ZAVRŠEN MEĐUSTRANAČKI DIJALOG: Usvojeno 16 konkretnih mera

Autor:

Vesti

28.01.2022

18:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Proces međustranačkog dijaloga započet 2019. obezbedio je efikasnu platformu za razmenu i izgradnju konsenzusa među različitim političkim snagama o pitanjima ključnim za budućnost srpske demokratije, saopšteno je večeras iz Skupštine Srbije po završetku druge faze dijaloga uoči predstojećih lokalnih, parlamentarnih i predsedničkih izbora.

ZAVRŠEN MEĐUSTRANAČKI DIJALOG: Usvojeno 16 konkretnih mera

Foto: AP Photo/Petr David Josek

Međustranački dijalog bio je važno iskustvo za sve učesnike, ocenio je predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić koji je sa kofasilitatorima procesa, poslanicima EP, Vladimirom Bilčikom i Tanjom Fajon, bivšim poslanicima EP Knutom Flekenštajnom i Eduardom Kukanom komentarisao dosadašnji rad i izglede buduće saradnje.

U toku procesa dogovoreno je 16 konkretnih mera, u skladu sa međunarodnim preporukama, za poboljšanje izbornih uslova i medijskog prostora, navodi se u saopštenju i dodaje da "na žalost, iz različitih razloga nisu svi učesnici dijaloga bili u poziciji da pristanu na ove mere".

- Ključno je da se ove mere u potpunosti implementiraju. Bilo kakva nepotrebna odlaganja implementacije ugrožavaju efikasnost dogovorenih mera uoči predstojećih izbora - istakli su kofasilitatori iz Evropskog parlamenta.

Prema njima, "zabrinjava činjenica da vanparlamentarna opozicija ostaje kritična prema sprovođenju mera."

- Zaključujući ovu rundu Međustranačkog dijaloga želimo da istaknemo konstruktivnu, otvorenu i konkretnu razmenu koju smo imali sa svim sagovornicima i pozitivan stav prema dijalogu i izgradnji konsenzusa. Međutim, potrebna je dalja reforma da bi se konsolidovala parlamentarna demokratija Srbije i spremni smo da podržimo ove napore posle izbora - istakli su kofasilitatori Međustranačkog dijaloga iz Evropskog parlamenta, navodi se u saopštenju.

- Dijalog je pokazao da smo u stanju da radimo preko stranačkih linija na postizanju napretka u opštem interesu srpske demokratije - istakao je Dačić.

Prema njegovim rečima, ovo je takođe bio veoma pozitivan primer saradnje Narodne skupštine i Evropskog parlamenta koji je dobar za budućnost.

- Narodna skupština Republike Srbije će nastaviti da ulaže sve napore da usvoji neophodne zakonske izmene za sprovođenje mera koje su zajednički dogovorene u Međustranačkom dijalogu - istakao je Dačić.

Svi kofasilitatori Međustranačkog dijaloga saglasili su se da dobra saradnja i posredništvo u dijalogu treba da se nastave i nakon izbora, u cilju jačanja parlamentarne demokratije i unapređenja političke kulture.

Raduju se i međunarodnoj posmatračkoj misiji koja će izbliza pratiti tok i ishod predstojećih izbora, koja je takođe prioritetna misija za Evropski parlament.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading