POSTIGNUT NAČELNI DOGOVOR O TABLICAMA? Priština tvrdi da će na automobile biti postavljane nalepnice, a evo šta će biti sa specijalcima na granici!

Autor:

Vesti

29.09.2021

17:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Glavni pregovarač Prištine, potpredsednik privremenih kosovskih institucija Besnik Bisljimi rekao je da je u Briselu postignut načelan dogovor u vezi sa registarskim tablicama, prenosi Kosovo Onlajn.

Republika

Foto: youtube.com/Reporteri

Foto: Ilustracija

On je rekao da je konačan nacrt postignut i da se čeka samo odobrenje Beograda. 

Bisljimi je rekao da se prema sporazumu očekuje da će nalepnice biti postavljene umesto registarskih tablica od ponedeljka, dok će radna grupa biti imenovana da pronađe trajna rešenja oko registarskih tablica u roku od šest meseci. 

Takođe se očekuje da će kosovsku policiju na graničnim prelazima u Jarinju i Brnjaku zameniti Kfor.

- Imali smo nekoliko sastanaka, svi su bili bilateralni, sa Lajčakom, koji je zatim posredovao između strana. Naš cilj je bio jasan da postignemo deeskalaciju i održimo reciprocitet u vezi sa registarskim tablicama. Do sada smo došli do konačnog nacrta, koji je gotovo u potpunosti usaglašen. Konačan dogovor preostaje samo srpskoj strani - rekao je Bisljimi.

Precizirao je da sporazum predviđa tri elementa, od kojih je prvi da se od ponedeljka i Srbija i Kosovo koriste nalepnicama umesto da se menjaju registarske tablice, što je, kaže, bio cilj da postoji jednak tretman. 

Objasnio je da je to privremeno rešenje i da će biti formirana radna grupa koja će naći trajno rešenje za slobodno kretanje vozila, u roku od šest meseci. 

- Treća tačka odnosi se na deeskalaciju situacije, uklanjanje barikada sa dva granična prelaza na Jarinju i Brnjaku. Prema ovom sporazumu, u subotu će Kfor biti raspoređen na punktovima, a nakon nekoliko sati biće zamenjena Specijalna policija, koja će paralelno sa barikadama napustiti granične prelaze - rekao je Bisljimi.

Bisljimi je naveo da jedina tačka u kojoj Beograd nije dao saglasnost, pre nego što se sporazum proglasi konačnom, odnosi na automobile sa registarskim oznakama KM.

- Jedina tačka u kojoj Srbija još nije dala saglasnost pre nego što se sporazum proglasi finalizovanim su KM automobili za koje smatraju da nalepnice ne treba primjenjivati, ovo je apsurdno jer su to ilegalni znakovi - rekao je Bisljimi.

On je dodao da će radna grupa početi sa radom 21. oktobra i da će njen cilj biti da države u potpunosti priznaju tablice jedna drugoj.

Bisljimi se danas u Briselu sastao sa izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom, a odvojeni sastanak sa Lajčakom održao je i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, dok trojni sastanak još nije održan.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading