SPREMA SE NOVI NAPAD NA SRBE? Priština tražila pomoć, KFOR dobio zahtev

Autor:

Vesti

23.01.2022

15:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

U proteklih nekoliko meseci već se više puta govorilo o nameri takozvanih prištinskih vlasti da nasilno preuzmu trafo-stanicu u Valaču.

SPREMA SE NOVI NAPAD NA SRBE? Priština tražila pomoć, KFOR dobio zahtev

Foto: Tanjug/AP

Predstavnici takozvane vlade Kosova na jednom od nedavnih sastanaka sa komandom Kfora izneli su zahtev da pripadnici međunarodne vojne misije obezbeđuju tehničare Kosovske elektrodistributivne kompanije (KEDS), koji se pripremaju da u narednom periodu preuzmu trafo-stanicu u Valaču.

Kako se saznaje, iz dobro obaveštenih izvora, predstavnik vlade u Prištini je, prema tim informacijama, saopštio da postoje dve opcije – ili da tehničare KEDS obezbeđuju pripadnici Kfora, ili će taj posao da obavi takozvana Kosovska policija, piše Kosovo Online.

Ovaj zahtev Prištine je, prema saznanjima, izričito odbijen od strane predstavnika Kfora.

Tanjug/AP

 

Takozvani kosovski premijer Aljbin Kurti nedavno je izjavio da je “plaćanje računa za struju jedino moguće rešenje” za potrošnju električne energije na severu Kosova. Kurti je na konferenciji za medije u Prištini izjavio da pokušava da sa što “manje štete i mirnim putem” dođe do epiloga za pitanje električne energije na severu.

Povodom ove izjave, saopštenjem se oglasio direktor Kancelarije za KiM Petar Petković koji je naveo da “Kurti po ko zna koji put pokušao da plasira lažnu tezu kako se struja na severu Kosova i Metohije godinama ne plaća”.

Činjenice govore suprotno, a to je da je apsolutno svaki kilovat potrošene električne energije svih ovih godina unazad uredno plaćen, jer su zvanični Beograd i EPS do početka 2021. godine plaćali struju koja je preko prenosnih sistema EMS stizala u četiri opštine na severu Kosova i Metohije – naveo je Petković.

Foto: Vojska Srbije

 

U proteklih nekoliko meseci već se više puta govorilo o nameri takozvanih prištinskih vlasti da nasilno preuzmu trafo-stanicu u Valaču, koja je od ključne važnosti za snabdevanje strujom u srpskim opštinama na severu. Takozvana Kosovska policija krajem prošle godine je u dva navrata ulazila u srpske sredine sa punom borbenom opremom i tada se dogodilo i nekoliko incidenata.

Takozvani kosovski policajci su prilikom upada u Severnu Mitrovicu i Zvečan u oktobru, posle upotrebe šok-bombi i suzavca na okupljene Srbe pucali iz vatrenog oružja, kada je teško ranjen mladić Srećko Sofronijević.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović u sredu je poručio da ne isključuje “mogućnost novih jednostranih akcija kosovskih bezbednosnih snaga na severu Kosova i Metohije i naglasio je da će Vojska Srbije reagovati na takve pokušaje”.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading