SVAKA REČ DALEKO ODJEKUJE! Legendarni glumac progovorio o Crnoj Gori: Pomenuo NATO, pravoslavlje i OKUPACIJU!

Autor: Republika

Vesti

11.09.2021

08:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Doajen srpskog glumiša Petar Božović prokomentarisao je aktualne događaje u Crnoj Gori ocenivši da je ta zemlja ulaskom u NATO postala interesna sfera i da se u njoj odigrava globalna bitka protiv pravoslavlja.

Republika

Foto: Nebojša Mandić

Doajen glumiša Petar Božović

Božović je u intervjuu za Borbu naglasio da su mu prošlogodišnje litije vratile veru da se trenutna pat pozicija u raspolućenoj Crnoj Gori može prevazići, na korist obe strane koje u potencijalne sukobe guraju velike zapadne sile.

Gde Britanci pomažu trava ne niče

- Crna Gora je postala intresna sfera, ulaskom u NATO. Ona je samo deo nečega što shvatam kao globalnu bitku protiv pravoslavlja. Kada bi mogli da nas puste na miru bilo bi nam dobro, ali mi smo već duboko zagazili u te vode u koje možda nismo nikada ni trebali zagaziti. Nadam se u Boga da ćemo isplivati iz toga, i litije su mi dale nadu da je to moguće. One su istorijski događaj u pravoslavnom svetu, nešto iskonsko što se pojavilo se na površinu posle svih muka i nedaća koje su nas snašle u prethodnom periodu. Sve će to dobro da se završi, ali ne može ništa na brzinu.  Ne može nešto što se implentiralo godinama, odjedanput promeniti. Vidim da su se Britanci u poslednje vreme zauzeli za Crnu Goru, na njenu žalost. Kada vidim da Britanci nekoga podržavaju mene strah odmah uhvati. Tamo gde su oni pomagali, tamo sada ni trava ne niče. Sitan je svet njihovih humanitarnih akcija - kazao je Božović.

Crna Gora se, prema Božoviću, nalazi u prelomnom trenutku u kojem bi konačno trebalo rešiti probleme koje decenijama dele crnogorsko društvo i opterećuju ga.

On je istakao da je naivno očekivati da će se oni koji su se obogatili tokom prethodnih 30 godina tako lako odreći privilegija, moći, bogatstva, ali da ipak taj proces promjena u Crnoj Gori treba da se dovrši na civilizovan način, bez ikakvog nasilja.

Milovci i Momirovci

Božović se prisetio jednog trenutka iz Kolašina koji je na najbolji način ilustrovao koliko je Crna Gora podeljena država.

- Podeljenost u Crnoj Gori ne datira od juče. Bio sam svedok dešavanja pre izbora kada se DPS podelio na dve struje koje su predvodili Milo i Momir. Tada su se odjedanput iskopale sekire. U tom periodu sam bio u Kolašinu i gledao sam kako dojučerašnji prijatelji i kumovi ne idu više u iste kafane, već u različite iako se one nalaze jedna do druge.  Imao sam običaj da ulazim u kafane gde su Milovci i skandiram Momo, i obrnuto tamo gdje su stacionarani Momirovci da vičem Milo. Mislio da će se te diobe tako i završiti u šali,  međutim, ubrzo sam bio razuveren.  Nema više šale kada se ljudi dočepaju vlasti koja se ne pušta tako lako. Oni koji su stekli privilegije ne daju to. Slušam ih kako se busaju sa Crnom Gorom, a u ustvari busaju se sa svojim džepovima, beneficijama, stečenim imanjima, bogatstvom. Ne bih voleo jedino da dođe do nekih grubosti i nadam se da neće. Bolje se za okruglim stolom terati godinama, nego jedan boriti na bojnom polju - poručio je Božović.

Republika

Foto: Zoran Ćirić

Litije

Litije

U Crnoj Gori je od sredine 90-ih na sceni nasilno rasrbljavanje u režiji DPS-ovog režima koje nije dalo očekivane rezultate, što su pokazale prošlogodišnje litije, smatra Božović.

- Taj proces se u meni bolno prelama, ali to nije od juče i prekjuče, nego traje već 20-ak godina. Nisam nikada imao ništa protiv crnogorske državnosti, uvijek sam bio za nju, međutim, ovo nasilno rasrbljavanje i uništavnje pravoslavlja prevršilo je svaku meru. Ne može se dekretom rešiti to pitanje, to su i litije pokazale koliko te vrednosti žive u nama i koliko su nerazdvojni deo naše ličnosti - apostrofirao je Božović.

Nadao se Božović da će sa primjenom vlasti u Podgorici doći do otopljavanja odnosa između Crne Gore i Srbije, ali da je očigledno da do toga neće doći u skorije vreme zahvaljujući inostranim tutorima.

- Očekivao sam više od nove vlasti u odnosu prema Srbiji. Nadao sam se da će doći do otopljavanja odnosa između dvije države. Ja ne delim Srbiju i Crnu Goru, doživljavam ih kao dva roditelja. Rukovodim se isključivo osjećanjima, a ne političkim racionalizmom i dnevnom politikom. Nakon litija, koje su bile neka vrsta opšteg iskupljenja, kao da su opet postavljene neke brane između Podgorice i Beograda. Mnogi se plaše tog zbližavanja i to očigledno smeta nekome. Zna se kome smeta otopljavanje odnosa između Srbije i Crne Gore i to je istorijska konstanta i stara njemačko austrogarska težnja. Nažalost, Merkelova i dalje sprovodu tu politiku, a Englezi ko Englezi i njihovo nestašno unuče SAD su na istom fonu. Kada ti, pored Skupštine, ideš po mišljenje u svaku ambasadu onda to nije dobro po tu državu. Ranije se po mišljenje išlo u komitet, a sada idu u svaku ambasadu. Po tom pitanju se ništa nije promijenilu u donosu na prethodnu vlast u Crnoj Gori - jasan je Božović.

"Okupacija" Crne Gore

Teze pojedinih političkih krugova iz Podgorice da Srbija želi opet da okupira Crnu Goru doživljava kao budalaštine.

- To je stara floskula. Ko želi da okupira Crnu Goru? To su budalaštine koje saopštavaju plaćeni komentatori i analitičari. Ta poznata lica, mene podsećaju na one žene koje se plaćene da izvode tužbalice po grobljima. Tako i ovi plaćenici imaju zadatke po raznim televizijama i medijima da "melju" iste stvari i zavađaju narod - istakao je Božović.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Jovan

11.09.2021 11:05

Sve je tako,ni dodati ni oduzeti

Odgovori 17 0
Митрофан Фуштић Морија

11.09.2021 11:12

Теразијски монтенегрин. Далеко му његова кућа монтенегринска.

Odgovori 0 19