ŠAMAR ZA ŠAMAROM ZA ĐILASA IZ EVROPSKE UNIJE: Lider opozicije osuo drvlje i kamenje, STIGAO HLADAN TUŠ IZ BRISELA!

Autor: Ana Đelić

Vesti

21.10.2021

06:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Udarac za udarcem iz Brisela za Dragana Đilasa. Najnoviji tiče se nikad pozitivnijeg Izveštaja Evropske komisije o napretku Srbije. Na sednici održanoj u Strazburu predlaže se otvaranje dva klastera, što je ubrzanje evrointegracija naše zemlje.

Republika

Foto: Tanjug/T. VALIČ

Dobio loše vesti iz Brisela: Dragan Đilas

Lider Stranke slobode i pravde je pre nekoliko meseci osuo drvlje i kamenje po evropskim parlamentarcima koji su učestvovali u dijalogu vlasti i opozicije o izbornim uslovima. Njihovi saveti, preporuke i zaključci nisu bili po volji šefa opozicije koji je otišao dotle da ih je optužio da pomažu vlast u Srbiji?!

Da je u pitanju novi šamar Đilasu i njemu naklonjenim opozicionim strankama i propao pokušaj da plasiraju priče o lošoj vlasti koja Srbiju vodi stranputicom, objasnio je njegov kolega opozicionar i politički analitičar Đorđe Vukadinović.

- Jeste Ana Brnabić preterala u samohvali Varheljijevim Izveštajem o napretku Srbije. Ali stegnite svoja EU srca i priznajte da je AV dobio u suštini pozitivan izveštaj iz Brisela, što se, uostalom, moglo zaključiti već i na osnovu držanja evroparlamentaraca tokom "posredovanja" - napisao je Vukadinović na Tviteru.

 

 

Biševac: Vlast može da bude zadovoljna!

Safeta Biševac, kolumnistkinja lista Danas, govoreći o Izveštaju Evropske komisije, istakla je da ima razloga za zadovoljstvo.
- Ima razloga za zadovoljstvo. Za Srbiju je dobro što je EK dala pozitivan izveštaj i što je predložila otvaranje dva klastera. Izveštaj je za Srbiju povoljniji nego što su mnogi očekivali! Vlast može da bude zadovoljna - rekla je Biševačeva.

JASNI PRIORITETI

Prema premijerkinim rečima, Izveštaj EK koji joj je preksinoć u Vladi uručio šef Delegacije EU u Srbiji Emanuel Žofre daleko je najbolji izveštaj o napretku naše zemlje u poslednjih nekoliko godina.

- Jasno smo postavili kao prioritet Vlade Srbije reformu u oblasti vladavine prava i svakodnevno radimo na tome i svaki mesec mi šaljemo izveštaj i državama članicama i Delegaciji EU i Evropskoj komisiji o tome šta smo sve uradili u ključnim oblastima u sferi vladavine prava - istakla je premijerka.

Đilasovski mediji priznali uspeh Srbije

I đilasovski novinari su morali da priznaju veliki uspeh i napredak Srbije.
Tajkunski portal N1 prekjuče je, umesto da izvesti svoje čitaoce o predlogu EK za otvaranje klastera 3 i 4, objavio vest pod naslovom "Nacrt izveštaja EK: Politička polarizacija i ograničen napredak u pravosuđu", u kome se nijednom ne pominje reč klaster.
- Evropska komisija je preporučila da su ispunjena prelazna merila za ove klastere i da bi oni trebalo da budu otvoreni - piše u tekstu izveštaja o Srbiji.

Navela je da je EU pozitivno ocenila saradnju s civilnim društvom, što su inicirane debate, te da je pohvaljena i konstantna borba protiv korupcije i organizovanog kriminala.

- Ovo je prvi put da u ovoj oblasti pominjemo reč napredak, to je velika i važna stvar za sve nas, posebno Vladi Srbije daje motivaciju da nastavimo dalje - rekla je Brnabićeva.

NAJBOLJA PREPORUKA

Istakla je da pohvale nisu izostale ni kada je reč o ekonomiji, borbi protiv koronavirusa...
Prema oceni ministarke za EU Jadranke Joksimović, pozitivne ocene najbolja su potvrda ostvarenih rezultata, što daje dodatnu motivaciju da se u narednom periodu još brže sprovode reforme.

Navodi da se u Izveštaju EU konstatuje da je Srbija potpuno ispunila sve kriterijume za otvaranje svih poglavlja u okviru dva klastera: klastera 3, koji se odnosi na inkluzivni rast i kompetetitivnost, u kojem je osam pregovaračkih poglavlja, kao i klaster 4, s ukupno četiri poglavlja koja se odnose na zelenu agendu, digitalizaciju i održivu povezanost.

- Države članice će se rukovoditi ocenama o napretku reformi u oblasti vladavine prava - rekla je Joksimovićeva.

Mali: Pohvale za ojačalu poresku politiku

Ministar finansija Srbije Siniša Mali istakao je da godišnji izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije daje jasan signal da je država uspela da očuva privredu uprkos koronavirusu i da je bilo napretka i u drugim oblastima, kao što je poreska politika.
- Tu smo imali najviše uspeha jer smo izvršili usklađivanje Zakona o akcizama, pre svega u delu koji se odnosi na uvoz alkoholnih pića, kao i usled dalje implementacije programa transformacije Poreske uprave - rekao je ministar.
Prema njegovim rečima, u izveštaju su se posebno osvrnuli na činjenicu da je Srbiji fiskalni prostor napravljen pre pandemije omogućio da obezbedi značajnu fiskalnu podršku ublažavanjem krize u 2020. i 2021, kao i značajno povećanje kapitalnih ulaganja.
- Pored mera koje smo sproveli, uvećali smo kapitalna ulaganja jer time, pre svega, želimo da unapredimo životni standard građana. Važno je napomenuti da je vidljiva stabilnost bankarskog sektora, kao i da je ocenjeno da je rast pozajmljivanja bio značajan usled monetarnih olakšica, moratorijuma na kredite i mera za pospešivanje likvidnosti - naglasio je Mali.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (8)

Loading
Bora

21.10.2021 07:12

I EU je uvidela koliki je Đilas luzer...

Има

21.10.2021 07:17

Ђилас никад ништа добро и није желео својој земљи, то је одавно било јасно!

Ljilja

21.10.2021 07:54

Đilas je to i zasluzio!

Velinka

21.10.2021 08:26

On je navikao na hladan tuš. Ne znamo samo kako mu više nije dosadilo.