NOVI SUSRET KURTIJA I VUČIĆA IZVESTAN! Lajčak i Eskobar se oglasili posle sastanaka u Beogradu i Prištini!

Autor:

Vesti

03.02.2022

16:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak i američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar prethodnih dana razgovarali su sa srpskim zvaničnicima na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić, o "ključnim temama od značaja za održivost i stabilnost regiona".

NOVI SUSRET KURTIJA I VUČIĆA IZVESTAN! Lajčak i Eskobar se oglasili posle sastanaka u Beogradu i Prištini!

Foto: Printskrin/Tanjug

Lajčak i Eskobar

Dvojica zvaničnika danas su održala konferenciju za novinare.

- Pozdravljamo posvećenost Srbije dijalogu, i preneli smo, kako u Beogradu, tako i u Prištini, da sve što je dogovoreno u prošlosti mora biti sprovedeno, a to se odnosi na obe strane - poručio je danas, nakon razgovora u Beogradu, specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

Lajčak, koji je ukazao da mu je ovo prva poseta ove godine Beogradi, a sedma od kada je na svojoj funkciji, izrazio je uverenje da je zajednička poseta sa predstavnikom SAD prenela značajnu poruku jedinstva, kao i da je pokazatelj podrške Vašingtona dijalogu pod posredovanjem EU.

- SAD i EU imaju dugogodišnju istoriju kada je reč o Balkanu i postizanju opipljivih rezultata. Pozdravaljamo posvećenost Srbije dijalogu, a to su nam ponovili svi sagovornici od predsednika Aleksandra Vučića, preko premijerke Ane Brnabić, do predsednika Skupštine Ivice Dačića - preneo je Lajčak.

Republika

Foto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ

Miroslav Lajčak sa Aleksandrom Vučićem

 

On je kazao da žele da vide brz napredak u normalizaciji odnosa, a tako i u pogledu u sprovođenju prethodnih dogovora.

- Rekli smo da sve što je dogovoreno u prošlosti mora biti sprovedeno, kao i sve što će se dogovoriti, a to se odnosi na obe strane. Želeli bismo da vidimo brz napredak u daljem postizanju pravno obavezujućeg sporazuma - naglasio je Lajčak.

Podsetio je da je dijalog povezan sa evropskom integracijom Srbije i Kosova, konkretnim izgledima za integraciju u EU.

Preneo je da je imao dobre razgovore sa predstavnicima poslovne zajednice i civilnog društva, te da im je zahvalan na predlozima, idejama i izlaganju problema.

- Civilno društvo ima važnu ulogu posebno u normalizaciji odnosa, stvaranju ambijenta za pomirenje i izgradnju mostova među zajednicama. Vidimo važnost i koristi ekonomskih odnosa, povećanju trgovine. Vidimo potencijal za ekonomski rast, otvaranju radnih mesta.

Ekonomska saradnja je jedna od najuspešnijih priča u dijalogu, podvukao je on.

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, kojem je ovo prva poseta Beogradu u toj funkciji, rekao je da je smatrao da je važan njegov dolazak ovde sa Miroslavom Lajčakom, što, dodao je, odražava solidarnost i jedinstvo Evropske unije i SAD u uverenju da bi Balkan morao da bude deo evropske zajednice.

Republika

Foto: printscreen

Gabrijel Eskobar

 

- Smatramo da je put da Kosovo i Srbija budu na putu do Evropske unije, uz dijalog uz posredovanje EU - rekao je Eskobar.

On je dodao da SAD nisu deo dijaloga, ali da će pomoći sve što treba, finansijski i politički.

- Nadamo se da će rezultati razgovora u dijalogu otvoriti ogroman potenicjal koji ovaj region ima za ekonomski razvoj i za veću integrisanost u EU - rekao je Eskobar.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading