PREDSEDNIK VUČIĆ NAKON SASTANKA SA ŠARLOM MIŠELOM: "Građani Srbije treba da znaju..." ! Mišel: Ulazak Srbije u EU od ključnog značaja za zajedničku budućnost(UŽIVO)

Autor: Republika

Vesti

19.05.2022

14:34 >> 14:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Republike Aleksandar Vučić sastao se danas sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom.

PREDSEDNIK VUČIĆ NAKON SASTANKA SA ŠARLOM MIŠELOM: "Građani Srbije treba da znaju..." ! Mišel: Ulazak Srbije u EU od ključnog značaja za zajedničku budućnost(UŽIVO)

Foto: Tanjug/S. AĆIMOVIĆ

Predsednik Republike Aleksandar Vučić sastao se danas sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom sa kojim će razgovarati od 14 sati.

Vučić i Mišel prvo obilaze kompanije u Naučno-tehnološkom parku i potpisuju ugovor o zajedničkom projektu.

Obraćanje predsednika Vučića:

"Video sam na dva mesta ovde reči Srbina Nikole Tesle, koji je rekao da 'mislim da nema većeg uzbuđenja nego kad izumitelj vidi svoju kreaciju kako se razvija ka uspehu'. To želim svim mladim ljudima".

Obraćanje Šarla Mišela:

"Veliko mi je zadovoljstvo što sam u Beogradu i što sam u ovom sjajnom Naučno-tehnološkom parku. Vi niste samo partner, već i prijatelj. Ove srpske firme su deo naše zajedničke budućnosti. Prošlog meseca ste napravili veliki napredak na evropskom putu kada ste odlučili da otvorite nova poglavlja".

Tokom prezentacije predsednika je zanimalo koliko punjača za eletrične automobile imamo i kako se formira cena punjenja.

Domaćini su objasnili da postoje 44 punjača i da se cena formira prema snazi punjača.

- Svakako je duplo jeftinije nego benzin ili dizel - prokomentarisao je Vučić.

Nakon toga, razgovaraće i o svim teškim i značajnim temama.

U 16 časova sastanak Vučića i Mišela

Za 16 časova planiran je sastanak Vučića i Mišela u Generalnom sekretarijatu predsednika Republike, a zatim će u 17 sati uslediti izjave za medije dvojice zvaničnika.

Predsednik Vučić je u nedelju rekao da sa Mišelom očekuje dobre razgovore o evropskoj budućnosti Srbije.

- Šarl Mišel je iskreni prijatelj naše zemlje, to stvarno mislim, i pomogao nam je sa derogacijom pravila za treće zemlje, i on i Ursula Fon Der Lajen. Hvala im na tome - kazao je tada Vučić.

Republika

Foto: Tanjug/S. AĆIMOVIĆ

Predsednik Vučić i ministar Ružić

Mišel je u sredu predložio formiranje Evropske geopolitičke zajednice koja bi doprinela približavanju i jačanju saradnje evropskih zemalja, uključujući i Zapadni Balkan, na rešavanju zajedničkih izazova, promociji mira, stabilnosti i bezbednosti na zajedničkom kontinentu.

- Zemlje Zapadnog Balkana, zemlje koje se pridružuju iz našeg istočnog partnerstva i druge evropske zemlje sa kojima imamo bliske odnose su prve na koje ovde mislim. Lideri zemalja koje koje bi učestovale u ovom projektu sastajali bi se najmanje dva puta godišnje, a spoljna politika bi bila najvažnija oblast saradnje u okviru te zajednice - poručio je Mišel.

Posetom Srbiji Mišel će otpočeti balkansku turneju, tokom koje će 20. maja iz Beograda otputovati Albaniju, a zatim i u BiH, gde će biti do 21. maja.

Proces pristupanja Evropskoj uniji je od fundamentalnog značaja za zajedničku budućnost Srbije i Unije, izjavio je danas u Beogradu predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel i naveo da je Srbija napravila veliki korak otvaranjem dodatnih poglavlja što je, kako je istakao, ''znak poverenja''.

Uveren sam da ćemo danas preduzeti korake u pravom smeru zato što osećamo da postoji nešto veće od nas - poručio je Mišel nakon obilaska Naučno-tehnološkog parka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabiće, a gde je potpisan ugovor o zajedničkoj saradnji Srbije i EU.

Mišel je kazao da su zajednički principi i vrednosti na kojima se zasniva EU sloboda, vladavina prava i prosperitet, ali da se danas govori o sigurnosti i stabilnosti.

- To je ono što je za nas dovedeno u pitanje, a ako zajedno radimo i idemo u istom smeru imaćemo i istu zajedničku budućnost - kazao je Mišel.

 

 

- Građani Srbije treba da znaju da ne bismo mogli da realizujemo ovako velike projekte bez podrške EU, ne samo finansijske, već i široko strukturalne. To je za nas bilo od izuzetnog značaja. Važno nam je što možemo da vidimo prožetost međusobnim vezama, zadacima, ali i uspesima u odnosima sa EU - napisao je Vučić na Instagramu. 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading