HARADINAJ JE KRIMINALAC! Tužioci suda u Hagu nemaju dilemu!

Autor:

Vesti

14.03.2022

13:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tužioci suda za zločine boraca OVK u Hagu tvrdili su danas, u završnoj reči, da su dokazali krivicu Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja po svim tačkama optužnice koja ih tereti za ometanje suda i zastrašivanje svedoka.

HARADINAJ JE KRIMINALAC! Tužioci suda u Hagu nemaju dilemu!

Foto: Tanjug/AP

U završnom pisanom podnesku sudu, tužioci su ranije zatražili da Gucati i Haradinaj budu osuđeni na po šest godina zatvora i na kaznu od po 100 evra.

- Optuženi nisu iznad zakona, oni su kriminalci...Dokazi su, van svake sumnje, potvrdili njihovu krivicu - rekla je danas u sudnici tužiteljka Valerija Bolići.

Gucati (54), predsednik Udruženja boraca OVK, i Haradinaj (58), potpredsednik tog udruženja, optuženi su u šest tačaka za "krivična dela protiv pravosuđa - ometanje službenih lica u obavljanju službenih dužnosti (dve tačke), zastrašivanje svedoka, odmazdu i povredu tajnosti postupka (dve tačke)".

Ta krivična dela, Haradinaj i Gucati su, po optužnici, počinili tako što su, na konferencijama za štampu Udruženja boraca OVK u Prištini, od 7. do 25. septembra 2020, objavili poverljive dokumente suda i tužilaštva za zločine boraca OVK, uključujući i identitet potencijalnih svedoka.

Tužiteljka Bolići naglasila je, na početku završne reči, da "dokazi protiv optuženih ne mogu biti uverljiviji", budući da se njihovi "kriminalni akti i namera" mogu videti na snimcima sa konferencija za štampu i iz brojnih televizijskih intervjua koje su dali.

Ni odbrana, po tužiteljki Bolići, nije osporavala da su Gucati i Haradinaj poverljive sudske dokumente stavili pred novinare i pozvali ih da ih objave, znajući da su u njima imena zaštićenih svedoka koja se ne smeju otkrivati. Svedoke su, pritom, nazvali "izdajnicima", "kolaborantima" i "špijunima", poručujući im da ih niko ne može zaštititi, jer "svi znaju ko su oni".

- Optuženi su potvrdili da su to učinili da bi ovaj sud bio raspušten ili opstruisan - naglasila je tužiteljka Bolići.

Republika

Foto: youtube.com/printscreen

Ilustracija

Ona je podvukla da je neistinita tvrdnja odbrane da optuženi nikada nisu spomenuli ime nijednog svedoka, zato što dokazi pokazuju da jesu. Uz to, Gucati i Nasim Haradinaj prvo su podsticali novinare da obelodane identitet zaštićenih svedoka, a potom ih kritikovali što mnogi to nisu učinili.

Izjave Gucatija i Haradinaja da su dokumenti vrhunska tajna i "strogo poverljivi" dokaz je da su oni bili svesni da je objavljivanje tih materijala zabranjeno, podvukla je tužiteljka Bolići.

Kao dokaz kriminalne namere optuženih, ona je citirala Haradinajevu izjavu: Za koga su ti dokumenti osetljivi? Za mene nisu, nego za haški sud koji sarađuje sa Srbima. Haradinaj je novinarima rekao i da su u dokumentima imena svih svedoka za koje oni (sud) kaže da su pod njihovom zaštitom. Po rečima zastupnice optužbe, u tim dokumentima bili su podaci o 150 potencijalnih svedoka protiv pripadnika OVK.

Zato što je zaštita njihovog identiteta bila ugrožena pošto su optuženi objavili tajne sudske dokumente, svedoci su se uplašili i bili zabrinuti za svoju bezbednost. Bolići je naglasila da je tužilaštvo, stoga, bilo primorano da primeni niz mera za dodatnu zaštitu 20 do 30 svedoka i da dva svedoka preseli zato što nije bilo druge mogućnosti da ih zaštiti na Kosovu.

Kao dokaz da je namera Gucatija i Haradinaja bila da zastraše svedoke, tužiteljka je navela njihove izjave da svi svedoci moraju znati da su njihova imena sada poznata i da oni više ne mogu biti zaštićeni. - U više televizijskih izjava optuženi su poručili svedocima:

- Mi znamo ko ste, niko vas više ne može štititi. Oni su bili spremni i voljni da učine sve da zaustave ovaj sud - istakla je Bolići.

Suđenje Gucatiju i Haradinaju počelo je 7. oktobra 2021, a tužioci su izvođenje dokaza okončali 10. novembra prošle godine.

Zahtev obe odbrane za oslobađanje optuženih, raspravno veće je odbilo 26. novembra. Odbrane Gucatija i Haradinaja izvodile su dokaze od 15. decembra do 2. februara ove godine. Presudu Gucatiju i Haradinaju izreći će naknadno raspravno veće kojim predsedava američki sudija Čarls Smit, koji je i potpredsednik suda čiji je zvaničan naziv Specijalizovana veća Kosova.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading