OPERACIJA KOLUBARA, PET INCIDENATA ZA 20 DANA! Otkrivamo, dokazi o sabotaži u rudarskom basenu, BIA I POLICIJA POKRENULI ISTRAGU!

Autor: Republika

Hronika

30.12.2021

07:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

BIA vodi istragu zbog sumnje da je čak pet incidenata u samo 20 dana u Rudarskom basenu Kolubara namerno izazvano.

OPERACIJA KOLUBARA, PET INCIDENATA ZA 20 DANA! Otkrivamo, dokazi o sabotaži u rudarskom basenu, BIA I POLICIJA POKRENULI ISTRAGU!

Foto: ST/Petar Divac

Prva sabotaža, kako se sumnja, desila se kada je došlo do havarije u Termoelektrani "Nikola Tela" i koja je bila težak energetski udarac na ceo sistem.

Kako saznaje Srpski telegraf, Bezbednosno-informativna agencija je došla do iskaza zaposlenog koji je do detalja objasnio šta je sve urađeno da bi se izvela diverzija.

SNIMAK KAO DOKAZ

Podsetimo, BIA i policija pokrenule su istragu zbog sumnje da je sabotirana isporuka uglja, odnosno da je podvaljena čista jalovina, te da je to glavni razlog energetskog kolapsa u Obrenovcu.

Zorana napada Grčića, on ostvario istorijski rezultat

Dok se ministarka energetike Zorana Mihajlović već dve nedelje pravi luda i ne priznaje sopstvenu odgovornost što je preko 100.000 domaćinstava ostalo bez struje i za sve krivi Milorada Grčića, prenebregava činjenicu da je u istoriji Kolubare samo četiri puta oboren rekord od proizvedenih 30 miliona tona za godinu dana, a da je od toga dvaput bilo u vreme Grčića. Najpre 2013, baš u vreme dok je bio direktor "Kolubare", a onda i prošle godine, kao v. d. direktor EPS.

Njegovo svedočenje govori u prilog tome da je sabotaža dobro planirana, odnosno da je reč o čitavoj operaciji koja je trajala tri nedelje.

Republika

Foto: ST/Petar Divac

 

 

On je istražnim organima predao i snimak od osam minuta na kome se čuje kako dvojica radnika planiraju da "zaustave sistem".

- Svi bunkeri u elektrani blokirani su uljem s blatom. Posle nedelju dana izgoreo je buldožer u Kostolcu. Pet dana nakon toga eksplodirao autoklav za sušenje uglja u sušari u Vreocima tako što se utvrdilo da je pajserom poklopac iskrivljen. Eksplozija se dogodila na samo 13 bara, srećom niko nije poginuo. Nedugo zatim izbija požar na mazutnom punjaču na B1, navodno se upalila dizna s vrelim mazutom, a već sutradan eksplodirao je jedan od osam mlinova na B2, razlog nije utvrđen. Sve se izdogađalo za nepune tri nedelje - priča ovaj svedok.

MULJALI I U TENT

Međutim, izgleda da nije samo u Kolubari vršena sabotaža, već i u TE "Nikola Tesla", otkriva izvor našeg lista iz BIA.

Republika

Foto: ST/Petar Divac

 

- Ima indicija da su sporne noći, kada je došlo do eksploatisanja uglja, u smeni radila dva kontrolora Danijela Vasić Marković i Aleksandar Alimpijević, koji su mimo zakonske procedure izbegli izvršenje svojih radnih obaveza, a odnosi se na kontrolu i proveru kvaliteta uglja koji se transportuje do samih blokova. Isti su na početku smene već unapred potpisali da je celokupan ugalj u kvalitetnom stanju, a nisu izvršili direktan uvid.

Da li je to bilo ciljano ili slučajno, utvrdićemo u brzom vremenskom periodu - dodaje naš sagovornik.

A na Kosovu haos

Za razliku od Srbije, gde je sistem stabilizovan u rekordnom roku, na Kosovu je haos, pa je tako skupština nepriznate države juče proglasila vanredno stanje. Odluka koja predviđa drastične restrikcije usvojena je sa 57 glasova poslanika, dok je 17 bilo uzdržanih. Niko od prisutnih u sali nije bio protiv. Hitne mere usled energetske krize važiće najduže 60 dana, s tim da se važenje može produžiti za još mesec dana.

Kako ističe, zasad sve ukazuje da je u pitanju ozbiljna diverzija koja nije usmerena na smenu Grčića, već predstavlja ciljani udar na energetski sistem i državu.

Republika

Foto: ST/V. LUKIĆ

 

Božidar Spasić, bivši obaveštajac Državne bezbednosti, među prvima je izneo sumnju da je reč o sabotaži, a sada navodi da će vrlo brzo biti poznati počinioci. 

- Nisam iznenađen da su se sumnje obistinile. Havarije kakve su se desile u Obrenovcu i inače havarije na velikim sistemima ne mogu da se naprave tehnički, već mora da učestvuje ljudski faktor. S obzirom na vreme u kome se to dogodilo, svakako da je postojala osnovana sumnja da se sprovede detaljna istraga o tome da li se radi o krivičnom delu sabotaže, što se, evo, sad ispostavlja kao opravdano. Jedno lice je već saslušano i vrlo brzo će se pronaći odgovorni - kaže Spasić.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (8)

Loading
Petar

30.12.2021 10:43

Utvrditi ko je odgovoran za ove sabotaze, ovo je direktan napad na drzavu!

Odgovori 20 8
Peki

30.12.2021 20:55

@Petar - Ja mislim da su radnici Eps-a, zadovoljni kako ih vodi Grčić.

Slavko

30.12.2021 11:00

Kada je sve stalo u Obrenovcu odmah sam znao da je sabotaža.

Odgovori 19 9
Pici

30.12.2021 17:44

@Slavko - Ti da nešto znaš, nikada ne bi dozvolio sebi da botuješ za Grčića.