SKUPŠTINA USVOJILA IZMENE ZAKONA: Evo koje promene nas očekuju i šta je odlučeno o LIČNIM KARTAMA!

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

27.05.2021

17:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Skupština Srbije usvojila je večeras izmene Zakona o akcizama, izmene i dopune Zakona o ličnoj karti i Zakon o zaštiti poslovne tajne.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Narodna skupština

Izmenama Zakona o akcizama stvaraju se preduslovi za otvaranje klastera 3 u pregovaračkoj poziciji sa Evropskom unijom i harmonizuje se akcizna politika Srbije kada su jaka alkoholna pića u pitanju sa akciznom politikom EU.

U Srbiji se do sada akcizna politika definisala na osnovu vrste proizvoda, primera radi, da li je rakija od voća, grožđa ili žitarica i na osnovu toga je određivana visina akcize, dok se u EU ona definiše na osnovu jednog hektolitra na temperaturi od 20 stepeni bez obzira na vrstu gotovog priozvoda.


Akciza na pivo i ostala niskoalkoholna pića će ostati nepromenjena.

Izmenama Zakona o ličnoj karti predviđeno je da građani u slučaju nestanka tog dokumenta neće morati da oglašavaju u Službenom glasniku već će to činiti MUP na zvaničnoj web stranici.

Druga novina se odnosi na upisivanje u čip lične karte, sertfikata za elektronsku identifikaciju, na osnovu čega lična karta predstavlja sredstvo za identifikaciju na daljinu.

Takođe, u obrazac lične karte se dodaje i adresa prebivališta.
RepublikaFoto: mup.gov.rs
Foto: Ilustracija



Zakon o zaštiti poslovne tajne precizira se koje informacije i pod kojim uslovima uživaju zaštitu poslovna tajna, preciziraju se slučajevi u kojim se pribavljanje poslovne tajne smatra zakonitim, a koje nezakonitim.

Pribavljanje poslovne tajne neće se smatrati nezakonitim i to otkrivanjem poslovne tajne od strane novinara pod uslovom da je novinar to učinio u cilju obaveštavanja javnosti o pitanjima koja su od javnog značaja.

Neće se smatrati nezakonitim otkrivanje tajne od strane uzbunjivača ako u javnom interesu otkrivaju nezakonite aktivnosti.

Skupština Srbije večeras je završila redovno prolećno zasedanje, a predsednik parlamenta Ivica Dačić je rekao da je od početka godine održano 17 sednica i razmatrano 108 tačaka dnevnog reda.
RepublikaFoto: Tanjug/Sava Radovanović
Ivica Dačić

Dačić je poslanicima zahvalio na radu, uz poruku da će nastaviti da rade bez obzira na to što je završeno prolećno zasedanje.

- Čeka nas posebna sednica koju sam zakazao za 8. jun o Predlogu promene Ustava - rekao je Dačić i naveo da će Odbor za ustavna pitanja raditi na tekstu amandmana, te da se nakon toga, po proceduri, očekuje još jedna sednica o promeni Ustava, pa referendum.

Dačić je najavio i sednicu za 9. jun.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Stanko

28.05.2021 08:25

U obrazac lične karte se dodaje i adresa prebivališta. A do sada su mislili da to nije bilo neophodno.