HRABRA SUTKINJA IZ HAGA: Za Srebrenicu je kriv drugi čovek, Mladić je za genocid osuđen zbog greške u prevodu! Evo šta piše u izdvojenom mišljenju Priske Nijambe!

Autor: Republika

Vesti

09.06.2021

06:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ime Priske Matimbe Nijambe, sutkinje iz Zambije, sasvim sigurno ostaće urezano u pamćenju svih pravdoljubivih Srba bez izuzetka. Ova hrabra žena usudila se da izdvoji mišljenje u presudi protiv generala Ratka Mladića, uprkos očekivanjima da će Mladić jednoglasno biti osuđen na doživotni zatvor.

RepublikaFoto: Tanjug/AP/printscreen
Ratko Mladić i Priska Matimba Nijambe

Na 45 strana, od 364 koliko ukupno ima presuda kojom je srpski general osuđen da kraj života provede iza rešetaka, sutkinja iz Zambije detaljno je obrazložila zašto bi slučaj "Mladić" zapravo trebalo vratiti na sami početak.

Sutkinja Nijambe je prihvatila stavke 1, 2, 3, 4, 5, 7, 8 i 9 Mladićeve žalbe - sve osim stavke 6, koja se bavila zajedničkim zločinačkim poduhvatom uzimanja talaca.

Nema nikakve sumnje da će najveće kontroverze i u budućnosti izazivati njeno obrazloženje u vezi sa tačkom 5, koja se bavi kvalifikacijama u vezi sa zločinom u Srebrenici.

Nijambe se najpre opširno protivi navodima tužilaštva da je Mladić organizovao "prisilan transfer" muslimanskih zarobljenika iz Srebrenice.

Ona tvrdi da svi dokazi i iskazi svedoka ukazuju na to da se zapravo radilo o humanitarnoj evakuaciji koja je naređena i organizovana u najvišim krugovima Ujedinjenih nacija, te da su same UN tražile da Mladić pomogne u toj operaciji.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Ratko Mladić

Već u prvom pasusu Nijambe pominje ocenu holandskog bataljona plavih šlemova, stacioniranog u Srebrenici u to vreme, da je Momir Nikolić bio "glavni podstrekač zlodela u vezi sa autobusima" i citira holandskog vojnika Pitera Beringa da je Nikolić "bio glavni za sve u tom trenutku".

U obrazloženju sutkinja ističe da se prvostepeno sudsko veće oslanjalo na iskaz holanskog vojnika Elka Kostera, koji je bio u direktnom kontaktu sa Mladićem, ali ne i na video snimak njihovog susreta.

Nijambe tvrdi da je Koster svedočio protiv Mladića na osnovu netačnog prevoda njegovih reči kojeg je u to vreme dobio na licu mesta.

- ... Svi koji žele biće prevezeni. Bilo da je malo, veliko, staro ili mlado. Nemojte se ništa plašiti. Polako, polako! Neka idu prvo žene i deca. Doći ce prvo 30 autobusa i prebacićemo vas prema Kladnju. Odatle ćete preći na teritoriju koju kontrolišu Alijine snage. Samo bez panike i propustite malu djecu i žene! Nemojte da se neko dete izgubi! Ne bojte se ništa, niko vam neće ništa uraditi - citira Nijambe Mladićeve reči za koje tvrdi da ih je holandski vojnik Koster zbog lošeg prevoda shvatio kao nešto "mnogo gore".

RepublikaFoto: printscreen
Hrabra sudija iz Zambije

Video snimak razgovora na koji se Nijambe poziva je prikazan na suđenju Mladiću.

Pogledajte video.

Navodni genocid

U delu koja se bavi genocidom, istrebljenjem i masovnim ubistvima, Nijambe ne osporava da su, uz postojanje "legitimnih žrtava u borbi", određeni pojedinci, "uključujući pojedince iz lokalne sredine, MUP-a RS, čak i Momira Nikolića i druge odmetnute pripadnike bezbednosnih struktura Vojske RS", izvršili činove osvete i ubistva ratnih zarobljenika u okolini Srebrenice.

- Ali, uradili su to tokom perioda kada Mladić nije bio u toj regiji (već na svadbi u Beogradu, prim. nov), protivno njegovim naređenjima i bez njegovog znanja u to vreme. Bezbednosna linija u Vojsci RS je imala svoj paralelni lanac komande, odvojen od normalnog lanca komandovanja i takav da je mogao da isključi Mladića - zapaljiva je tvrdnja sutkinje Nijambe.

Nijambe čak tvrdi da je operacija zauzimanja Srebrenice, pod operativnim nazivom "Krivaja-95" bila legitimna vojna operacija zbog neuspeha u demilitarizaciji "bezbedne zone" Srebrenica.

- Kolone muškaraca i dečaka (bosanskih Muslimana, prim. nov) izlazile su iz Srebrenice u borbenoj formaciji i naoružane, i učestvovale u zasedama, borbama, samoubistvima, međusobnim borbama i samoubilačkim napadima u "kamikaza" stilu. Na žalost, nikad nećemo saznati stvaran broj legitimnih žrtava i onih koji su zločinački ubijeni - još jedna je kontroverzna tvrdnja sutkinje Nijambe.

 

Ubistva u Srebrenici nisu povezana sa Mladićem

Jedna od tvrdnji sutkinje Nijambe u prilog Ratku Mladiću, kojie može poslužiti i za osporavanje haške presude kada se za to steknu uslovi na međunarodnoj geopolitičkoj sceni, svakako je i tvrdnja da "sva ilegalna ubistva u Srebrenici koja su nastala van borbenih dejstava za žaljenje, ali da nisu povezana sa Mladićem".

Nijambe se poziva na nekoliko dokaza i tvrdi da je 70 odsto žrtava bilo registrovano kao vojnici Armije BiH, da tela u masovnim grobnicama potiču iz različitih događaja i različitih godina, te da uključuju legitimne žrtve borbe, uključujući samoubistva, minska polja, "kamikaza" napade... Ona oštro osuđuje "nedostatak analize" od strane prvostepenog veća zbog kojeg "nije uspelo da ustanovi broj žrtava i njihovu vezu sa bilo kakvim zločinom, a kamoli genocidom".

Od ostalih tačaka Mladićeve žalbe koje je sutkinja Nijambe usvojila, ističe se i tačka 9. Nijambe tvrdi da Mladić ne bi smeo da bude osuđen na više od 20 godina zatvora, jer je u vreme izvršenja krivičnog dela to bila najviša zaprećena kazna u SFR Jugoslaviji.

- Imajući u vidu sve navedeno, uzimajući u obzir prirodu i razmere pravnih grešaka identifikovanih u ovom slučaju, ja bih naredila da se Mladiću ponovo sudi pred drugim prvostepenim većem po svim tačkama optužnice, osim tačke 6, u vezi sa zajedničkim zločinačkim poduhvatom uzimanja talaca - zaključila je sutkinja Nijambe.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Luka

09.06.2021 13:24

Nažalost u ovom pokvarenom svetu diktiranom liberarlnom ideologijom u kojem samo interesi pobeđuju nema mesta za hrabre ,poštene i pravodoljubive ljude kao što je sutkinja Nijambe.

uvek kriv i žrtva

09.06.2021 22:28

Očito da je malo učino za sebe u svom životu jer kako je počeo život kao žrtva tako je i završio.Nastaviće se čim druga strana nikad nije kažnjena.Ko ima decu znao čemu se radi.Ne treba da se raduju. Radost je kad su svi zadoljni presudom.Onada je kraj zla.