NASTAVLJAJU SE PRITISCI NA SRBIJU! Borelj: Srbija ŠTO PRE da uvede sankcije Rusiji!

Autor:

Vesti

16.05.2022

20:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Šef diplomatije EU Đuzep Borelj pozvao je danas Srbiju da što je pre moguće ubrza svoje uskladjivanje sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU, i primeni sankcije koje su EU i ostale zemlje Zapadnog Balkna usvojile u vezi sa ratom u Ukrajini.

NASTAVLJAJU SE PRITISCI NA SRBIJU! Borelj: Srbija ŠTO PRE da uvede sankcije Rusiji!

Foto: Tanug/AP

- Ministri spoljnih poslova EU izrazili su jasno očekivanje od partnera i budućih članica EU da se posvete zajedničkim vrednostima i zajedničkoj spoljnoj i bezbednosnoj politici. Oni koji to nisu još uradili, a Srbija je jedna od njih, trebalo bi, što je pre moguće, da ubrzaju svoje uskladjivanje i primene sankcije. Mi razumemo poteškoće i vrednujemo činjenicu da su svi oni glasali protiv Rusije u Generalnoj skupštini UN, ali mi očekujemo od kandidata i naših partnera da se u potpunosti usklade sa našom spoljnom politikom - poručio je Borelj.

Borelj je nakon sastanka Saveta EU, kojem su prisustvovali i šefovi diplomatija zapadnobalkanske šestorke, pozdravio strateške i hrabre odluke onih partnera koji su se u potpunosti uskladili sa spoljnom politikom i sankcijama EU.

On tvrdi da su ruska propaganda i dezinformacije široko rasprostranjenje na Zapadnom Balkanu i upozorava da u ovoj situaciji ni neutralan status zemlja kandidata za članstvo u EU nije u skladu sa njihovom evropskom budućnošću.

- Održavanje bliskih odnosa sa Putinovim režimom više nije u skladu sa izgradnjom zajedničke bućnosti sa EU. Te dve stvari ne idu. Neutralnost u pogledu rata u Ukrajini je pogrešan koncept. Jedna zemlja je napala drugu i stavljati ih u istu ravan znači izjednačavati napadača i žrtvu, a to nije moguće - zaključio je Borelj.

On navodi da u EU razumeju da na Zapadnom Balkanu, kada je Moskva u pitanju, postoje problemi, veze i javno mnjenje, ali ponavlja da postoje i stvari koje ne mogu ići zajedno, prenosi Tanjug.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading