TALIBANI NA PREGOVORE U BEOGRAD DOLAZILI DIREKTNO SA RATIŠTA! Sejali barut za sobom! EVO KAKO JE TO UTICALO NA POSETU SERGEJA LAVROVA!

Autor:

Vesti

18.08.2021

20:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je da su u Beogradu pre nekoliko godina organizovani mirovni pregovori između vlasti Avganistana i talibana.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

On je u izjavi za Blic otkrio i neke kuriozitete sa ovih sastanaka, kojih je bilo ukupno tri, bar u srpskoj prestonici.

- Jedna stvar je posebno zanimljiva. Dan posle jednog takvog njihovog sastanka u našim prostorijama, dolazio je ruski šef diplomatije Sergej Lavrov u posetu. U takvim situacijama uvek se vrši kontradiverzioni pregled. Dogodilo se da je policijski pas za otkrivanje eksploziva nanjušio nešto oko jedne fotelje, stolice. I onda su nosili tu fotelju na pregled, to jest na forenziku, gde se to radi. Otkrili su da tu postoje neke barutne čestice ili čestice od eksploziva. A baš na tom mestu sedeo je jedan od pregovarača, od pobunjenika, talibana. To znači da su oni direktno sa fronta dolazili na pregovore - priča Dačić za “Blic”.

Predsednik Skupštine kaže da mu je to dan kasnije ispričao lično ruski ministar Sergej Lavrov.

Inače, pregovori su vođeni u državnoj diplomatskoj vili Ministarstva spoljnih poslova u Bulevaru kneza Aleksandra Karađorđevića 26, u kojoj se i inače obavljaju redovne diplomatske aktivnosti.

- To je sve išlo ovako, Avganistanski savet za mir se obratio Ist-Vest Bridžu koji vodi Jovan Kovačić. Pitali su nas da li bismo mi hteli da to logistički podržimo, hteli su da pregovaraju baš kod nas, u Srbiji, jer mi nismo ni na Istoku ni na Zapadu. Jedino što su tražili bilo je da se garantuje diskrecija, odnosno da se ništa o pregovorima ne objavljuje i da informacije ne cure u medije. Mi smo to poštovali. Tri puta su dolazili, tri puta su ovde organizovani pregovori talibana i rukovodstva u Kabulu i ništa nigde nije procurelo - objašnjava Dačić.

Šta je još Dačić pričao o ovim sastancima pročitajte ovde.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading