLIPOVE!

Autor: M . Žilović

Vesti

30.05.2022

07:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Za projekat "Otvoreni Balkan" i protiv njega. Ako smo i sumnjali ko podmeće klipove pod točkove regionalne privredne saradnje i trgovine i transporta bez granica, sada nam je to više nego jasno.

RAT AMERIKE I NEMAČKE ZBOG SRBIJE I BALKANA! Više nema sumnje odakle vetar duva - ZNA SE KO PODMEĆE KLIPOVE!

Foto: Tanjug/AP

Oglasio se hrvatski šef diplomatije Gordan Grlić Radman (čitaj Nemačka) s porukom da primat treba dati Berlinskom procesu.

Govoreći, očigledno, kao glasnogovornik Berlina, Grlić Radman se obrušio na inicijativu u kojoj su trenutno Srbija, Severna Makedonija i Albanija, dok će premijer Crne Gore Dritan Abazović doći na sledeći sastanak.

Usledilo je to nedugo nakon što su razni američki zvaničnici otvoreno podržali "Otvoreni Balkan".

- Evropska unija podržava svaku međudržavnu inicijativu koja podrazumeva inkluzivnost, ali "Otvoreni Balkan" nema operativne mogućnosti koje ima Berlinski proces - izjavio je Grlić Radman.

Republika

Foto: printscreen/TVPink

Dejan Miletić

Hrvatski ministar je u intervjuu za RTV Crne Gore rekao da je stav EU i Hrvatske da podržavaju svaku incijativu koja je deo evroatlantskog, evropskog puta i koja podrazumeva inkluzivnost i uključivanje svih država regiona.

Dodao je da mu se čini da "Otvoreni Balkan" nema odgovarajuće operativne mogućnosti sprovođenja.

Direktor centra za proučavanje globalizacije Dejan Miletić ističe da je "Otvoreni Balkan" razvojna šansa regiona.

- Mnoge boli činjenica da se Srbija podigla i da predstavlja pokretačku silu zapadnog Balkana. U tom smislu nimalo ne iznenađuje istupanje ministra inostranih poslova Hrvatske jer projekat "Otvoreni Balkan" predstavlja razvojnu šansu za ovaj region, pri čemu je njegova lokomotiva Srbija, dok Hrvatske tu nigde nema. Prošlo je vreme velikih reči, a malih dela. Zapadni Balkan se mora izboriti za sebe, što može jedino zajedničkim snagama, s fokusom na ekonomski razvoj. U situaciji kada je EU zaokupljena brojnim izazovima, velikim očekivanjima nema mesta, kada je ona u pitanju. SAD su, međutim, u više navrata otvoreno podržale "Otvoreni Balkan" i diplomate SAD u svim zemljama regiona podržavaju ovaj projekat bez ikakve rezerve - objašnjava Miletić.

 

Beriša: Očekivana reakcija

Ovo je očekivana reakcija na "Otvoreni Balkan" jer ta inicijativa nije pod njihovim patronatom, ocenjuje Demo Beriša, predsednik Matice Albanaca u Srbiji.

- Želja EU je da se zapadni Balkan postavi u podređen položaj i bude pod njihovom kontrolom. Jačanje veze između zemalja zapadnog Balkana, a inicijator je Srbija, automatski za njih postaje problem. Posebno je na udaru Srbija, zemlja koja hrabro ide napred i hrabro vodi u zajedništvo i prosperitet.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading