DRŽAVE KVINTE POZIVAJU PRIŠTINU: Spustite tenzije - građani imaju pravo na mirno okupljanje! (FOTO)

Autor:

Vesti

25.03.2022

12:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Države Kvinte i Evropska unija pozvale su Prištinu i Beograd da se uzdrže od bilo kakve retorike ili akcije koje bi mogle povećati tenzije.

DRŽAVE KVINTE POZIVAJU PRIŠTINU: Spustite tenzije - građani imaju pravo na mirno okupljanje! (FOTO)

Foto: Printskrin

Oni su u saopštenju izrazili zabrinutost zbog rizika od eskalacije situacije na Kosovu i Metohiji pokretanjem najavljenih protesta u nekoliko gradova sa srpskom većinom.

Šefovi misija Francuske, Nemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva, SAD i Evropske unije "primaju na znanje planirane demonstracije i izražavaju zabrinutost zbog rizika od eskalacije ili nasilja“.

Kažu da građani imaju pravo na mitinge, ali ističu da kosovski organi pravosuđa moraju da obezbede da ti skupovi ne postanu nasilni.

- Građani imaju pravo na mirno okupljanje, kao i odgovornost da obezbede da ovakva okupljanja budu mirna i da ne prerastu u nasilje. Među našim zajedničkim demokratskim pravima su pravo na mirno okupljanje i da se naš glas čuje, prava koja su organi za sprovođenje zakona dužni da štite. Organi za sprovođenje zakona imaju obavezu da održavaju javni red i treba da to čine bez kršenja demokratskih principa slobode izražavanja i okupljanja - navodi se u saopštenju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading