SUDIJA UPOZORIO TAČIJEVE ADVOKATE: Pokušali u Hagu da naprave HAOS!

Autor: Republika

Vesti

15.12.2021

15:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Advokat Gregori Kiho, koji brani nekadašnjeg glavnog komandanta OVK Hašima Tačija, zatražio je danas na statusnoj konferneciji od suda da zakaže javnu sednicu na kojoj bi se raspravljalo da li je kosovska policija sposobna da obezbedi nadzor nad poštovanjem uslova za prebacivanje u kućni pritvor Tačija i ostalih, ili nije, kako to tvrdi tužilaštvo

SUDIJA UPOZORIO TAČIJEVE ADVOKATE: Pokušali u Hagu da naprave HAOS!

Foto: kosovo-online.com

- Zašto nijedan kosovski Albanac nije još pušten na privremenu slobodu, iako su i kosovski Albanci i Srbi bili puštani iz pritvora Haškog tribunala? Zašto nema uslova za to? Želimo da na javnoj sednici čujemo šta su to rezerve tužilaštva u vezi sa kosovskom policijom i razlozi zašto optuženi ne mogu da odu kući - rekao je Kiho.

Tvrdi da bi se Tači kao i Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići u slučaju ukidanja pritvora i određivanja kućnog pritvora u njihovim domovima na Kosovu, pridržavali svih naloga suda.

- Važno je da se javno raspravi o tome šta oni treba da rade da bi ispunili vaše naloge i šta je potrebno odbrani da se stvari pokrenu unapred, umesto što slušamo glasine tužilaštva o korumpiranosti kosovske policije, koja neće ispuniti garanacije date sudu -  naveo je Tačijev branilac.

Sudija je upozorio da ovo pitanje nije na dnevnom redu i da odluku neće doneti danas, ali je dao reč tužilaštvu da se izjasni.

Predstavnik tužilaštva je rekao da je odbrana Tačija ponovo pogrešno prikazala izjašnjenje tužilaštva o rizicima puštanja na slobodu, nakon čega je pocela diskusija o obelodanjivanju dokaza.

Ubrzo je međutim konferencija prekinuta jer je došlo do pucanja video veze između suda i pritvorske jedinice iz koje Tači i ostali optuženi prate ovu sednicu, pa je sudija dao pauzu dok se veza ponovo ne uspostavi .

Sva četvrotica optuženih uhapšeni su 5. novembra 2020. godine i od tada su u Hagu u pritvoru.

Tači, koji je bio predsednik privremenih prištinskih institucija, prethodno je podneo ostavku i predao se haškom sudu.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Sva četvorica nekadašnjih šefova OVK su optuženi za niz ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti i terete se za zločine širom na 40 mesta u kojima su ljudi neosnovano lišavani slobode, mučeni i ubijani, za koje im preti kazna doživotnog zatvora.


U optužnici se navodi da su krivična dela koja im se stavljaju na teret izvršena u periodu najkasnije od marta 1998. do septembra 1999. godine, na više mesta na Kosovu, kao i u Kukešu i Cahanu, u severnoj Albaniji.

Prema navodima optužnice, ta dela su izvršili pripadnici OVK protiv stotina civila i lica koja nisu bili aktivni učesnici u neprijateljstvima.

U optužnici se navodi da Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići snose individualnu krivičnu odgovornost, prema razlicitim oblicima krivične odgovornosti, za krivična dela izvršena u kontekstu nemeđunarodnog oružanog sukoba na Kosovu, koja su bila deo raširenog i sistematskog napada na osobe za koje se sumnjalo da su bili protiv OVK.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading