DANAS KONAČNA PRESUDA RATKU MLADIĆU! Da li će na doživotnu robiju i šta to znači za Srbiju

Autor:

Vesti

08.06.2021

06:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ratko Mladić, komandant Vojske Republike Srpske, danas će sedeti u haškoj sudnici, bez publike, slušati svoju konačnu presudu, koja bi, ukoliko se potvrdi prvostepena presuda, mogla da glasi - doživotna robija.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Najteža presuda izrečena je pre tri i po godine za osudu po 10 od 11 tačaka optužnice, između ostalog za genocid u Srebrenici, terorisanje i granatiranje Sarajeva, progone i ubistva muslimana i Hrvata u BiH i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce.

Politička zloupotreba  

Iako presuda Mladiću u pravnom smislu ne može da proizvede posledice po srpski narod i državu Srbiju, pravni stručnjaci za Kurir ipak ocenjuju da se slučaj poznatog generala, pogotovo zbog potencijalno presuđene krivice za genocid u Srebrenici, može politički zloupotrebiti.

Advokat Toma Fila smatra da će se već na sednici Saveta bezbednosti UN, koja je zakazana svega nekoliko sati nakon izricanja presude Mladiću, videti kako će okončanje slučaja Mladić biti iskorišćeno za napad na Srbe i Srbiju.

- Ako se potvrdi prvostepena presuda, napašće nas već na toj sednici, jer će im to biti argument za ono što misle o nama, da smo agresori, zlikovci, genocidan narod, da je Republika Srpska genocidna tvorevina... Naravno da je to politička zloupotreba, jer će Haški tribunal izreći presudu Mladiću kao pojedincu. Pravno gledano, ta presuda ne može da se odnosi na ceo narod - napominje Fila.

RepublikaFoto: youtube.com/BALKAN INFO - Zvanični kanal
Toma Fila

Slučaj Karadžić

Advokat Novak Lukić objašnjava za Kurir zašto presuda Mladiću ne može da ima nikakve pravne posledice po državu Srbiju.

- Ovo je presuda Mladiću kao pojedincu i u tom smislu nema nikakvih implikacija po bilo koga. Ukoliko bude potvrđena prvostepena presuda, to neće omogućiti ponovno pokretanje tužbe protiv Srbije za genocid pred Međunarodnim sudom pravde, jer je prošlo više od 10 godina od prvog postupka. Ova presuda, ako bude kao iz prvog stepena, neće doneti ništa novo u odnosu na slučaj Radovana Karadžića, koji je osuđen za genocid u Srebrenici, ali ne i za ostale opštine iz optužnice. Isti je slučaj i sa Mladićem. S obzirom da se nisu pojavili novi dokazni materijali, sumnjam da će Mladića osuditi i za opštine - kaže naš sagovornik.

Mladić je u prvom stepenu oslobođen optužbi za genocid u pet opština - Prijedoru, Sanskom Mostu, Kotor Varoši, Foči i Vlasenici. Odbrana se žalila na sve tačke optužnice za koje je osuđen, dok je tužilaštvo u svojoj žalbi tražilo da bude proglašen krivim i za genocid u pet opština.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading