SPREMA SE OSVETA! Američka biometrijska oprema pala u ruke TALIBANA: U njoj se nalaze poverljivi podaci o Avganistancima saradnicima (VIDEO)

Autor: Republika

Svet

18.08.2021

18:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Talibani su navodno zaplenili američku vojnu biometrijsku opremu koja sadrži podatke, poput otisaka prstiju i skeniranih dužica očiju, Avganistanaca saradnika zapadne koalicije, piše američki portal "Intersept".

Republika

Foto: Tanjug/AP

Talibani u predsedničkoj rezidenciji

To je za "Intersept", koji se uglavnom bavi istraživačkim novinarstvom u sferi bezbednosti, rekao neimenovani zvaničnik američke Združene komande za specijalne operacije (JSOC).

Talibani su navodno uspeli da zaplene Ručnu opremu za otkrivanje identiteta (HIIDE) tokom napada prošle nedelje.

Osim korišćenja tih podataka za otkrivanje pobunjenika, Pentagon je navodno želeo da koristi te uređaje i za prikupljanje ličnih podataka čak 80 odsto avganistanske populacije, navodno radi suzbijanja terorizma i kriminala.

Međunarodni komitet procenjuje da je više od 300.000 Avganistanaca sarađivalo sa američkom misijom u prethodne dve decenije.

Neidentifikovani američki oficir je rekao za "Intersept" da talibani nemaju opremu ni znanje da iskoriste te podatke, ali je upozorio da pakistanska obaveštajna agencija ISI, koja prema upućenim posmatračima kontroliše talibane, ima sve što je potrebno za "očitavanje".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading