OPOZIV ĐUKANOVIĆA: Može li Milo ostati na funkciji posle fijaska na Cetinju?! SVE ZAVISI OD DVE INSTITUCIJE!

Autor: Republika

Svet

07.09.2021

09:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nakon što je doživeo potpuni fijasko pošto je propao plan sabotaže ustoličenja mitropolita Joanikija na Cetinju, predsednik Crne Gore Milo Đukanović mogao bi da bude opozvan.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Zreo za političku penziju: Milo Đukanović

Upravo takvu inicijativu pokrenula je Socijalistička narodna partija, a kakav će ishod biti prevashodno zavisi od dve insititucije - Skupštine Crne Gore i Ustavnog suda.

Naime, procedura opoziva šefa države, prema članu 98 crnogorskog Ustava, predviđa da predsednik može da odgovora za povredu Ustava, a da postupak za utvrđivanje da li je do toga došlo može pokrenuti Skupština, na predlog najmanje 25 poslanika.

Prema istom članu Ustava, odluku o postojanju ili nepostojanju povrede najvišeg pravnog akta donosi Ustavni sud, a Skupština predsednika može razrešiti samo kad taj sud utvrdi da je predsednik povredio Ustav.

Kakve su, dakle, šanse da u praski Đukanović bude opozvan?!

Republika

Foto: Tanjug

Obezbeđena bezbednost patrijarhu Porfiriju i mitropolitu Joanikiju

Što se tiče Skupštine Crne Gore, ni neverovatno da bar 25 poslanika glasa za opoziv predsednika, dok je sa druge strane, malo verovatno da bi takva inicijativa mogla da prođe na Ustavnom sudu, s obzirom na to da ga čine kadrovi uglavnom lojalni crnogorskom predsedniku.

Podsetimo, mitropolit Joanikije ustoličen je na Cetinju nakon haosa koji su sledbenici Đukanovića napravili u ovog gradu.

Kao što su Republika i Srpski telegraf već pisali, koliko je bezbednosna situacija u Crnog Gori bila napeta, najbolje govori i otrkiće da je razvijen balistički štit ili kišobran kako bi se patrijarh i mitropolit zaštitili od potencijalnih snajperskih napada.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Canj

07.09.2021 18:38

Ovo neće tako lako da se reši ako se Milu i DPS-u da prostora da uzmu vazduha. Imaju oni podršku od strane velikih sila, one su ga i napravile ovakvim i neće dopustiti da ih jedan Milo diskredituje ili će ga oni sami ukloniti na neki njima prihvatljiv način. Ako Crna Gora želi odgovornost onih koji su ovakvo stanje izazvali, treba odlučno sami da reše, Ustavom i Zakonom.