HVALE NAS I ŠPANCI: Srbiji odlično ide vakcinacija, to je odraz njene spoljne politike

Autor: Republika

Vesti

16.03.2021

08:44

Srbija, zemlja kandidat za EU, ​​vakciniše svoje građane vakcinama koje su razvile zemlje Zapada ali i Rusija i Kina, što je i odraz njene spoljne politike na više polja, piše španski "El Pais".

printscreen
I zemlje EU nam odaju priznanje

U opširnom članku, španski El Pais navodi da u Srbiji niko ne kalkuliše koju će vakcinu primiti, već njeni građani jednostavno označe na digitalnom obrascu onu koju žele da prime, ili naznače da im je svejedno koja će biti.

"Vakcinacija brzo napreduje, što Srbiju čini šestom na svetu prema uporednoj tabeli, na kojoj predvodi Izrael. Pored toga, druga je u Evropi sa najviše vakcinisane populacije na 100 ljudi, 28,8 odsto Srba primilo je najmanje jednu dozu, i to je četvrta država koja je najviše vakcinisala u poslednjih sedam dana. Prosek u EU je 10,9 odsto", piše El Pais.

Kako navodi list, to je i geopolitički uspeh zemlje koja svojim građanima nudi vakcine američko-nemačke proizvodnje (Fajzer-Biontek), britansko-švedsku (Astra-Zeneka), kinesku (Sinofarm) i rusku "sputnjik".

Prve dve vakcine odobrila je i EU dok za vakcine dva strateška rivala Unije Evropska agencija za lekove još nije dala odobrenje.

Raznolikost, piše španski list, tu uopšte nije slučajna, niti Beograd propušta priliku da je istakne.

"Simbolično, šefica vlade Ana Brnabić, školovana u Sjedinjenim Državama, prošlog decembra postala je prva od evropski lidera koja je dobila Fajzerovu vakcinu, dok se rusofilski šef unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin opredelio za rusku vakcinu, a ministar zdravlja primio je vakcinu kineskog ‘Sinofarma’", navodi španski list.

Tanjug/Z. ŽESTIĆ

Vakcinacija je počela u januaru, a zvanična poruka je da je uspela da se usredsredi na čisto zdravstvenu dimenziju kampanje zahvaljujući otvorenoj spoljnoj politici više pravaca.

"To je evropska zemlja koja pregovara o pristupanju EU, ali i jedna od retkih balkanskih država van NATO-a (organizacije koja ju je bombardovala pre dve decenije) kojoj su i Rusija i Kina saveznici", navodi list.

List navodi da će Srbija biti prva evropska zemlja koja će proizvesti vakcinu "sputnjik", počev od maja, dok će i "Sinofarmovu" početi da proizvodi od oktobra, u fabrici koju će graditi zajedno sa Kinom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

El Pais navodi i da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić evropsku solidarnost nazvao "bajkom koja postoji samo na papiru".

"Predsednik je takođe optužio razvijene zemlje da kupuju dodatne doze 'kao da žele da vakcinišu sve svoje pse i mačke' i ponašaju se poput bogatih u olupini Titanika, 'pripremajući skupe čamce za spasavanje, dok mi koji nismo bogati, poput zemalja Zapadnog Balkana, tonemo zajedno'", navodi list.

Zbog toga, kako piše španski list, većina građana u Srbiji veruje da je glavni donator njihove zemlje Peking a ne EU.

Znam da se u Srbiji vodi diplomatska bitka oko vakcina. Izgleda da nismo toliko dobri u propagandi - priznao je u februaru šef evropske diplomatije Žosep Borelj.

Donacije u regionu

Uspeh sa nabavkom vakcina omogućio je Beogradu da diplomatski dominira i u regionu.

"Donirala je 4.680 doza Severnoj Makedoniji, 2.000 Crnoj Gori i 10.000 bosansko-hrvatskom entitetu u BiH", naveo je španski list.

Printcsreen
Vučić u Sarajevu uručuje donaciju

Sedam dana nakon što je Vučić predao donaciju vakcina u Sarajevu, bosanska ministarka spoljnih poslova Bisera Turković demonstrirala je na konferenciji za novinare u Berlinu sa svojim nemačkim kolegom Heikom Masom "s pravom nezadovoljstvo" svojih građana zbog toga što nisu dobili "nijednu dozu kroz Kovaks program iako su unapred platili 1,2 miliona doza".

Istovremeno, španski list navodi da je u Federaciji zbog pritiska na bolnice pojedini kantoni u delimičnom lokdaunu, dok je Severna Makedonija zbog dominantnog prisustva britanskog soja vratila policijski čas.

 

 

Komentari (0)

Loading