VUČIĆ NAKON RAZGOVORA SA MIŠELOM: Nedvosmisleno idemo ka EU - NAJZNAČAJNIJI PARTNER SRBIJE

Autor:

Vesti

19.05.2022

15:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas da je Srbija u potpunosti opredeljena da bude na evropskom putu i da je cilj punopravbno članstvo u EU, te naveo da je EU daleko najveći investitor, i trgovinski partner Srbije.

VUČIĆ NAKON RAZGOVORA SA MIŠELOM: Nedvosmisleno idemo ka EU -  NAJZNAČAJNIJI PARTNER SRBIJE

Foto: Tanjug/M. MILIVOJEVIĆ

Predsednik Srbije Vučić je, nakon razgovora sa predsednikom Evropskog saveta Šarl Mišelom, rekao da građani Srbije treba da znaju da to nije samo emocionalno pitanje, već pitanje razuma i vrednosti.

Podsetio je da je robna razmena u prošloj godini sa EU iznosila 31 milijardu evra, a roba usluga 37 milijardi evra.

EU, prema njegovim rečima, učestvuje u ukupnoj trgovini sa više od 60 odsto.

Vučić je preneo da je u prvih četiri meseci ove godine povećana trgovinska razmena za 33 odsto i da je dostigla 9,1 milijardi evra, te je procena da će u naredne tri godine biti iznad 50 milijardi evra.

- To govori o značaju EU, državama članice, fabrikama koje grade u našoj zemlji, izvozu koji ostvarujemo, uvozu robe. Najveći izvoz i uvoz imamo sa u EU. EU je ubedljivo najveći investitor u našoj zemlji sa 67 odsto udela - rekao je on.

Naglasio je da to građani treba da znaju, i da mora da bude fer i pokaže poštovanje prema novcu i prema svemu što je EU ovde učinila.

- Hvala na strukturnim i suštinskim promenama u zemlji -  kazao je on.

Republika

Foto: printscreen

Šarl Mišel i Aleksandar Vučić

Vučić je posebno poželeo dobrodošlicu Mišelu Srbiju i naglasio da to ne govori iz kurtuaznih razloga, već što iskreno misli i oseća da je njegova poseta u ovom trenutku veoma značajna za budućnost naše zemlje.


- Posebno sam zahvalan Mišelu što je uvek bio spreman da čuje argumente srpske strane makar se s njima ne slagao, što je uvek imao ne samo dovoljno vremena, i što je pokazivao dovoljno pažnje i želju da idemo brže u EU, što je sve činio ličnom snagom i ugledom da mi provodimo reforme brže, ali i da neke zemlje razumeju zašto je važno da Zapadni Balkan bude deo evropskog kontinenta, ne samo u geografskom, već u svakom smislu - istakao je on.

Vučić je ukazao da su danas zajedno posetili Naučno tehnoloički park koji, kaže, ne bi postojao da nije bi bilo zančajne pomoći EU.

- Napravićemo zajednički park u Sarajevu, i verujem da ćemo za to dobiti dodatnu podršku EU - dodao je on, prenosi Tanjug.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (2)

Loading
vita

19.05.2022 18:03

Finansirenje jeste jedan od problema, ali ova današnja poseta predsednika Evropskog saveta i potpisivanje ugovora o finansiranju rešava probleme .

Vladana

20.05.2022 09:15

Da nismo postali Rusofili pre 30-ak godina, ne bi nam bio sada ugled ocrnjen u celom svetu, ne bi nas bombardovali niti bilo šta drugo. E sad je vreme da vodimo pametnu politiku! Srbiji je preko glave Rusije i Putina.