OTKRIVAMO: Šta stoji iza hajke tajkunskih medija protiv Telekoma i Vladimira Lučića! ŠOLAK PREZADUŽEN, IZGUBIO KREDITNU SPOSOBNOST!

Autor: Republika

Vesti

23.07.2021

13:22

Junajted grupa, poslovna hobotnica tajkuna Dragana Šolaka koja stoji iza televizija poput N1 i Sport klub, izgubila je kreditnu sposobnost, na ivici je da ne može da vraća ni postojeće dugove, kamoli da ulazi u nove investicije.

youtube.com/SerbiaBroadbandSBB
Dragan Šolak

A postojeći dugovi Šolaka i kompanije su astronomski - 3,3 milijarde evra, sa tendencijom povećanja do kraja ove godine na minimum četiri milijarde! 

Potpuna katastrofa ih čeka već 2024. godine, kada na naplatu pristiže prva emisija obveznica od 525 miliona evra, a ukoliko ne budu imali taj ogroman novac idu u stečaj ili će firma biti prodata, i to za bedne pare, jer više ne može da se zadužuje na tržištu kapitala.

Pa čak i ako Šolak, kojim čudom, nađe tih pola milijarde evra za prvu ratu, već 2024. sledi debakl sa novih 550 miliona evra koji dospevaju na naplatu, kada se očekuje totalna propast Junajted grupe. kada će morati da vrate dug od čitavih milijardu i pedeset miliona evra!

 Lučić: Telekom svojim korisnicima nudi najbolji sport na jednom mestu i najbrži internet, na njima je samo da uživaju!

Ovo su pokazatelji na osnovu zvaničnih finansijskih izveštaja Šolakove grupacije, u koje smo ekskluzivno imali uvid. 

I upravo sve ovo je objašnjenje histerične brutalne kampanje Šolakovih medija, novinara i “stručnjaka”, protiv Telekoma Srbija, koja kulminira ovih dana kada je Sport klub izgubio prava na emitovanje engleske Premijer lige i to u korist Telekomovog kanala Arena Sport!

Međutim, čak i ovi katastrofalni podaci o prezaduženosti Junajted grupe nisu sve! Naprotiv. Na kraju 2020. godine ova medijska hobotnica je na takozvanom konsolidovanom nivou beležila gubitak od 73 miliona evra, a već u prvom kvartalu ove godine napravila je minus od 10 miliona evra. 

Da su Dragan Šolak i njegova hobotnica u finansijskoj septičkoj jami preko guše, da čak više nije kreditno sposoban, da mu nijedna banka više neće dati pare za bilo kakvu investiciju, najbolje govori podatak koji će običnom građaninu biti teško razumljiv, ali ekonomskim ekspertima znači sve: formula “neto bankarski dug kroz EBITDA” Junajted grupe zvanično na kraju 2020. godine iznosi 6.9 - a sve preko 5 se smatra potpunom katastrofom! Na primer, “neto bankarski dug kroz EBITDA” kod Telekoma Srbija, glavnog konkurenta i glavnoj meti Šolaka, je 2.8, dakle u debelo bezbednoj zoni.

I ima toga još! Za prvi kvartal ove godine negativan kapital Junajted grupe iznosi 3,2 miliona evra. Najgore je bilo u prvom kvartalu 2020. kada je negativan kapital bio 37 miliona, vlasnici su potom povećali kapital, ali su ove godine to “pojeli” i opet su završili u minusu. Zaduženost Junajted grupe je 100% njenog kapitala! 

Može, dakle, izbezumljeni tajkun da preko svojih medija histeriše koliko hoće, on je čovek na korak do ambisa i spasa mu nema! 

Telekomu 1,2 milijarde evra prihoda od sporta!

Telekom je za poslednje tri godine čak trostruko uvećao broj korisnika multimedije, a posle kupovine prava na englesku Premijer ligu, čime će na kanalima Arena Sport biti objedinjene najbolje fudbalske lige, kao i NBA, očekuje se novo višestruko povećanje broja korisnika na nivou cele bivše Jugoslavije.

- U svih šest zemalja sa prostora eks-Ju neće postojati domaćinstvo koje neće hteti da ima Arenu Sport, što direktno kao korisnici Telekoma, što preko nacionalnih operatera, što preko naše aplikacije Arena Klaud - kazao je Lučić za Pink.

Telekom je za Premijer ligu, špansku Primeru i američku NBA ligu napravio ugovore na šest godina, umesto na uobičajene tri, i do 2028. godine u regionu će preko sportskih sadržaja imati čak 1,2 milijarde evra prihoda, najavio je Vladimir Lučić.

Zapravo, jedini spas za Dragana Šolaka bila bi propast Telekoma, na kojoj svojim besomučnim kampanjama pokušava da radi, što se nikako neće desiti. 

Da je Telekom Srbija na putu snažnog rasta i razvoja pokazuju i činjenice koje je generalni direktor ovog državnog giganta Vladimir Lučić izneo u gostovanju na TV Pink.

- Naša procena je da će vrednost Telekoma i pre 2023. godine biti preko četiri milijarde evra! Pritom, projekcije pokazuju da će čist profit TS biti 2026. godine oko 300 miliona evra! - najavio je Lučić. 

Kako je dodao, ova godina će biti rekordna i po investicijama Telekoma u mobilnu mrežu, biće izgrađeno 1,1 milion optičkih priključaka i preko 50 odsto Srbije biće pokriveno optičkom mrežom za superbrzi internet. 

- Kupovinom prava na Premijer ligu uradili smo ono što su korisnici od nas sve vreme tražili - vrhunski sport na jednom mestu. Uz najbrži optički internet i najbolji sport, naši dosadašnji i novi korisnici će uživati - poručio je Vladimir Lučić. 

Komentari (3)

Loading
Mitrofan Fustić Morija iz Kara

23.07.2021 13:59

Подржавамо вишегодишњи константан захтев широких народних маса, радних људи и грађана, радника, сељака, поштене интелигенције, да се успостави јавни регистар антидржавних антисрпских завереничких превратничких непријатељских медија, непријатељских новинара, непријатељских удружења, непријатељских политичких странака, непријатељских политичара и државника, непријатељских привредних субјеката, непријатељских образовних радника, непријатељских културних радника, непријатељских културних, спортских и образовних установа.

činjenice

24.07.2021 15:11

Bez obzira šta priča direktor Telekoma, za korisnike bi bilo bolje da je ostao Sport klub (ima više kanala).Imam i Arenu sport (na koju sam se pretplatio kada sam PROŠLE godine saznao da će ona prenositi Premijer i Primeru),tako da nisam navijački nastrojen.

neka hvala

24.07.2021 15:18

Ja se ne radujem da propadne SBB.Šta mi onda preostaje da gledam RTS 1 i 2 i PINKOVE kanale?