SJAJNE VESTI ZA SRBIJU! Najveći svetski ekonomski časopis posvetio članak premijerki Brnabić: EVO ŠTA PIŠE U ANALIZI O SRPSKIM FINANSIJAMA!

Autor: Republika

Vesti

16.06.2021

09:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Najveći svetski mediji za ekonomska pitanja magazin Forbs u svom internet izdanju posvetio je dugačku kolumnu premijerki Srbije Ani Brnabić.

Foto: ST/V. LUKIĆ
Ana Brnabić

U članku koji potpisuje Robert C. Volkot, analizirani su pre svega ekonomski pokazatelji u Srbiji od 2017. godine kada je na čelo vlade došla upravo Brnabićeva.

- Možemo mnogo da naučimo od malih zemalja u kojima se događaju velike stvari. Irska je interesantna velikim svetskim kompanijama ne samo zbog niskih poreza. Novi Zeland je mobilisao dijasporu bolje od drugih... - piše u uvodu kolumne autor ističući da je njegovu pažnju privukla Srbija.

- Nakon raspada Jugoslavije, sankcija, ekonomskih i problema sa ljudskim pravima i uništenom infrastrukturom, vlada Srbije uz podršku predsednika Aleksandra Vučića fokus je stavila na ekonomksi rast, privlačenje stranih direktnih investivija i građenju jačih prekookealnih veza i članstu ka EU - navodi se u članku.

Kako ističe autor, uprkos skepticizmu mnogih, napredak Srbije za 4 godine je impresivan.

- Zaintrigiran sam pojavom Ane Brnabić, koja je prva LGBT osoba na tako visokoj funkciji - konstatuje između ostalog Volkot.

U intervju koji je objavljen i u video formatu, a koji možete pogledati u snimku ispod, Brnabićeva je govorila o širokoj lepezi tema.

Foto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Brnabićeva i Vučić

Kako navodi autor kolumne u Forbsu, Brnabićeva je kazala da nije ni sanjala da će se naći na tako visokoj funkciji. 

- Njena prethodna karijera bila je vezana za privatni sektor. Sebe opisuje kao tehnokratu, sa naglašenim smislom za pragmatizam - citiraju se premijerkine reči u objavljenom članku.

Autor teksta ocenjuje da je pred Srbijom još uvek dug put, ali da su taj izazov premijerka Brnabić i predsednik Vučić prihvatili.

- Globalna studija Flečer Univerziteta naznačila je da se ekonomija u Srbiji "probija". Pa iako ima ograničenu digitalnu infrastrukturu, Srbija se ubrzano digitalizuje - konstatuje Volkot.

Autor Forbsovog članka osvrće se i na vreme pandemije koronavirusa u Srbiji i konstatuje da je zahvaljujući servisu e-uprava, koji je inicirala Brnabićeva, Srbija mogla da pruža sve javne usluge na način na koji je to bilo nezamislivo dve godine ranije.

Ceo intervju sa premijerkom možete pogledati u video snimku.

 

 

Komentari (14)

Loading
Vesna3112

16.06.2021 10:03

Sad ce dusmani da krenu u hajku na nasu Anu. Ana tvoj narod je uz tebe

Ana

16.06.2021 10:17

Posle svih nedaca koje je Srbija prezivela, Vlada Srbije uz podršku predsednika Aleksandra Vučića , dosta je napredovala. Dobar ekonomksi rast, privlačenje stranih investivija i put ka clanstvu EU su pokazatelji jasni svima