TEORIJA LUDAKA! Provaljena taktika Zapada: AKO SMO NEPREDVIDIVI, KINA I RUSIJA OSTAĆE VEZANIH RUKU!

Autor: Republika

Svet

23.01.2022

14:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Moskva i dalje čeka odgovor na svoj predlog ugovora koji garantuje mir, dok je Vašington optužuje da sprema napad na Ukrajinu. Rusija više ne može da odstupi, ali svaka njena akcija rizikuje sukob, navodi analitiar Tjeri Mejsan.

TEORIJA LUDAKA! Provaljena taktika Zapada: AKO SMO NEPREDVIDIVI, KINA I RUSIJA OSTAĆE VEZANIH RUKU!

Foto: Tanjug/AP

Džo Bajden spreman da ozbiljno udari na Putina

Moskva je očekivala odbijanje svojih predloga od strane Vašingtona, ali je bila zapanjena načinom na koji su američke diplomate uspele da manipulišu članicama NATO-a i OEBS-a.

Ovo je drugi put da se Vladimir Putin suočava sa neracionalnim ponašanjem Evropske unije. 2007. je mislio da može da udalji zapadne Evropljane od njihovog američkog gospodara tako što će ih na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji zapitati šta su njihovi interesi.

- Pogrešno je verovao da će privući njihovu pažnju, posebno Nemačku. Ista stvar se dešava i danas - piše Mejsan na portalu Volter net.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Jasno je da većina evropskih lidera, sa izuzetkom Rusa, ne želi da bude nezavisna. Oni se odriču sopstvene odgovornosti i radije puze pred nelegitimnim i okrutnim svetskim poretkom.

U Vašingtonu je Bela kuća svesna da više ne može sebi da priušti dosadašnju globalnu politiku, ali vladajuća klasa nije. Kongres je bio poprište grandioznih izjava koje osuđuju rusku drskost, a posebno predsednika Putina. Parlamentarci su otišli ??toliko daleko da su raspravljali o njegovom sankcionisanju, što bi značilo prekid diplomatskih odnosa. 

Daleko od toga da popušta, Stejt department je proširio svoj ruski narativ na Kinu, koja podržava Rusiju. Po tome, ne samo da bi Rusija htela da napadne Ukrajinu i proširi svoju vlast na čitavu istočnu i centralnu Evropu, već bi Kina želela da osvoji celo Kinesko more.

Dok je spor sa Rusijom počeo posle raspada Sovjetskog Saveza, spor sa Kinom seže mnogo dalje, u tragični kolonijalni period.

Republika

Foto: www.profimedia.rs

 

Kina s pravom polaže pravo na ostrva kojima je vladala u 18. veku i koja je napustila kada je oslabila pod naletom kolonizacije. Većina njih ostala je nenaseljena do pre 30-ak godina, odnosno do raspada Sovjetskog Saveza. Sjedinjene Države u ovoj oblasti, demonstriraju isti osvajački imperijalizam kao i prilikom stavljanja Centralne i Istočne Evropu pod komandu NATO.

Štaviše, Vašington je nastavio sa operacijom destabilizacije Kazahstana sa podrškom pozivima na zbacivanje režima i ohrabrio Evropsku uniju da organizuje blokadu Pridnjestrovlja, nepriznate države između Ukrajine i Moldavije. Ako se čini da je izgubio u Kazahstanu, Vašington već sprema sledeću epizodu u Pridnjestrovlju.

Sjedinjene Države sada šalju emisare svakom od svojih vazala da ih upozore na neposredan ruski napad na Ukrajinu. Ova nedelja je predvidljivo pokazala da Sjedinjene Države nemaju nameru da poštuju ni Povelju UN ni svoju reč. Nigde se neće povući sami od sebe. A predlozi Vašingtona su u najboljem slučaju usmereni na očuvanje statusa kvo.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

Čini se da je američka strategija zasnovana na ideji da Rusi i Kinezi neće usuditi da se sukobe.

To je „teorija ludaka" koju je predsednik Ričard Nikson nekada koristio protiv Sovjetskog Saveza: da, ja grešim i možda nisam najjači, ali sam lud i moje reakcije su iracionalne i nepredvidive. Nije me briga da li ću pobedim, a sve mogu da slomim. Ovaj stav je kockanje, koje je koštalo SAD pobede u Vijetnamskom ratu.

Rusija je očigledno predvidela sledeći potez kada je objavila svoj nacrt ugovora koji garantuje mir. Međutim, moraće da ga prilagodi jer je Vašington uspeo da okupi sve svoje uplašene vazale. Ako dođe do sukoba, on će biti nuklearni i sigurno će rezultirati stotinama miliona žrtava.

Ako Vašington planira sledeći okršaj u Pridnjestrovlju, Moskva se sprema da odigra sledeći potez, verovatno u karipskom basenu, po uzoru na kubansku raketnu krizu iz 1962. godine. Radilo bi se o izazivanju šoka koji bi naterao američku vladajuću klasu da shvati da više nema superiornost koju je toliko koristila i zloupotrebljavala.

(Republika/Novosti)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading