RASKRINKAVANJE NAJBOGATIJEG SRPSKOG TAJKUNA: Ovo je Šolakova medijska i finansijska HOBOTNICA!

Autor: Republika

Vesti

23.08.2021

12:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dragan Šolak, predsednik Upravnog odbora "Junajted grupe", njen je suvlasnik i osnivač. Vrednost ove medijske imperije procenjena je na 3,28 milijardi evra, dok je 34 odsto Šolakov udeo.

Foto: printscreen

Vlasnik opozicionih medija Dragan Šolak

U novcu Šolakov deo iznosi 1,22 milijarde evra.

Za sve medije pod njegovom kontrolom karakteristična je ista uređivačka politika, koja podrazumeva napade na vlast, premijerku Anu Brnabić i, pre svih, predsednika države Aleksandra Vučića. S druge strane, pohvale i lovorike rezervisane su za Stranku slobode i pravde Dragana Đilasa i tek po još koju partiju, pod uslovom da su u podređenom položaju.

Prema proceni magazina Forbs, Šolak je tajkun broj 1 u Srbiji, koji je s imetkom procenjenim na 520 miliona evra prešišao čak i vlasnika "Delte". Prema Forbsu, Miroslav Mišković težak je 20 miliona manje, i to u trenutku kada je bio na vrhuncu ekonomske i političke moći.

Zvanično najbogatiji Srbin vlasnik je luksuznih nekretnina u Švajcarskoj, zbog čega je zaradio nadimak "Švajcarac". Šolakovo prezime upisano je u švajcarske zemljišne knjige, u kojim se navodi da je njegova supruga Gordana 24. septembra pazarila vilu na Ženevskom jezeru.

Istrage o (ne)plaćanju poreza

Šolak je po regionu širio medijsku imperiju, odnosno uticaj, pošto je u jednom periodu njegova kompanija praktično ulazila u 1,8 miliona domaćinstava - kroz dobavljanje internet i telekomunikacionih usluga, ali i plasiranjem sadržaja kroz TV kanale, portale...

U BiH su Šolakovu kompaniju optuživali da besplatno koristi električne stubove i kablove za plasiranje internet-signala. U Sloveniji su istraživali vlasništvo "Telemaha" i mučili se da raspletu mrežu povezanih kompanija. U Hrvatskoj su istraživali gde plaća porez i kako. Pre tri godine tamošnji mediji pisali su da je Šolakova firma registrovana na Malti iz Hrvatske izvukla novac na koji nije plaćen porez. Čak je i portal Malta danas, pozivajući se na hrvatske izvore, pisao da su različite TV stanice Šolakovoj medijskoj grupi za prava emitovanja Sportske TV platile 6,7 miliona evra, koje su završile na Malti, Kipru i u Lihtenštajnu.

Vrednost ove nekretnine procenjena je na nekoliko desetina miliona evra. Podaci iz švajcarskih zemljišnih knjiga otkrivaju da je samo porez na kupovinu iznosio oko 7,5 miliona evra.

Iako rođen u srcu Šumadije, u Kragujevcu, Šolak, pored srpskog, ima i slovenačko državljanstvo. Spekulisalo se da je vlasnik i malteškog pasoša. Portal Malta danas optužio ga je čak da je kupio državljanstvo te zemlje da bi izbegao plaćanje poreza u Srbiji.

Pod njegovom dirigentskom palicom je više od 40 televizija, desetak novina, portala, radio-stanica... Gazda je i štamparije koja je nekada štampala dnevni list Pres, a čiji su vlasnici bili Dragan Đilas i Miroslav Mišković. Šolakovu medijsko-političku imperiju predstavljamo u šemi.

Pored medija, Šolak je vlasnik golf terena, nekoliko aviona, tržnih centara. Ovo su neke od stavki u Šolakovoj imovinskoj karti:

- strastveni golfer, ima golf terene u Beogradu i Sloveniji - Moravskim Toplicama i na Bledu, koje je kupio za 11 miliona evra
- ima tri aviona falkon 900XL od 45 miliona evra, falkon 2000LX od 35 miliona evra i cesnu od 7,2 miliona evra
- ima tržni centar "Max city" u Hrvatskoj, u Puli, čija je vrednost 50 miliona evra

U okviru "Junajted grupe" posluju
1. kablovski operater SBB i njegovi servisi EON i Total TV
2. Junajted klaud (United Cloud)
3. "Junajted medija" (United Media), čije je sedište u Luksemburgu, posluje u Srbiji, BiH, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Bugarskoj. Ima 45 televizija, od čega pet s nacionalnom frekvencijom, 15 portala, kao i magazine i radio-stanice

 

Prikrivanje tragova preko ofšora

- Šolakovim firmama teško se ulazi u trag
- u više od stotinu firmi bio je ili je i dalje vlasnik određenog udela
- (su)vlasnik je, navode pojedini izvori, u 46 privrednih društava širom sveta
- u Evropi ima kontrolu u 16 kompanija
- negde je zvanični vlasnik, a negde prikriveni. Uglavnom preko mreže ofšor preduzeća na egzotičnim lokacijama, od Kariba preko Lihtenštajna i Kajmanskih Ostrva do Britanskih Devičanskih Ostrva
- samo dve firme - "EECF Istra" u Luksemburgu (vrednosti 26,4 miliona evra) i "Istra cement" u Holandiji (23,5 miliona evra) - vrede 49,9 miliona evra
* sumnja se da takva hobotnica služi ne samo za prikrivanje vlasništva već da bi se izbeglo plaćanje poreza, ali i za pranje novca

U okviru kompanije u Srbiji posluju
televizijski kanali N1, Nova S, Sport klub, Grand, Pikaboo, Vavoom, Cinemania, Lov i ribolov, IDJ, Cinemania, Brainz...
portali Nova. rs, N1, Danas...
list Danas
tabloid Nova
radio-stanice: TDI, Hit FM, Jat, Karolina
produkcija informativnog programa Newsmax Adria, koji se emituje na TV Nova S. "Junajted medija" sarađuje sa Newsmax TV, pokrenut informativni program Newsmax Adria
marketing agencija Cas Media i "Dajrekt medija", koja je ranije bila u vlasništvu Dragana Đilasa
štamparija "Big print", koja je svojevremeno bila u vlasništvu Dragana Đilasa i štampala list Pres, koji je držao sa Miroslavom Miškovićem. Preciznije, vlasnik štamparije je "Dajrekt medija"

LIČNA KARTA
Od trgovca kasetama do milijardera

- počeo poslovanje devedesetih s trgovinom muzičkim pravima na području bivše SFRJ, ali se brzo prebacio i na prodaju audio i video kaseta, filmova
- prva velika Šolakova kompanija za digitalne mreže bila je "Džerard enterprajsis", koja je 2003. registrovana na ostrvu Man. Suvlasnica je bila supruga Gordana
- imperija zapravo raste od 2000, osnivanjem kablovskog provajdera SBB
- mrežu širi kupujući lokalne kablovske operatere
- kompaniju 2007. kupio investicioni fond iz Londona Mid Evropa partners zajedno sa EBRD, "Telemah Slovenija" i "Telemah BiH"
- ubrzo potom sve kablovske operatere u regionu pod svojim okriljem ujedinjuje u "Junajted grupu"
- sve to vreme, do 2008, Šolak je generalni direktor kompanije
- 2013. Mid Evropa partners prodaju ceo biznis u regionu američkom investicionom fondu KKR (Kohlberg Kravis Roberts & Co) za 1,3 milijarde evra
- u tom fondu, koji je upravljao s više od 100 milijardi dolara, prvi čovek bio je Dejvid Pitreus, bivši šef CIA
- upravo s njim Šolak je 2013. potpisao kupoprodajni ugovor
- KKR 2018. prodao "Junajted grupu" engleskom fondu BC partners, kako se spekulisalo u američkim medijima, za 2,6 milijardi evra
- Šolak ostaje u menadžmentu kompanije. Kao predsednik Upravnog odbora "Junajted grupe", suvlasnik i njen osnivač

Kupuju u Hrvatskoj, Bugarskoj, Albaniji...

- "Junajted grupa" (JG) za 20 godina poslovanja kupila je i integrisala više od 100 kompanija
- 300 miliona evra uložili samo 2019. u TV sadržaj, fiksnu i mobilnu mrežu
- JG kupio preostalih 49 odsto "Grand produkcije", za šta je plaćeno 15 miliona evra, pošto su 2014. već kupili paket akcija od 51 odsto (novembar 2019)
- JG kupio 100 odsto udela u kompaniji "Dajrekt medija" na tržištima Srbije, Crne Gore, Makedonije i Albanije, što je uključilo i TV Pink BiH i Pink Crna Gora (jun 2018)
- JG za 220 miliona evra kupio hrvatskog mobilnog operatora "Tele2"
- dogovorena i kupovina "Vivakoma", najvećeg telekomunikacionog operatora u Bugarskoj za, kako se navodilo, 1,2 milijarde evra (mart 2020)
- preuzeli "Nova Broadcasting Group", najveću bugarsku medijsku kompaniju s više platformi - 10 TV kanala, među kojim je i Nova TV, s nacionalnom frekvencijom, i najveća onlajn platforma Net info (januar 2021)


Poslovno muljanje sa Đilasom

Republika

Foto: Tanjug/J. ILIĆ

Dragan Đilas

Šolak i Đilas su, dokazano, u poslovnim odnosima od 2014. s kulminacijom 2018. Đilasova firma "Askanijus" bila je značajan deo malverzacije oko prodaje i preprodaje "Dajrekt medije". Ta firma je aprila 2014. prodata holandskoj firmi "CEE media" bugarskog biznismena Krasimira Gergova.

U toj transakciji se pojavljuje i Šolak, vlasnik "Junajted grupe", koji je Gergovu pozajmio 17,7 miliona evra za navodnu kupovinu "Dajrekt medije". Gergov nakon toga prenosi vlasništvo bez naknade na firmu "Askanijus", za koju je utvrđeno da je u Đilasovom vlasništvu, da bi se 2018. opet pojavio Šolak i sa 52 miliona evra kupio od Đilasovog "Askanijusa" famoznu Đilasovu "Dajrekt mediju".

Imperija kao babuška

Pošto je Šolak optuživan da ne plaća poreze, u više navrata je započinjana potraga za njegovim firmama i bogatstvom. "Ko je vlasnik interneta" bio je čak projekat slovenačkih novinara, koji su pokušali pedantno da popišu sve kompanije koje su učestvovale u medijskom biznisu gde se spominje Šolak. Ređale su se firme i u Republici Srpskoj poput "Total TV", pa makedonski i crnogorski "Total TV"... Putanja je vodila do raznih fondova, evropskih i svetskih destinacija. Zaključak je bio da ta mreža, zbog velikog broja učesnika, naprosto ne može do kraja da se isprati.
- Lanci transakcija bili su takvi da i najiskusniji poznavaoci nisu mogli sve da rekonstruišu. Iz jedne kompanije izlazi druga i tako unedogled. Sve to liči na babuške - zaključili su.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Zoran

29.08.2021 18:35

Iskreno, divim se Šolaku. Čovek je od prodavaca kaseta za nekoliko godina postao miljalder. Naravno, nisam lud, tako da je i meni kao i mnogima drugima jasno da svo to bogatstvo nije stvoreno zakonskim i legalnim tokovima, jer poštenim se radom jedva može preživeti, no rekoh da mu se divim zato što je čovek perfekcinista. Politička vlast, tužilaštvo, pa i kompletno pravosuđe, policija, pa i mnoge revizorske kuće znaju da je Šolakovo bogatstvo nezakonito stvoreno, no ipak mu ništa ne mogu jer od dokaza imaju samo logiku, a logika nikada nije bila niti će ikad biti sudski dokaz. Čovek je uz malo sreće, dosta inteligencije i verovatno uz pomoć pravih ljudi u odrđrnim sferama iskoristio ono što su mu takozvane rupe u zakonu omogućile i stvorio svoje finansijsko carstvo. Koliko znam nikog nije ubio, nikog zvanično nie opljačkao, niti je ikoga prisilio na iznudu. Za sve drugo što mu je pomoglo na putu do stvaranja svog bogatstva krivi su ustav, zakon odnosno nedovoljno precizne odrdbe krivičnog, ali i privrednog zakona koje je čovek jednostavno samo iskoristio.