BIA ISTRAŽUJE, A ZORANA SE ČEŠLJA! Šest havarija za mesec dana: Resor koji vodi Mihajlovićeva u totalnom rasulu!

Autor: Republika

Vesti

12.01.2022

07:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Rudarskom basenu Kolubara za nepunih mesec dana desilo se čak šest incidenata, zaključno s preksinoćnim, kada se zapalio bager na kopu Tamnava Zapad, što je uzrokovalo plamen visok 20 metara.

BIA ISTRAŽUJE, A ZORANA SE ČEŠLJA! Šest havarija za mesec dana: Resor koji vodi Mihajlovićeva u totalnom rasulu!

Foto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ

Zorana Mihajlović

Nije bilo povređenih, požar je ugašen oko dva sata iza ponoći i proizvodnja uglja na tom kopu je stabilna.

BIA i policija, kako je pisao Srpski telegraf krajem decembra, pokrenule su istragu zbog sumnje da je čak pet havarija u samo 20 dana u RB Kolubara namerno izazvano.

Nije isključeno, kako nam je rečeno u dobro obaveštenim krugovima, da će u istragu biti sada uključen i poslednji incident. 

Republika

Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

 

NISAM JA, DRUGI SU

Mada su ti problemi u nadležnosti resora energetike, ministarka Mihajlović odbacuje bilo kakvu odgovornost i krivicu, po običaju, prebacuje na druge.

Svi incidenti u RB Kolubara

Decembar

1. Sabotirana isporuka uglja, odnosno podvaljena čista jalovina, što je bio glavni razlog energetskog kolapsa u Obrenovcu. Svi bunkeri u elektrani blokirani su uljem s blatom
2. Posle nedelju dana izgoreo je buldožer u Kostolcu

3. Pet dana nakon toga eksplodirao autoklav za sušenje uglja u sušari u Vreocima tako što se utvrdilo da je poklopac iskrivljen pajserom. Eksplozija se dogodila na samo 13 bara, srećom, niko nije poginuo
4. Nedugo zatim izbija požar na mazutnom punjaču na B1, navodno se upalila dizna s vrelim mazutom
5. Samo dan kasnije eksplodirao je jedan od osam mlinova na B2, razlog nije utvrđen
Januar
6. U ponedeljak u dva sata posle ponoći ugašen požar koji je buknuo na kopu Tamnava Zapad

- Izbijanje čestih havarija u EPS posledica je dugogodišnjeg nerada rukovodstva preduzeća. Firme u elektroenergetskom sistemu previše su se "odrodile" od svoje države i postale "država u državi". To se u narednom periodu mora promeniti, ko god bio ministar ili direktor tih preduzeća. Svaki dan smo u Vladi Srbije i svaki dan rešavamo kratkoročno probleme, ne zato što neko nije radio mesec dana već zato što neko godinama nije na pravi način planirao, održavao, investirao, rukovodio... - kazala je Mihajlovićeva.

Republika

Foto: printscreen

 

OZBILJNA STVAR

Naglasila je da je "odgovornost ozbiljna stvar", te da postoje odgovorni kad je reč o havarijama u EPS:

- Istražni organi moraju da nam kažu zašto se to desilo, ja ne znam, ali mi moramo da znamo zašto se desilo. Isto tako, postoji odgovornost onih koji upravljaju, ti koji upravljaju EPS snose određenu odgovornost jer nas sve košta - uvoz, vreme, bager. Dogodio se ozbiljan problem jer je izgoreo najbolji i najjači odlagač u Kolubari, čija je vrednost 18,8 miliona evra. Ono što građani trenutno gledaju jeste jedan javašluk, kojim se pokušava pokazati da je država nemoćna.

Država je, istakla je, od 11. decembra, kada se desio prvi kolaps i havarija, pomogla sa svim što je bilo potrebno da bi građani i tada i sada imali struju - obezbedila je dovoljnu količinu mazuta, uvezla dovoljno električne energije i napravila dobru koordinaciju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (5)

Loading
Sloba

12.01.2022 08:05

Hitna ostavka ministarke! Otkako je ona ministarka, tako se EPS namerno uništava! Sramota!

Odgovori 11 2
Zoks

12.01.2022 10:50

Zoki genija teško neko može da skine sa mesta ministra, ako je skinu iz Eps-a,biće na drugom mestu ministarka,žena neuništiva

kraja

12.01.2022 12:57

Zena sve argumente za ostavku tumaci kao tudju odgovornost? Cemu sluzi onda mesto ministra? Haljine, sljokice, cipele, sminka, frizura, to je sve sto gledamo od nje godinama.

Odgovori 11 2
Penzioner

12.01.2022 18:05

Ministarka sve lepo naucila od Mladjana Dinkica !!!!! Vucicu smenjuj ovu naperlitanu, pod odmah !!!