EPISKOP U KOALICIJI SA KRIVOKAPIĆEM I DAKOM: Vladika Joanikije u kampanji za izbore protiv srpskih lidera Mandića i Kneževića

Autor: Sofija AĆIMOVIĆ

Vesti

23.02.2021

05:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iz nikšićkog hrama premijer i crkveni velikodostojnik poručili da u grad dolaze promene, i to one nabolje

RepublikaFoto: youtube.com/Televizija Hram
Vladika Joanikije

Vladika Joanikije uključio se aktivno u predizbornu kampanju pred lokalne izbore u Nikšiću (14. mart), i to na strani premijera Crne Gore Zdravka Krivokapića, koji preko paravana, Narodnog pokreta Miodraga Dake Davidovića, izlazi pred birače. To je, kako ocenjuju sagovornici našeg lista, novi pokušaj da se što više oslabe prosrpski orijentisani Demokratski front (DF), a pre svega, njegovi lideri Andrija Mandić i Milan Knežević.

Podsetimo, Krivokapić je bio nosilac liste "Za budućnost Crne Gore", čija je okosnica bio upravo DF. Ipak, nakon pobede na parlamentarnim izborima 30. avgusta, za Mandića i Kneževića odjednom nije bilo mesta u izvršnoj vlasti, koju je formirao Krivokapić.

OBNOVA I SIMBOL

Joanikije, koji je episkop budimljansko-nikšićki i administrator Mitropolije crnogorsko-primorske, dočekao je Krivokapića u Nikšiću, u Hramu Svetog Vaslija Ostroškog. Kako je poručio vladika, očito aludirajući na predstojeće izbore, koje mnogi u Crnoj Gori doživljavaju kao presudne, poručio je da se nada da u grad dolaze promene, i to one nabolje.

- Ceo ovaj kompleks zahteva veliku obnovu, i to je simbol onoga što treba našem narodu, a treba nam i duhovna i materijalna obnova. Nadam se da će vaša poseta Nikšiću započeti preporod grada i da će biti dobra za uspeh vlasti Crne Gore u svemu što čini i planira - istakao je Joanikije, dok je Krivokapić, s kojim je došao i predsednik parlamenta Aleksa Bečić, rekao da se nalazi u hrama svog detinjstva.

RepublikaFoto: youtube.com/Printskrin

I Abazović stao u front

Potpredsednik crnogorske vlade Dritan Abazović kritikovao je juče stavove Andrije Mandića i Milana Kneževića povodom izbora novog direktora policije. Time je potvrdio da je u svojevrsnom paktu sa premijerom Krivokapićem protiv čelnika DF.

- DF je takva organizacija da je protiv svega što nije apsolutno po njihovoj volji - rekao je Abazović.

Željko Injac, verski analitičar, kaže da je u Crnoj Gori uvek teško razdvojiti Crkvu i politiku.

Injac: Vladika je i do sada bio blizak Krivokapiću i Davidoviću

- Joanikije je sada u nepovoljnom položaju pošto nije ušao ni u uži krug za izbor patrijarha i sada mora da potvrdi autoritet time što će biti privržen vlastima - ističe Injac.

Naš sagovornik kaže da je vladika i do sada bio blizak Krivokapiću i Davidoviću, međutim, ta se njegova privrženost loše odražava na srpski narod.

- Ovo nije dobro za srpske interese u Crnoj Gori jer se na ovaj način unosi podela između glasača DF i onih koji podržavaju Krivokapića, koji se izjašnjava kao Crnogorac sto odsto - komentariše Injac.

PRLJAVA IGRA

Vladislav Dajković, analitičar, navodi da ovo nisu dobre stvari.

Dajković: Siguran sam da će DF, ipak, biti najjači u Nikšiću

- Ponajviše jer smo Crkvu odbranili, sada je vreme da se okrenemo ekonomiji i novim radnim mestima, naročito zbog toga što je Nikšić ekonomski devastiran. Sam premijer je više puta isticao da neće formirati svoju partiju jer je kroz institut nestranačke ličnosti došao na čelo Vlade. To mu, ipak, nije smetalo da njegova najbliža savetnica učestvuje u formiranju partije u njegovo ime i izađe na izbore u Nikšiću - navodi Dajković, uz konstataciju da je potpuno siguran da će koalicija "Za budućnost Nikšića", koju je formirao DF, biti najjača lista na ovim izborima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading