I ŠTA ĆEMO SAD?! Savo i Ćuta na aparatima - Iz EU stigla udarna poruka, sad je sve jasno: VUČIĆ JE BIO U PRAVU!

Autor:

Vesti

27.05.2022

08:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen poručila je na Svetskom ekonomskom forumu da je budućnost Evrope u litijumu. Da ovo može da bude šansa za Srbiju, nebrojano puta je govorio predsednik države Aleksandar Vučić.

I ŠTA ĆEMO SAD?! Savo i Ćuta na aparatima - Iz EU stigla udarna poruka, sad je sve jasno: VUČIĆ JE BIO U PRAVU!

Foto: Tanjug/ST

Međutim, lažni ekolozi poput Save Manojlovića i Aleksandra Jovanovića Ćute, ali i dela opozicionih stranaka okupljenih oko Dragana Đilasa kukali su na sva usta, organizovali proteste pod izgovorom da brinu o zaštiti životne sredine.

Svesrdnu podršku dobili su od Viole fon Kramon, koja je, baš kao i opozicioni šefovi, smatrala da litijum može da kopa neka druga vlast, da Srbija ne sme ekonomski da jača dok je na njenom čelu Vučić.

Na kraju, Vlada Srbije odustala je od rudnika litijuma.

LAŽNI EKOLOZI

Ali potraga za litijumom tema je broj jedan u Evropskoj uniji, o čemu svedoči govor predsednice EK u Davosu.

- Ekonomija budućnosti se neće više oslanjati na naftu i ugalj već na litijum - bila je jasna Fon der Lajenova.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Njene reči posebno su značajne za "učenike" glavne lobistkinje za nezavisnost Kosova u Evropskom parlamentu Viole fon Kramon, pod čijom su kapom Savo Manojlović, Aleksandar Ćuta, Nebojša Zelenović, Dobrica Veselinović, ali i mnogi drugi lažni ekolozi, organizovali proteste širom Srbije da bi se zabranila eksploatacija litijuma, u koji se, očigledno, kune EU.

A da je bilo pameti, mogli smo da iskoristimo bogatstvo koje imamo i da s litijumom ojačamo ekonomiju, privredu, zaposlimo ljude...

- Srbija ga ima. A da li će da koristi ili ne, to je druga stvar... Ako bismo išli samo na iskopavanje, ako radite samo litijum-karbonat, onda imate jedan odsto BDP od 450 miliona evra. Ako bismo išli i na proizvodnju katoda, to bi već bilo 1,2 milijarde evra za Srbiju na godišnjem nivou, odnosno 2,5 odsto BDP. Ako bismo išli i na proizvodnju baterija, to bi bilo dve milijarde evra ili 4,5 odsto BDP - objašnjavao je predsednik države.

Republika

Foto: printskrin/vikipedia

Viola fon Kramon

 

RAST BDP

Šef države objasnio je da bi Srbija dodatno profitirala proizvodnjom automobila koji koriste litijumske baterije.

Porastao bi i BDP:

- S električnim automobilima idemo na 10,3 milijarde evra, što je 22,2 odsto BDP. Ova zemlja, u tom slučaju, više nije ista. Ova zemlja, za dve-tri godine, postala bi evropsko čudo.

Vučić je tada objašnjavao da se vodi kampanja protiv "Rio Tinta" jer postoji druga kompanija koja želi da rukovodi iskopavanjem i eksploatacijom litijuma u Srbiji.

Čadež: To je zlato 21. veka

O značaju zlata 21. veka, kako često nazivaju litijum, Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije, kaže da je to šansa za dolazak brojnih velikih investitora u našu zemlju.

- Dve su glavne činjenice. Prva je da Srbija ima litijum, kao najtraženije pogonsko gorivo i takozvano zlato 21. veka. Imamo 158 miliona tona overenih bilansnih rezervi jedinstvene rude jadarit, koja u sebi sadrži visoku koncentraciju litijuma i borata. I druga činjenica - da će se potrebe za litijumom do kraja ove decenije povećati i do 20 puta, a do 2050. čak 60 puta - istakao je Čadež.

Najveće zalihe u Evropi
* Srbija raspolaže najvećim zalihama litijuma u Evropi
* nalazište litijum-borata kod Loznice se procenjuje na oko 150 miliona tona
* realizacijom projekta "Jadarit" bilo bi zaposleno 5.120 ljudi
* prosečna neto zarada u rudniku iznosila bi 1.222 dolara
* rudnik Jadar bi mogao da proizvodi približno 58.000 tona litijum-karbonata, 160.000 tona borne kiseline i 255.000 tona natrijum-sulfata

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (1)

Loading
Veljko

27.05.2022 17:59

Sve to potvrdjuje da ti lazni ekolozi zapravo imaju samo jedan cilj: destabilizacija drzave i rusenje Vucica. A ova prica Zapada o litijumu im rusi sve adute...