Aleksandar Vučić posle sastanka sa Analenom Berbok! Teški razgovori, ali Nemci su raspoloženi da nas saslušaju! (VIDEO)

Autor:

Vesti

05.05.2022

07:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se novinarima nakon sastanka sa ministarkom spoljnih poslova Nemačke Analenom Berbok.

Aleksandar Vučić posle sastanka sa Analenom Berbok! Teški razgovori, ali Nemci su raspoloženi da nas saslušaju! (VIDEO)

Foto: Printscreen/TV Pink

Predsednik Aleksandar Vučić je rekao da je razgovarano o evropskoj perspektivi Srbije i krizi u Ukrajini, kao i o situaciji na Kosovu i Metohiji.

- Zadovoljan sam velikim interesovanjem nemačke vlade da nas saslušaju, to je važna i velika vest. Trgovinska razmena Srbije sa Nemačkom će biti veća od 7 milijardi, što znači da postaju naš ubedljivo najveći partner - kazao je predsednik.

On kaže da je bilo delova razgovora koji nisu laki, ali da "ne možemo uvek da biramo o čemu pričamo".

Vučić je rekao da su na jučerašnjoj neformalnoj večeri sa Miroslavom Lajčakom i Aljbinom Kurtijem vođeni izuzetno teški razgovori.

- Petar Petković ide 13. u Brisel, da pokušamo nešto da dogovorimo. Za nas je problem što neki odbijaju da govore o Zajednici srpskih opština. Za mene je važno da svi nemački partneri insistiraju da to mora da se ispoštuje i razgovara. O drugim detaljima mi je besmisleno da govorim - dodao je predsednik.

Vučić kaže da je Nemačka najveći politički igrač u Evropi, ali i da mi ne možemo da promenimo stav Berlina po pitanju Kosova i Metohije i drugim pitanjima.

Republika

Foto: Printscreen/TV Pink

Aleksandar Vučić

 

- Mi se borimo za što bolju poziciju Srbije u Nemačkoj. Uvek je dobro da idemo napred, a sutra uveče ću govoriti zašto će postojati još veće interesovanje svih za Beograd i Srbiju, a sami ljudi neka procene da li je to dobro ili loše - kazao je predsednik.

Na konstataciju novinara da je predsednik na konferenciji nakon jučerašnjeg sastanka sa Olafom Šolcem bio opušten i pitanja da li je takav bio i razgovor sa nemačkim kancelarom predsednik je rekao da neće da otkriva detalje.

- Izjave su uvek manji deo onoga što je bilo na sastanku. U političkom smislu nikad nam nije bila teža situacija. Do sada smo uspevali sve da prevaziđemo zbog jake ekonomije. Sutra ću narodu da predočim stvari i nadam se da ću sredinom juna razgovarati sa predstavnicima opozicije - rekao je.

Da li ste se u razgovoru sa Šolcem dotakli pitanja snabdevanja gasom, upitao je novinar.

- Mi ćemo tek za dve godine biti u mogućnosti da nešto dođe do Srbije. Šta da dovedemo, odakle, to ne pada sa neba. Mi imamo zavisnost od ruskog gasa od sto odsto. Mi sa Rusima krećemo pregovore - kazao je Vučić.

Predsednik je istakao da Srbija ima najjeftinije cene pšenice, gasa i istakao da ćemo ovu krizu preživeti samo je pitanje na koji ćemo to način učiniti.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading