ĐILAS STAVIO U DŽEP 619 MILIONA, A ZADUŽIO DRŽAVU ZA 700! Srbija vratila dug iz 2011. godine, SAMO KAMATA 25 MILIONA!

Autor: Republika

Vesti

28.09.2021

12:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je Republika Srbija danas vratila dug bivše vlasti od 700 miliona dolara, sa kamatama od preko 25 miliona dolara.

Foto: Ilustsracija: Republika.ST/Nemanja Pančić, Pixabay

Zgrnuo stotine miliona - Dragan Đilas

Ministar Mali je naveo da se radi o primeru lošeg zaduživanja, zbog ekstremno visoke kamate od 7,25 procenata na ovo zaduženje.

- Danas smo stavili tačku na taj dug iz 2011. godine, pošto smo uplatili i poslednju ratu od ukupno 725 miliona dolara. Te godine, Srbija je zadužena na deset godina po visokoj kamati od čak 7,25 procenata. Država je zbog tog, ali i drugih loših poteza, bila prinuđena na teške mere fiskalne konsolidacije, kako bi se spasila potpunog kolapsa i odmakla od ivice provalije - naveo je Mali u pisanoj izjavi.

Podsetimo, u to vreme je Dragan Đilas bio gradonačelnik Beograda, kada je zgrnuo pravo čak 619 miliona evra, a njegova Demokratska stranka je bila na vlasti i katastrofalnom politikom dovela zemlju na ivicu bankrota.

Ministar finansija je naglasio da smo, zahvaljujući domaćinskom poslovanju, štednji, reformama koje su sprovedene, imali četiri godine suficit u budžetu i stvorili zalihe koje su nam značile za sprečavanje posledica pandemije virusa korona.

- Podsetiću da smo samo za tri paketa pomoći građanima i privredi izdvojili osam milijardi evra. Pored toga, sve vreme uspevamo na vreme, kako je dogovoreno, da plaćamo sve obaveze, bez obzira na izazove. Srbija je danas kredibilan, pouzdan partner - napomenuo je Mali.

Foto: Tanjug/ T. RADOVANOVIĆ

Ministar Siniša Mali objavio da je Srbija vratila dug iz 2011. godine

Podsetio je da je pre desetak dana emitovana petnaestogodišnja evroobveznica u iznosu od 750 miliona evra, sa godišnjom kuponskom stopom od 2,05 odsto, koja je najvećim delom iskorišćena upravo za vraćanje preskupog duga iz 2011. godine.

- Dobili smo novac pod istorijski dobrim uslovima, što naša zemlja ne pamti. Velika je razlika između naših 2,05 odsto i njihovih 7,25 odsto, to je svakom građaninu dobro jasno. Svih ovih godina, osim što se Srbija bori za ekonomski povratak u život, prinuđena je da plaća skupe stare dugove nastale do 2012. godine. Više ni jedna Vlada neće morati da vraća te dugove i drago mi je što smo današnjom otplatom stavili tačku na to - objasnio je ministar finansija.

On je ponovio da sada, pošto je najskuplji dug u potpunosti isplaćen, neće biti tereta za buduće generacije.

- Želimo uspešnu Srbiju, zemlju u kojoj će mladi želeti da ostanu, zemlju u kojoj vide budućnost. Želimo da Srbija ide napred i da se nikada, pogotovo novčano, ne podseća zaostavštine onih koji su je uveli u problem. Mi sve činimo da ne ostaviljamo probleme, već izgrađenu, uređenu zemlju - naveo je Mali u pisanoj izjavi.

Ministar je napomenuo da se još uvek otplaćuju i zajmovi koji su od evropskih i svetskih finansijskih institucija i stranih vlada uzimani u periodu sedamdesetih i osamdesetih godina po vrlo visokim kamatnim stopama, i koje će Srbija otplaćivati još dvadesetak godina.

Komentari (0)

Loading