PROTEST PIJAČARA ZLOUPOTREBLJEN: Poljoprivrednici ne moraju da izdaju fiskalne račune

Autor:

Vesti

15.03.2022

15:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Oni su registrovani po drugom sistemu u ministarstvu poljoprivrede, njihov status se ne menja

PROTEST PIJAČARA ZLOUPOTREBLJEN: Poljoprivrednici ne moraju da izdaju fiskalne račune

Foto: ST/A. Nalbantjan

Poljoprivredni proizvođači koji prodaju svoju robu na pijacama nemaju obavezu da do 30. aprila uvedu elektronsku fiskalnu kasu, kako se u javnosti stekao utisak nakon prekjučerašnjeg protesta pijačnih prodavaca isped Ministartsva finansija. Prema pisanju pojedinih medija, pijačari su se pobunili jer će ovaj namet ugroziti njihov opstanak, ali i ubiti duh pijaca jer onemogućava cenkanje. Međutim,  kako navode u udruženju "Pijace Srbije", individualni poljoprivredni proizvođači apsolutno nemaju nikakve veze sa uvođenjem fiskalizacije, već se ona odnosi na zakupce tezgi koji prodaju robu tuđeg porekla ili iz uvoza.

- Zbog niza netačnih i zbunjujućih informacija koje prate aktuelne proteste pijačnih prodavaca naglašavamo da registrovani poljoprivredni proizvođači koji na pijačnim tezgama prodaju svoje proizvode, nisu obveznici fiskalizacije. Nije tačno da će kupci čekati fiskalni račun za vezu šargarepe. Fiskalne kase su obavezne za preduzetnike koji na tezgama prodaju različitu robu široke potrošnje, prehrambene proizvode drugih proizvođača ili voće i povrće iz uvoza - stoji u njihovom saopštenju.

 Miljan Milić iz pomenutog udruženja pojašnjava da su preduzetnici ti koji protestuju i zamagljuju priču da se ova uredba odnosi na sve. 

Republika

Foto: Privatna arhiva

Miljan Miljić

- Mi smo već godinu dana u kontaktu sa Ministarstvom finansija i ovo se odnosi samo na privredne subjekte koji su registrovani u APR. Imali smo situacije da zakupci lokala na pijacama imaju fiskalnu kasu, a da na metar od njih na tezgama koje su posećenije prodaju robu iz Mađarske, imaju ogroman promet, a prodaju bez fiskalnog računa. To su sve ljudi koji su u sivoj zoni i zato se bune. Individualni poljoprivrednici apsolutno nemaju tu obavezu, oni su registrovani po drugom sistemu u ministarstvu poljoprivrede. Njihov statu se ne menja - naglašava Milić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading