NATO UBIO ARKANA ZBOG KARLE! Alijansa obavila prljav posao za Haški sud!

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iza ubistva kontroverznog biznismena Željka Ražnatovića Arkana mogao bi da stoji NATO, i to zato da bi pomogli tadašnjoj glavnoj tužiteljki Tribunala Karli del Ponte da privede pravdi haške begunce.

NATO UBIO ARKANA ZBOG KARLE! Alijansa obavila prljav posao za Haški sud!

Foto: AP Archive/printskrin

Arkan

Plan je bio da se ljudi s teritorije Srbije i Republike Srpske koje traži Haški tribunal naplaše da, ukoliko se ne predaju, mogu i sami da završe kao Ražnatović. U prilog tome govori i zloslutna konferencija iz aprila 2000, a s koje su se javnosti zajednički obratili tadašnji generalni sekretar NATO Džordž Robertson i Karla del Ponte.

JEDNOSTAVNA RAČUNICA

Pošto je Del Ponteova tada ocenila da NATO pomaže, ali ne dovoljno, i da svi optuženi moraju da se uhapse, Robertson je uputio poruku beguncima da je bolje da se predaju sami nego da prođu kao Arkan.

- Savetujem svima koji su optuženi da se predaju i dođu u Hag radije nego da se izlažu okrutnoj pravdi na Balkanu - poručio je Robertson, asocirajući na ubistvo Željka Ražnatovića Arkana i Pavla Bulatovića, kao primer takve "pravde".

Advokat Goran Petronijević, koji je tokom karijere zastupao i neke od haških osuđenika, kaže da je njegova pretpostavka da NATO jeste učestvovao u Ražnatovićevoj likvidaciji.

Lična karta Željka Ražnatovića Arkana (1952-2000)

- osnivač i prvi predsednik Stranke srpskog jedinstva

- bio predsednik FK Obilić

- vodio je Srpsku dobrovoljačku gardu

- ubijen je 15. januara 2000. u hotelu "Interkontinental" u Beogradu. Bio u društvu Milenka Mandića Mande i Dragana Garića, obojica su ubijeni

- za ubistvo je osuđen bivši policajac Dobrosav Gavrić. On je osuđen na 35 godina, ali je uhapšen tek 2012. u Južnoafričkoj Republici

- suđeno je Milanu Ðuričiću i Draganu Nikoliću, kao saučesnicima koji su dobili po 30 godina

- Gavrić je ispalio tri metka Arkanu u potiljak

- Nalagodavac ubistva još nije otkriven

- Ražnatović je sahranjen 20. januara 2000. na Novom groblju u Beogradu

- Moja pretpostavke je da jeste, s obzirom na to da imamo informaciju da je Arkan odbio saradnju s NATO koja mu je nuđena u pravcu svedočenja ili davanja podataka protiv Slobodana Miloševića. Pričalo se da je NATO ostvario kontakt sa Arkanom, on je odbio i vrlo brzo posle toga je likvidiran. Računica je jednostavna. NATO se uvek ponaša u stilu - ko nije s nama, on je protiv nas, a i Željko je učestvovao u ratnim operacijama i u Hrvatskoj i u BiH na strani Srba, a protiv NATO saveznika - objašnjava Petronijević.

FORMULA UĆUTKIVANJA

Usledila je odmazda. Naš sagovornik ističe da Alijansa koristi iste metode kada pokušava da izazove destabilizaciju nekog regiona.

 

Lopušina: Svedok nečasnih poslova

Marko Lopušina, novinar i autor knjige "Komandant Arkan", kaže da NATO nije ubijao haške optuženike, pa ni Arkana, jer su im najviše značili živi na sudu Tribunala.

- Ražnatović je ubijen po nalogu tajne srpske policije jer je bio akter i svedok nečasnih poslova tokom rata u SFRJ - poručio je Lopušina.

- Kada je odbio da sarađuje s njima, to je očigledno bio način da se on ućuti. Inače, NATO je primenjivao tu čuvenu formulu kada treba da destabilizuje neki prostor. Veliki broj ubistava na ovom prostoru, naročito u Srbiji, pa i političkih, upravo su bili namenjeni destabilizaciji prostora.

Prljave poslove za Alijansu su, dodaje, obavljale mahom kriminalne grupe.

- To su za njih obavljale ili kriminalne strukture s ovih prostora ili kriminalne strukture ili obaveštajne strukture susednih zemalja - zaključio je Petronijević.

Oni su otišli u Hag posle ubistva Arkana

januar 2001. - Biljana Plavšić, predsednica RS

april 2002. - Nikola Šainović, premijer

april 2003. - Miroslav Radić, kapetan JNA

januar 2003. - Milan Milutinović, predsednik države

januar 2005. - Vladimir Lazarević, general

april 2005. - Sreten Lukić, policijski general

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading