NASTAVLJAJU SE PRITISCI NA SRBIJU! Borelj: Srbija ŠTO PRE da uvede sankcije Rusiji!

Autor:

Vesti

16.05.2022

18:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Šef diplomatije EU Đuzep Borelj pozvao je danas Srbiju da što je pre moguće ubrza svoje uskladjivanje sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU, i primeni sankcije koje su EU i ostale zemlje Zapadnog Balkna usvojile u vezi sa ratom u Ukrajini.

NASTAVLJAJU SE PRITISCI NA SRBIJU! Borelj: Srbija ŠTO PRE da uvede sankcije Rusiji!

Foto: Tanug/AP

- Ministri spoljnih poslova EU izrazili su jasno očekivanje od partnera i budućih članica EU da se posvete zajedničkim vrednostima i zajedničkoj spoljnoj i bezbednosnoj politici. Oni koji to nisu još uradili, a Srbija je jedna od njih, trebalo bi, što je pre moguće, da ubrzaju svoje uskladjivanje i primene sankcije. Mi razumemo poteškoće i vrednujemo činjenicu da su svi oni glasali protiv Rusije u Generalnoj skupštini UN, ali mi očekujemo od kandidata i naših partnera da se u potpunosti usklade sa našom spoljnom politikom - poručio je Borelj.

Borelj je nakon sastanka Saveta EU, kojem su prisustvovali i šefovi diplomatija zapadnobalkanske šestorke, pozdravio strateške i hrabre odluke onih partnera koji su se u potpunosti uskladili sa spoljnom politikom i sankcijama EU.

On tvrdi da su ruska propaganda i dezinformacije široko rasprostranjenje na Zapadnom Balkanu i upozorava da u ovoj situaciji ni neutralan status zemlja kandidata za članstvo u EU nije u skladu sa njihovom evropskom budućnošću.

- Održavanje bliskih odnosa sa Putinovim režimom više nije u skladu sa izgradnjom zajedničke bućnosti sa EU. Te dve stvari ne idu. Neutralnost u pogledu rata u Ukrajini je pogrešan koncept. Jedna zemlja je napala drugu i stavljati ih u istu ravan znači izjednačavati napadača i žrtvu, a to nije moguće - zaključio je Borelj.

On navodi da u EU razumeju da na Zapadnom Balkanu, kada je Moskva u pitanju, postoje problemi, veze i javno mnjenje, ali ponavlja da postoje i stvari koje ne mogu ići zajedno, prenosi Tanjug.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading