BASARA OTERAN SA KNJIŽEVNE VEČERI: Otkrivamo sve detalje incidenta u Aranđelovcu (VIDEO)

Autor: Republika

Vesti

08.08.2021

06:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Članovi pokreta Zavetnici iz Aranđelovca oterali su dobitnika ovogodišnje Ninove nagrade Svetislava Basaru iz svog grada jer su bili nezadovoljni kako je pisac tretirao neke istorijske figure u svom romanu "Kontraendorfin".

Foto: ST/D. KADIĆ/printscreen

 

Basara je u parku Bukovičke banje učestvovao na tribini čuvene smotre "Mermer i zvuci" i postao prvi autor u istoriji ove manifestacije, dugoj 56 godina, koji je bukvalno oteran s pozornice.

Piscu su prišli predsednik aranđelovačkih Zavetnika Zoran Zečević i jedna od mladih i glasnih članica pokreta, koji su uz podršku petnaestak svojih članova i pristalica onemogućili da počne predstavljanje dela "Kontraendorfin" Svetislava Basare, inače Ninovog laureata.

Oni su verbalno napali čuvenog pisca, govoreći mu da je sramota da tako piše o srpskim velikanima kakvi su Desanka Maksimović i Ivo Andrić, tražeći da napusti scenu.

Zavetnici su insistirali da "Basara može da radi u Beogradu ili bilo gde šta hoće, ali da u ustaničkoj Šumadiji za njega nema mesta".

Čelnici smotre pokušavali su onima koji su upali na književno veče da objasne kako nije u pitanju politički skup, zamolivši ih da se smire i saslušaju šta pisac ima da kaže, ali to nije pomoglo.

Zavetnici su nastavili s dobacivanjem, a Basara je u jednom trenutku odlučio da je bolje za njega da napusti događaj.

Ispraćen je, kako se može čuti na snimku incidenta koji se pojavio na društvenim mrežama, aplauzom i oduševljenjem onih koji su ga oterali.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
milica

08.08.2021 07:42

Bravo,bravo,bilo je vreme da da mu se ocita lekcija:))

Odgovori 13 1
Jelena

08.08.2021 18:04

Basara se proslavio uvredama drugih osoba.