ŠOLAK ŠAMPION, U FOTO-FINIŠU POBEDIO ĐILASA: Mrtva trka za lažova godine - OPOZICIONI TABLOID PREVRŠIO SVE NORME PROFESIONALNOSTI!

Autor: Republika

Vesti

29.12.2021

07:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dnevni list Danas, opozicioni tabloid čiji je vlasnik Dragan Šolak, prevazišao je sam sebe. U nameri da opljune vlast, ovaj medij je na naslovnoj strani plasirao nečuvenu laž, koju i laici mogu vrlo lako da provere.

ŠOLAK ŠAMPION, U FOTO-FINIŠU POBEDIO ĐILASA: Mrtva trka za lažova godine - OPOZICIONI TABLOID PREVRŠIO SVE NORME PROFESIONALNOSTI!

Foto: ST/D. KADIĆ/pixabay/N1/printskrin

Šolakov Danas napisao je da će od 1. januara gas za Srbiju biti duplo skuplji.

Prvo mesto u plasiranju neistina dosad su neprikosnoveno držali lider Stranke sloboda i pravda Dragan Đilas i njegova stranačka potpredsednica Marinika Tepić.

Izmišljotinom o udvostručenoj ceni gasa tandem Đilas-Tepićeva skinut je s trona, koju je sada preuzeo Šolakov tabloid.

BRUTALNA LEKCIJA

Na laži plasirane u Danasu reagovala je premijerka Ana Brnabić, koja je na Tviter nalogu poručila da je Šolakov Danas prekršio sva novinarska načela.

Ameri: Srbija dnevno uštedi 8,5 miliona dolara

Američki stručnjaci i novinari u nekoliko analiza u kojim su se bavili cenom gasom ukazivali su da je Srbija od Putina dobila političku cenu gasu. U analizama su došli do podatka da naša država, zahvaljujući ovom ugovoru, na dnevnom nivou uštedi oko 8,5 miliona dolara. Istakli su i da je Srbija ovako povoljan aranžman sklopila zahvaljujući dobrim odnosima koje ima sa Rusijom.

O uštedi koju će država ostvariti zahvaljujući gasnom aranžmanom sa Rusijom govorio je i Vučić, koji je nedavno rekao da, zahvaljujući dogovoru sa predsednikom Putinom, Srbija na dnevnom nivou štedi oko osam miliona evra kod uvoza gasa.

- Gas za Srbiju duplo skuplji od 1. januara?! Laži koje plasirate su toliko očigledne, lako proverljive, tako brutalne da brišu sve profesionalne standarde kao gumicom. To je sramota za novinarstvo. Uzgred, cena gasa je ista do 31. 5, a ne do 31. 12. - napisala je Brnabićeva.

Republika

Foto: printskrin

Ana Brnabić

Premijerka je istakla da će laž iz Danas biti raskrinkana već 2. januara, kada će svi građani sami videti da je cena energenta ostala ista.

- I da pojasnim da se ne bi "zbunjivali" - cena gasa za Srbiju će biti ista do 31. maja 2022, a ne do 31. decembra 2021. Ne mora izvinjenje za ovu laž 2. januara, kada svi budu videli da je laž. Verujem da ćete tada biti zauzeti sledećim lažima... - istakla je premijerka.

UŠTEDA 300 MILIONA

Pre sastanka u novembru, na kom je izdejstvovana cena od 270 dolara za hiljadu kubnih metara gasa, Rusija je predložila Srbiji da ubuduće plaća 790 dolara, što je triput više nego što su predsednici Srbije i Rusije na kraju ugovorili.

Republika

Foto: printscreen

Putin i Vučić

Zahvaljujući prijateljskim odnosima sa Rusijom, uštedeli smo milione evra, rekao je tada predsednik Vučić.

Danas: Stiže objašnjenje

Odgovarajući na pitanje Srpskog telegrafa zbog čega pišu da će gas poskupeti od 1. januara, što je netačno, glavni i odgovorni urednik Danasa Dragoljub Petrović uputio nas je na kolegu Vladu Živanovića. On je samo kratko poručio da će u narednom broju biti dato objašnjenje u vezi sa spornim naslovom.

- Dobili smo neverovatnu cenu, uštedeli smo 300 miliona evra, jedan nacionalni stadion - naveo je on posle sastanka u Sočiju.

Zoran Spasić, stručnjak za međunarodnu politiku, ocenjuje da naslovi poput ovog koji je objavljen u Danasu, osim što su laž, izazivaju strah kod građana.

- Zahvaljujući predsedniku naša zemlja je dobila najpovoljniju cenu gasa u Evropi. To je potvrđeno i sa ruske strane. I odmah nakon toga smo imali priliku da vidimo da se povela jedna medijska hajka protiv naše zemlje, naroda i privrede. Obmanjivanjem javnosti i iznošenjem lažnih informacija, korišćenjem manipulativnih sredstava, propagande u takvim tekstovima isključivo ima za cilja da se nanese šteta našoj državi, privredi i energetskoj stabilnosti, posebno imajući u vidu energetsku krizu koja je prisutna na međunarodnoj sceni. Takvi tekstovi izazivaju bojazan među građanima i nemaju dobru nameru - zaključuje Spasić.

Primeri Danasovog (ne)profesionalizma
* Objavili da je vlast prodala Kalemegdan za garaže i solitere (izgradnja K distrikta), ali su prećutali činjenicu da je ugovor sklopljen dok je Đilas bio na vlasti
* Pisali da je Zvonko Veselinović jedan od finansijera Srpskog telegrafa, te da je viđen u redakciji, ali nisu pozvali drugu stranu za komentar
* Novinarka obećala da će u potpunosti preneti izjavu urednik ST Milana Lađevića, pa slagala, uzela delove koji joj odgovaraju
* Dopisnica Danasa iz Niša širi strah od novih lekova protiv korone koji spasavaju živote. Naime, dok se ovi lekovi koriste u SAD, Danskoj, Litvaniji i Sloveniji, ona kaže da je možda trebalo sačekati s tim lekovima kod nas
* Na jednoj strani bi da ruše kulu Beograd, a onda je reklamiraju u dodatku Siti magazin kada im se za to plati

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (9)

Loading
Ana

29.12.2021 08:04

Nismo se iznenadili. Sve je to već poznato.

Ljuba

29.12.2021 08:32

Ovo nije nista normalno oni su i poznati po njihovim lazima!

Petar

29.12.2021 09:22

Ovde je velika borba za titulu najvećeg lažova.

Damir Osmanovic

29.12.2021 09:34

Zašto nismo iznenađeni.