DAJU NATO-u ONO ŠTO JE NEKAD BILO RUSKO! Komšije se baš "otvorile" prema saveznicima!

Autor:

Vesti

26.05.2022

21:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Baza Pašaliman izgrađena je 1950-ih a u njoj je Sovjetski Savez držao 12 podmornica.

DAJU NATO-u ONO ŠTO JE NEKAD BILO RUSKO! Komšije se baš "otvorile" prema saveznicima!

Foto: Printskrin

Albanija je ponudila NATO-u na korišćenje nekadašnju sovjetsku pomorsku bazu Paša Liman, saopštio je danas kabinet albanskog premijera.

Premijer Edi Rama rekao je da bi pomorska baza Paša Liman, 180 kilometara južno od Tirane, mogla da bude "dodatna vrednost" za Alijansu i da je Albanija pripremila projekat za njenu obnovu, prenosi AP.


Baza Paša Liman, koja se nalazi ispod Valonskog zaliva izgrađena je 1950-ih a u njoj je Sovjetski Savez držao 12 podmornica.

To je bila jedina pomorska baza koju je SSSR imao na Mediteranu.

Posle raskida veza Tirane i Moskve 1961, Paša Liman je ostao kao pomorska baza u kojoj su bile smeštene četiri preostale podmornice i drugi manji vojni brodovi.

Baza je opljačkana 1997. kada je jedna od tada najsiromašnijih zemalja Evrope zapala u haos zbog propasti piramidalnih štedionica u kojima su mnogi izgubili životne ušteđevine.

Tri podmornice su prodate u otpad, dok je četvrta ostala, a vlada razmatra da li da je pretvori u muzej.

Turska je renovirala bazu Paša Liman koja se od tada koristi kao pomorska baza za neke vojne brodove koji patroliraju Jonskim i Jadranskim morem.

NATO je započeo radove na unapređenju albanske vazdušne baze Kučove iz komunističkog doba, 85 kilometara južno od Tirane, kako bi se omogućilo njeno korišćenje za operacije Alijanse.

Albanija je članica NATO od 2009.

Bonus video:

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Komentari (0)

Loading