RATKO MLADIĆ OSUĐEN NA DOŽIVOTNU!

Autor:

Vesti

08.06.2021

14:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

General Ratko Mladić osuđen je na kaznu doživotnog zatvora.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Ratko Mladić

Predsedavajuća žalbenog veća Priska Matimba Nijambe izdvojila je svoje mišenje.

Čitanje presude trajalo je otprilike sat vremena.

Povodom Mladićeve žalbe da je sud u prvostepenoj presudi načinio više grešaka kada je zaključio da je udruženi zločinački poduhvat postojao, zaključeno je da Mladić nije pokazao da je prvostepeno veće pogrešilo, uz suprotno mišljenje sudije Nijambe.

Povodom žalbe Mladića zbog prava na pravično suđenje, predsedavajuća Žalbenog veća je rekla da je veće, uz suprotno mišljenje jednog sudije, odbilo osnove žalbe.

Kada je reč o udruženom zločinačkom poduhvatu u vezi sa Sarajevom i kapmanjom snajperskog delovanja i granatiranja. Pretresno veće je utvrdio, uz suprotno mišljenje sudije Nijambe, da je Mladić delio nameru da radi na postizanju zajedničkog cilja u vezi sa Sarajevom i da je tome doprineo.

Povodom osporavanja nekih aspekata presude, Žalbeno veće je konstatovalo da Mladić nije pokazao da je pretresno veće pogrešilo.

Zaključeno je i da su genocid, istrebljenje i ubistvo postali dodatna sredstva sa ostvarenje UZP u vezi sa Srebrenicom. Presuđeno je da je Mladić delio nameru da se ostvari zajendički cilj u vezi UZP.

Žalbeno veće uz suprotno mišljenje sudije Nijambe, smatra da je neuverljivo da je Mladić delovao da se civili premeste iz humanitarnih razloga.

Kada bi se kalendarski sabrale sve presude nekadašnjem Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslavije, poznatijeg kao Haški tribunal, Srbima je dosuđeno preko 1000 godina zatvora.

Posle 26 godina od podizanja optužnice, nekadašnji komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić danas se suočio sa konačnom presudom.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Ratko Mladić

Međunarodni sud za ratne zločine u ratovima u bivšoj Jugoslaviji podigao je optužnicu protiv Ratka Mladića 24. jula 1995. Nakon gotovo 16 godina skrivanja pred sudom se prvi put pojavio jula 2011. U sudnici Haškog tribunala Ratku Mladiću je 22. novembra 2017. izrečena presuda.

RepublikaFoto: printskrin

Prvostepenom presudom tribunal ga je osudio na doživotnu kaznu zatvora, i to zbog genocida u Srebrenici, progona muslimana i Hrvata, terorisanja građana Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanja za taoce pripadnika UNPROFOR-a. Oslobođen je za genocid u još šest opština – Prijedor, Sanski Most, Foča, Kotor-Varoš, Ključ i Vlasenica.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Ive

08.06.2021 14:24

Njih ce generale bog osuditi....