ĐILAS PODRŽAVA ANTISRPSKE SNAGE! Stao iza Aide Ćorović! VIŠE PUTA O SRBIJI PRIČALA KAO O FAŠISTIČKOJ DRŽAVI, ALI TO NIJE NAJGORE!

Autor:

Vesti

28.01.2022

13:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Lider Stranke slobode i pravde Dragan Đilas je na portalu “Danas” koji je pod njegovom uređivačkom kontrolom podržao apel 50 javnih ličnosti opoziciji koji se tiče zajedničkog kandidata za predsedničke izbore i još sedam drugih zahteva.

ĐILAS PODRŽAVA ANTISRPSKE SNAGE! Stao iza Aide Ćorović! VIŠE PUTA O SRBIJI PRIČALA KAO O FAŠISTIČKOJ DRŽAVI, ALI TO NIJE NAJGORE!

Foto: ST/N. PANČIĆ, mc.rs

Među tim ličnostima, nalazi se i Aida Ćorović koja je dospela u žižu javnosti tako što je jajima gađala mural na kojem je oslikan komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske general Ratko Mladić u centru Beograda.

 

Na ovaj način, Đilas je faktički podržao ženu koja je ćutala o spomen tabli zločincu Aćifu Efendiji, koja je isticala da je Srbija fašističko društvo i govorila na skupovima koje organizuju organizacije koje se zalažu za pripajanje Sandžaka Bosni, piše Objektiv.

 

Podsetimo, Aida Ćorović je rođena 1961. godine u Novom Pazaru, a studirala je arhitekturu i istoriju umetnosti u Beogradu.

Kako se navodi na sajtu Otvorenog parlamenta, do ratnih zbivanja na prostoru bivše SFRJ „bavila se likovnom kritikom, arheološkim i arhitektonskim istraživanja“, da bi potom postala „mirovna aktivistkinja angažovana u Beogradskom krugu, Centru za antiratnu akciju i organizaciji Žene u crnom“.

Republika

Foto: youtube.com/printscreen

Aida Ćorović gađa mural sa likom Ratka Mladića

 

Ćorovićeva je jednom prilikom istakla da je na njen aktivistički život presudno su uticali događaji 9. marta 1991. godine kada je učestvovala u demonstracijama. Zanimljivo, dok u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini najekstremnije političke opcije na čelu sa Franjom Tuđmanom i Alijom Izetbegovićem imaju, praktično, plebiscitarnu podršku, u Beogradu se organizuje pokušaj puča u kojem, između ostalog, učestvuju i organizacije za koje danas znamo da su finansirane iz inostranstva. Član jedne od tih organizacija bila je upravo Aida Ćorović.

Ona se posle učlanjuje u Građanski savez, a potom i Socijaldemokratsku uniju, stranku koja je učestvovala u formiranju Demokratske opozicije Srbije.

Kao „nestranačka ličnost“ kasnije ulazi u Demokratsku stranku 2013. godine, a od aprila 2014. do juna 2016. bila je narodna poslanica u Skupštini Srbije.

Aktivizam plaćen iz inostranstva

Godine 1997. u Novom Pazaru, Aida Ćorović osniva nevladinu organizaciju “Urban-IN”, čiji je bila i direktor. Ova nevladina organizacija iz inostranstva dobila je veliku podršku i što je još važnije – donacije.

Novčana sredstva su dolazile iz Norveške, Švajcarske, Engleske, Sjedinjenih Američkih Država, a i od drugih organizacija, poput Soroševog “Fonda za otvoreno društvo”, “Freedom house”, “Norwegian fondation”, “GMF”, “ODOF Palme Center” i drugih.

Na meti uvek Srbi

Tokom svog rada Ćorovićeva je više puta kritikovala Srpsku pravoslavnu crkvu, zahtevajući da plaća porez, ali i pričama o navodnoj pedofiliji u SPC. Kritike drugih verskih zajednica su, sa njene strane, naravno izostale.

Republika

Foto: printscreen

Aida Ćorović

 

Ipak, posebno mesto u radu Aide Ćorović zauzimaju “zločini srpskih vojnika nad Bošnjacima u Bosni i Hercegovini”, što je nešto što ona najčešće potencira na svojim profilima na društvenim mrežama. S druge strane, indikativno je što se zločinima nad Srbima ona gotovo nikada ne bavi. Srpske žrtve joj verovatno nisu previše interesantne.

Kada se malo bolje pogleda, videće se da se „borba za ljudska prava“ Aide Ćorović na kraju nekako uvek svodi na napadanje svega što je srpsko. Kako drugačije opisati, na primer, protest protiv otkrivanja spomenika Stefanu Nemanji u Beogradu, na kojem je takođe učestvovala ova „aktivistkinja“.

Ona je tada ocenila da spomenik osnivaču loze Nemanjića ne predstavlja tradiciju i kulturu Srbije i da Stefan Nemanja „nije deo naše istorije“.

Onaj ko je otišao da vidi makar jednu zadužbinu Stefana Nemanje ili srednjovekovnu crkvu, on zna da ovo nije naše nasleđe – rekla je tada Ćorovićeva.

Da li je i to „borba za ljudska prava“ ili, možda, borba protiv ljudskih prava, ali samo Srba? Ili možda Aida Ćorović misli da Srbi nisu ljudi?

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (3)

Loading
Борка

28.01.2022 13:59

Ти опозиционари су у ствари све сами фашисти. Срам да их буде.

Goran

28.01.2022 15:47

Krpa nađe zakrpu. Fašista fašistu podržava. Sramota i bruka.

Vesna

03.02.2022 21:53

Mars klosarko u Novi Pazar medju tvoje mudzahedine