IZDAJE, ZAVERE, TEŠKE REČI! ZLA KOB MEĐU POLITIČARIMA: Ova kumstva u Srbiji imala su neslavan kraj!

Autor: Republika

Vesti

12.10.2021

14:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Stara izreka da je "Bog na nebu, a kum na zemlji" ne važi u politici, pošto su mnogobrojna kumstva imala neslavan kraj.

Republika

Foto: Tanjug/ST

Srpski političari

Nakon što su Srpski telegraf i Republika objavili šokantan tekst o kumstvu, zaveri i izdaji čiji je glavni akter ministar odbrane Nebojša Stefanović, u javnosti se nanovo postavilo pitanje o krahu mnogobrojnih kumstava zbog politike.

Srpski telegraf i Republika, podsetimo, objavili su članak u kome smo podsetili da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić krstio decu ministra Stefanovića, koji je, zauzvrat, u najmanju ruku bar moralno odgovoran za bar tri afere koje su trebale, žargonski rečeno, Vučića da koštaju glave. 

Prema našim informacijama, u vreme dok je bio na poziciji Ministra unutrašnjih poslova, Stefanović je morao znati za bar tri velike afere koje su konstruisane kako bi se naštetilo ugledu šefa države i njegove porodice.

Prvo se dogodila afera "Prisluškivanje", kada je predsednik Srbije prisluškivan čak 1.882 puta. Zatim je montirana afera "Jovanjica", čiji je cilj bio da se predsednikov brat Andrej Vučić poveže sa plantažom marihuane, ne bi li se predsednik naterao da rezignirano podnese ostavku.

Tito i Ranković

Republika

Foto: youtube/YU 0 Laki / Jugoslovenski partizani

Josip Broz Tito

Kada je reč o kumstvima iz istorije koja su neslavno završila, svakako jedno od poznatijih je i kumstvo Aleksandra Leke Rankovića i Josipa Broza Tita.

Doduše, sam pojam kuma u samoupravnom socijalizmu nije postojao, već je su kumovi nazivani svedocima.

I ovo kumstvo je propalo nakon Brionskog plenuma i Rankovićeve smene i društveno-političke izolacije.

I na kraju, u vreme mandata ministra Stefanovića do ekstremnih granica je ojačala grupa Veljka Belivuka, čineći tako monstruozne zločine da je to normalnom umu nezamislivo.

Imajući sve navedeno u vidu, jedno od pitanja koje se moglo čuti u javnosti je i pitanje kako će se odvijati dalji odnosi između Vučića i Stefanovića i da li će i to kumstvo imati sličan epilog kao neka ranija.

Dok se očekuje raspet, Republika vas podseća na neka kumstva sa srpske političke scene koja su pukla zbog politike.

Boris Tadić i Dragan Šutanovac

Republika

Foto: ST/N. MANDIĆ

Boris Tadić

Nakon gubitka vlasti 2012. godine odnosi između Borisa Tadića i Dragana Šutanovca naglo su zahladneli, a u nekim momentima dobijali su obrise i otvorenog rata.

Jedan od najpoznatijih sukoba Tadića i Šutanovca desio se zbog stavova tadašnjeg načelnika Generalštaba Zdravka Ponoša koji je javno kritikovao Šutanovca.

Republika

Foto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ

Dragan Šutanovac

 

U javnosti se tada šuškalo da je isput Ponoša u javnosti zapravo najava Tadićevog obračuna sa Šutanovcem, koji se iz Demokratske stranke prelio na državni nivo.

Šešelj i Drašković

Republika

Foto: Tanjug/R. PRELIĆ

Vuk Drašković

 

Verovatno jedno od najpoznatijih kumstava koje se raspalo zbog politike je kumstvo između Vojislava Šešelja i Vuka Draškovića.

Najzapamćeniji krahovi kumstava vezuju se za lidera Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja, koji svoje kumove nakon političkih razlaza, nije štedeo.

Drašković je krstio Šešeljevog sina Nikolu, međutim, nakon raskola u tadašnjem SPO, Šešelj nije birao reči za svog kuma.

Najbrutalnija uvreda koju je Šešelj uputio na račun svog starog prijatelja i kuma je ona iz 2017. godine, kada je na svom Tviter profilu "osuo paljbu", zbog Draškovićevih izjava o Kosmetu i generalima koji su 1999. branili zemlju od NATO-a.

Loše mislim o Zoranu Đinđiću. Ali se potpuno s njim slažem što je Vuka Draškovića nazvao kofom go**** - napisao je tada Šešelj, između ostalog.

Jovica Stanišić i Dušan Bajatović

Jedno od kumstava među srpskim političarima koje je manje poznato javnosti je kumstvo između Jovice Stanišića i Dušana Bajatovića.

Republika

Foto: www.profimedia.rs

Jovica Stanišić

 

Jovica Stanišić, bivši načelnik Državne bezbednosti, 2014. godine krstio je Miloša Bajatovića, sina funkcionera SPS.

Bajatović ovo kumstvo nije krio od medija, ali nikad nije želeo da komentariše ovu svoju odluku.

Šešelj i Nikolić

Republika

Foto: Tanjug/D. GOLL/ST/Đ.KOJADINOVIĆ/srs.rs

Šešelje uvrede Nikoliću štampane i u knjizi

 

Verovatno najpoznatije kumstvo koje se raspala zbog politike je ono između Vojislava Šešelja i bivšeg predsednika Tomislava Nikolića.

Šešelj nikad nije oprostio Nikoliću to što je napustio SRS, pa ga je često u javnosti optuživao za izdaju, ali i govorio kako je on čovek koji neprestano "menja stolice".

- Uzleteo je od nule i vraća se na nulu. Više od dve godine govorili smo o karakteru Nikolića, u javnosti iznosili kriminalne afere, od diplome, pa tako dalje. Ovim je pokazao da je spreman da svoju partiju, koju je on sam osnovao, žrtvuje zbog ličnih interesa - samo su neki od komentara koje je Šešelj uputio na račun bivšeg predesdnika Srbije.

Koliko su odnosi dvojice nekadašnjih saradnika loši govori i knjiga koju je Šešelj izdao a koja nosi naslov - Pohlepni vepar iz Bajčetine Tomislav Nikolić.

Tadić i Božović

Osim Dragana Šutanovca, Boris Tadić ima još jednog kuma - Dragoslava Zeku Božovića, oca Balše Božovića.

Ono što je interesantno u ovom odnosu jeste to da je Balša Božović prilikom podele među demokrata držao Đilasovu stranu, što kako se tada spekulisalo, Tadić nije baš najbolje prihvatio.

Republika

Foto: ST/P. DIVAC

Branko Ružić

 

Ružić i Backović

Još jedno "političko kumstvo" dolazi iz SPS-a. Branko Ružić i Dejan Backović dvostruki su kumovi.

Sloba i Stambolić

Republika

Foto: Tanjug/AP

Slobodan Milošević

Legenda o kumovskom prokletstvu toliko je uvrežena da se i dalje veruje kako su Slobodan Milošević i Ivan Stambolić bili kumovi. Na to je početkom devedesetih naseo i nedeljnik „Vreme”, pa je to ispalio na naslovnu stranu. Ali, i da nije bilo tog gafa, legenda bi ostala.

Dokaz za to je i taj što nekadašnji najbliži prijatelji Slobe i Mire dugo nisu mogli da odgovore na pitanje ko ih je venčao.

Ispostavilo se da je to bilo staro kumstvo, a da je kum nekada najmoćnijeg bračnog para Srbije potpuno anoniman.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading