IZBORI U SRBIJI BIĆE TEST ZA ČLANICE KVINTE! Bivši diplomata ocenjuje: Ne očekujem konkretne akcije - Zapad podržava Kurtijevu vladu!

Autor:

Vesti

24.03.2022

12:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

3. aprila će biti svojevrstan test, i ako nema reakcije na Kurtija, znači da ga podržavaju - kaže Milivojević.

IZBORI U SRBIJI BIĆE TEST ZA ČLANICE KVINTE! Bivši diplomata ocenjuje: Ne očekujem konkretne akcije - Zapad podržava Kurtijevu vladu!

Foto: youtube.com/B92 TV

Zemlje Kvinte navele su juče u zajedničkom saopštenju da su veoma razočarani odlukom Prištine da odbije konstruktivan predlog koji je iznela Kvinta povodom glasanja na teritoriji Kosova i Metohije na predstojećim izborima 3. aprila, i ocenili da će takav stav "podriti evropske težnje" Prištine.

Bivši diplomata Zoran Milivojević ocenjuje za Telegraf.rs da je reč o verbalnim saopštenjima bez akcije na koja smo, kako kaže, navikli.

- Osim ovog verbalnog saopštenja ne treba očekivati neke konkretne akcije političkog karaktera koje bi uticale na promenu stava na liniji onoga što smo imali u vreme Trampove administracije i prve Kurtijeve vlade kada se direktnom intervencijom iz Vašingtona uticalo na to da je ta vlada pala. U administraciji predsednika Bajdena i u ovoj novoj strukturi koju imamo, to se do sada nije desilo - rekao je Milivojević.

Kako dodaje, na osnovu takvog utiska ostaje zaključak da Zapad podržava Kurtijevu vladu i njegov politički stav, te da se i ne može očekivati da se dese druge reakcije, a razlog tome, kako kaže, leži u činjenici da su njihovi ciljevi isti, a to je priznanje tzv. Kosova.

- Svih pet država koje su u Kvinti su priznale nezavisnost Kosova i njihovi ciljevi su u suštini isti, možda se samo razlikuju u nekakvoj taktici, a time što se uvažava politika Kurtija i izričito insistiranje samo na jednoj platformi koja podrazumeva da Srbija prizna Kosovo pokazuje da se u stvari indirektno slažu sa tim - ocenjuje Milivojević.

Republika

Foto: Tanjug

Novi pritisci na Srbiju uoči izbora

On objašnjava da se ne može drugačije tumačiti, jer, kako primećuje, nema direktnih sankcija za Prištinu.

- Ako bi Srbi glasali na KiM onda bi to bio jasan signal da Zapad drugačije pristupa vlastima u Prištini, ali i celom problemu koji važi na relaciji Beograd - Priština, odnosno da na neki kačin zauzima neutralnu poziciju. Do danas to  nije slučaj. Ako se ponovi stvar kao što imali pre dva meseca sa referendumom, odnosno ako ostane "poslednja Kurtijeva" da nema glasanja, odnosno da ima samo na način kako on to želi, onda ja ne vidim u čemu bi bila promena stava Kvinte onda - rekao je Milivojević.

On je ocenio da je glasanje 3. aprila svojevrstan test.

- Imamo još nekoliko dana do izbora. Ako zaista ne dođe ni do kakve akcije konkretnog tipa, onda nema nikakve sumnje da je Kurti potpuno zaštićen i siguran da se njegova vlada u potpunosti uvažava, i da se ta politika koju on sprovodi u odnosima prema Beogradu, dijalogu i rešenju kosovskog pitanja, potpuno poklapa, i ima, ako hoćete podršku zapada. Ovo je najozbiljniji test - rekao je Milivojević.

Upitan da li se to onda tumači kao pritisak na Srbiju da prizna nezavisnost tzv. Kosova, Milivojević odgovara potvrdno i dodaje da ako Kurtijeva politika ima podršku Zapada onda to je to automatski pritisak na Srbiju.

- Ako ovo prođe bez reakcije za izbore i ako se ponovi ista priča kao i sa referendumom znači da ubuduće računamo da tu posotji i sinhronizacija i da postoji kompatibilnost političkih stavova i politike u narednom periodu. Za Srbiju je to nedvosmisleno pritisak - istakao je Milivojević.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading