UDAR NA SPC NA ČETIRI FRONTA! PREKO CRKVE RUŠE SRBIJU: Uveliko počela realizacija nove strategije Zapada

Autor:

Vesti

26.12.2021

20:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ako slomimo Srpsku pravoslavnu crkvu, slomićemo i Srbiju! Ovako bi, u jednu rečenicu, mogla da se svede nova strategija zapadnih centara moći čiji je krajnji cilj destabilizacija naše države i slabljenje naše pozicije u razgovorima o Kosovu, Republici Srpskoj i po mnogim drugim pitanjima.

UDAR NA SPC NA ČETIRI FRONTA! PREKO CRKVE RUŠE SRBIJU: Uveliko počela realizacija nove strategije Zapada

Foto: ST/N. PANČIĆ

Kako za Srpski telegraf objašnjavaju izvori iz bezbednosnih struktura, plan Zapada, u suštini, ima četiri dobro izabrana pravca udara (pogledajte okvir).

- Jedan pravac ide preko vaseljenskog patrijarha, koji blisko sarađuje sa Amerikancima, drugi se bazira na svojevrsnom progonu SPC u regionu, sa posebnim akcentom na Crnu Goru, treći na slabljenje unutrašnje kohezije i strukture Crkve, dok četvrti podrazumeva talasanje unutar SPC preko episkopa koji služe nekim drugim interesima, a nije da ih nema - precizira naš sagovornik.

SUSRET U ISTANBULU

Da su ove tvrdnje i te kako osnovane, pokazuje i to što se vaseljenski patrijarh Vartolomej pre desetak dana u sedištu Patrijaršije u Istanbulu sastao s delegacijom raskolničke makedonske pravoslavne crkve (MPC), koju SPC ne priznaje, Partenijem, igumanom Bigorskog manastira, koji sebe naziva episkopom antanijskim. U delegaciji je bilo još nekoliko članova MPC. To se desilo prvi put i predstavlja jasan signal da ćemo se u bliskoj budućnosti suočiti sa mogućim priznavanjem MPC za samostalnu crkvu, baš kao što je mimo svih pravila i kanona Ukrajini priznata sopstvena pravoslavna crkva.

Indikativno je, takođe, da se poseta dogodila samo nedelju dana posle učešća hora Bigorskog manastira na Međunarodnom festivalu vizantijskog pojanja u Atini, čime je i Grčka pravoslavna crkva (izuzetno bliska vaseljenskom patrijarhu, koji je po nacionalnosti Grk) pokazala na čijoj strani stoji po ovom pitanju.

TAČKE PRITISKA


1. Davanje autokefalnosti makedonskoj pravoslavnoj crkvi, koju SPC ne priznaje, preko vaseljenskog patrijarha Vartolomeja, koji slovi za poglavara veoma bliskog Vašingtonu. Uz to, radi se i na slabljenju veza s Ruskom pravoslavnom crkvom

2. Temeljni ugovor Crne Gore i SPC i dalje nije potpisan iako je vlast u Podgorici to najavljivala nebrojeno puta

Republika

Foto: Tanjug/AP

 


3. Pokušaji da se takozvane prekomorske eparhije, pre svega one u SAD, potpuno odvoje od SPC i funkcionišu maltene kao potpuno samostalne crkve

Republika

Foto: Tanjug/Printscreen

 


4. Rovarenje unutar SPC preko poslušnih vladika, kao i podmetanje raznih mina poput one nedavne, kada se vladika Grigorije sreo sa Violom fon Kramon, nakon čega je ona saopštila da "SPC u stvari ne postoji, već je svaka eparhija crkva za sebe"


Istoričar Aleksandar Raković za Srpski telegraf kaže da se nada da neće doći do eskalacije i neposrednog antikanonskog intervencionizma Carigradske patrijaršije u unutrašnja pitanja SPC. Manje je optimističan verski analitičar Željko Injac.

- Onaj svečani prijem makedonskih raskolnika kod patrijarha Vartolomeja sigurno jeste korak ka priznavanju nekanonske MPC i vid pritiska, udar na SPC. Sličan scenario smo gledali u Ukrajini - kaže Injac i objašnjava da je, prema kanonima Crkve, MPC pomesna crkva SPC.

Teolog Stojković: Samo slep čovek to ne bi video

Republika

Foto: Privatna arhiva

 

Teolog Miloš Stojković Hilandarac ističe da smo svedoci toga da je mnogima zasmetala jaka Srbija, ali i najčvršći odnos države i Crkve u novijoj istoriji:

- Sve to apsolutno smeta velikim silama i moćnicima koji bi da ometu ubrzani napredak naše zemlje. Smeta im i što Srbija više nije banana država na kolenima. Naravno da žele na sve načine da uzdrmaju i Crkvu, to je činjenica koju samo slep čovek ne može da vidi. Nažalost, i poslednji postupci vaseljenskog patrijarha idu na rušenje jedinstva pravoslavne crkve i naruku velikim svetskim moćnicima.


ČUVAR DRŽAVNOSTI

Ognjen Karanović iz Centra za društvenu stabilnost konstatuje da su napadi na SPC istovremeno napadi na državu, srpski identitet, kulturu, tradiciju i srpsko kulturno nasleđe.

- SPC je u vekovima kada nije postojala srpska država bila čuvar srpske državnosti, a još više je bila zaštitnik srpskog duhovnog, kulturnog i istorijskog nasleđa. Neprestano se zamenjuju teze političke elite u regionu, koje su svakako podstaknute iz pojedinih centara političke moći na zapadu, i pokušava da se rasturi kanonsko jedinstvo SPC, kao pomesne crkve u vaseljenskoj pravoslavnoj zajednici, koje je priznato i istorijski potvrđeno. U Crnoj Gori, Hrvatskoj, Severnoj Makedoniji, a takvi glasovi se čuju i na KiM, pa i u BiH, postoje čitavi pokreti i organizacije pod političkom i finansijskom zaštitom tamošnjih političkih elita. Ako udariš na Crkvu, ako njoj oduzmeš njena prava, nadležnosti i jurisdikcije, ti si već na pola puta da to isto učiniš i sa srpskim identitetom, što je i cilj - ističe Karanović, uz napomenu da je Vaseljenska patrijaršija godinama u velikom jedinstvu s Vašingtonom.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (3)

Loading
kiki

26.12.2021 23:15

Cudno da niko od zapadbih bezdusnika ne udara na katolicku crkvu u pravoslanim drzavama niti na islamsku zajednicu u hriscanskim drzavama. Znaci, njima smeta pravo slavna liturgija i cinjenica da jos samo deo pravoslavnog hriscanskog sveta drzi post i vrsi obrede pokajanja i ispovesti. Liturgije i litije su zasmetale slugama sataninim posto je liturgija odraz ljubavi ka Bogu a litija spona izmedju zemaljskog i nebeskog, dokaz da se mi Bogu predajemo. Ako se neko predaje Bogu on izaziva mrznju u satani i njenim slugama (zapad je odavno satanizovan), te je takav narod nemoguce porobiti ili istrebiti. Dokaz za da nas je nemoguce istrebiti jesu kosovska bitka, otomanska okupacija, prvi i drugi svetski rat. U evropi samo su Jevreji i Armeni ubijani kao Srbi, masovno i u milionima. Njavise je stradao jevrejski narod a onda Srpski i Armejski shodno broju stanovnika u vreme ratova i okupacije. Znaci, mi smo postojani onoliko kolika je nasa vera cvrsta, koliko smo slozni i jedino tako nece moci da sruse ili razore nasu crkvu i nasu drzavu. ,,Kad smo preziveli otomane, ustase, naciste i fasiste a posebno tita, prezivecemo i zapadne srbomrzce,,.

Odgovori 35 3
Bepa

27.12.2021 08:13

Вера нас је одржала њојзи хвала.

Odgovori 16 2
KPCTA

27.12.2021 08:22

Црква нас је одржала њојзи хвала. Српска православна црква.

Odgovori 17 3