NEMA KRAJA LICEMERJU PRIŠTINE: Kurti nastavlja da ponižava Srbe sa Kosova i Metohije

Autor:

Vesti

26.03.2022

14:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Posle protesta Srba iz Gračanice i sa severa Kosovske Mitrovice, premijer takozvanih prištinskih institucija pozvao ih je, i to na srpskom jeziku, da ne potpadaju pod uticaj autoritarnog režima u Beogradu.

NEMA KRAJA LICEMERJU PRIŠTINE: Kurti nastavlja da ponižava Srbe sa Kosova i Metohije

Foto: Youtube/ATV

Aljbin Kurti, premijer takozvanih prištinskih institucija, nastavlja sa licemerjem i ponižavanjem Srba sa KIM. Pošto su Srbi na severu Kosovske Mitrovice i iz Gračanice organizovali proteste protiv odluke Prištine da ne dozvoli održavanje srpskih izbora na KIM, Kurti je objavio video gde ih, na srpskom jeziku, poziva da ne potpadaju "pod uticaj autoritarnog režima u Beogradu"!? Pored toga, sad se pere i tvrdi da nema ništa sa smenom sudije Ljiljane Stevanović, predsednicom Osnovog suda u Kosovskoj Mitrovici, a ima.

- Njih ne zanimaju prava i dobrobit Srba na Kosovu. Oni pokušavaju da destabilizuju Kosovo u njihove izborne svrhe, a možda i interese nekih ratnohuškačkih velikih sila - rekao je Kurti u snimku objavljenom preksinoć na njegovom Fejsbuku.

Kurti se zahvalio građanima na mirnom načinu protesta uz poruku da "ljudi u demokratskom društvu i pravnoj državi moraju da budu slobodni da izražavaju javno svoje mišljenje i stavove", ali je već u sledećoj rečenici krenuo da šalje otrovne strelice.

- Moram reći da bi bilo verodostojno kada bi protestovali, na primer, za socijalnu pravdu, brži razvoj i protiv organizovanog kriminala i korupcije - poručio je, kao i da su "posvećeni unapređenju prava i blagostanja svih građana bez obzira na vrsku i etničku pripadnost".

Kurti se dotakao i smenjene sudije Stevanović.

- Ni na koji način ne možemo uticati na odluke Sudskog saveta Kosova. Iz medija sam saznao da je sudija Ljiljana Stevanović suspendovana. A to ipak znači da nije otpuštena sa posla. Zalažem se za pravo i pravdu, ali niti predsedavam sudskim savetom, niti sam njegov član - dodao je.

Dejan Miletić u razgovoru za Republiku kaže da je Kurti "licemer, pokvaren i podmukao političar".

- Čovek koji šalje oklopna sredstva na mirne proteste, ne može da bude ni demokrata, niti da bilo šta morališe i pridikuje srpskom narodu na tom prostoru. Od kako je Kurti na čelnoj poziciji Prištine bilo je preko 120 ataka na Srbe i srpsku imovinu i to je najbolji pokazatelj smera njegovog delovanja.  Kurti pokušava da nađe Srbe na Kosovu koji bi sa njim radili i na koje bi mogao da računa, isto kao što je svojevremeno pokušavao i Hašim Tači - ističe Miletić.

Vučić: Kurti hoće druge u Beogradu

Republika

Foto: Tanjug/J. ILIĆ

Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prokomentarisao je poslednju odluke Prištine rečima da razume Kurtija da bi želeo nekog drugog u Beogradu, a ne njega. Kako je naveo, stalno se pita kako se takve odluke, kao što je ona da se ne dozvoli nekom da glasa, donose u Prištini.

- Osim ako nije pomislio da će tih 50.000 glasova da odluče izbore. Neće ni tih 50.000, ni 100.000, a ni milion, jer će razlika biti ogromna, a razumem Kurtija da bi želeo nekog drugog u Beogradu, ne mene - naveo je Vučić za Juronjuz i dodao da iza smene sudije Stevanović stoji Kurti, kao i da je pripremio i smenu šestorice policajaca, ali je od toga odustao zbog pritisaka Kvinte.

Objasnio je da kada je potpisan Briselski sporazum, dogovoreno je da se srpske sudije integrišu u takozvano kosovsko pravosuđe i oni su to prihvatili kao odluku srpske države.

- Ne može Aljbin Kurti da ruši Briselski sporazum ili bilo ko drugi da ih smenjuje zato što im se ne sviđa, jer je video da je ta žena bila u Beogradu na nekom sastanku. Lagali su da su oni bili na sednici Saveta za nacionalnu bezbednosti - istakao je Vučić, kao i da Priština tvrdi da je reč o suspenziji, a zapravo je smena, i da Kurti u poslednjoj rečenici saopštenja navodi da sve radi u dogovoru sa EU i NATO.

- Samo da mi odgovori i kakve veze ima NATO sa Savetom za pravosuđe, koji je navodno doneo odluku. Nisam znao da je to nova pravosudna norma - dodao je Vučić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading