GEORGIEV OPET ŠOKIRA: Ne treba dati ulicu heroju koji je ubio Antu Pavelića?!

Autor: Republika

Vesti

21.02.2021

09:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sasvim je izvesno da niko nije ostao ravnodušan na film "Dara iz Jasenovca", pa tako rasprava na društvenim mrežama od sinoć ne jenjava. Na Tviteru se vode brojne polemike o pojedinačnim scenama, a jedan od Tviteraša je ponesen utiskom koji film ostavlja upitao da li postoji neko ko smatra da Blagoje Jovović ne zaslužuje ulicu u Beogradu.

RepublikaFoto: Tanjug/B. STEKIĆ
Slobodan Georgiev

Poznato je da je Blagoje Jovović čovek koji je upucao Antu Pavelića. 

Međutim, na ovo pitanje ubrzo je stigao odgovor od Slobodana Georgieva koji je samo ktratko napisao:

- A čime je zaslužio? 

Očigledno, Georgiev ne smatra da čovek za koga mnogi tvrde da je zadovoljio ljudsku i božansku pravdu nije dostojan da jedna ulica nosi njegovo ime! 

RepublikaFoto: facebook.com

Ko je bio Blagoje Jovović?

Blagoje Blago Jovović (1922 -1999) bio je borac Jugoslovenske vojske u otadžbini u Bjelopavlićkoj vojno-četničkoj brigadi, i čovek koji je izvršio atentat na jednog od najkrupnijih ratnih zločinaca Drugog svetskog rata Antu Pavelića 10. aprila 1957. u Lomas de Palamoru, predgrađu Buenos Ajresa.

Jovović je živeo u Argentini, a 1999. godine posetio je prvi put tada SR Jugoslaviju i Crnu Goru od 1944. godine. Jovović je tada doputovao iz Argentine i posetio manastir Ostrog, susreo se sa mitropolitom Amfilohijem Radovićem i tom prilikom je rekao da je on čovek koji je ubio Antu Pavelića. Posle toga šira javnost je saznala pravi identitet čoveka koji je pucao na Pavelića.

Blagoje je umro 2. juna 1999. godine u Rosariu, Argentini, samo nekoliko meseci posle posete, prve i poslednje, svom rodnom kraju.

O samom atentatu na Pavelića zna se da je zahvaljujući jednom bivšem italijanskom generalu, Pavelić otkriven početkom 1957. godine. Podaci nisu sadržali informaciju o pravom identitetu Pavelića, već gde se nalazio i kuda se kretao. Planom ubistva rukovodio je Jakov Jovović,a dobrovoljno se prijavio njegov rođak Blagoje. Kasnije im se pridružio Milo Krivokapić.

Odluka je donesena da se atentat izvrši 9. aprila 1957. godine, odnosno, dan uoči proslave Dana nezavisnosti NDH. U predviđeno vreme Blagoje Jovović i Krivokapić su se uputili u mesto Palamor, gde je Pavelić duže živeo. Tog dana, Pavelić je pošao sa ženom i ćerkom, pa su odlučili da atentat izvrše narednog dana.

U sredu, 10. aprila u 9 časova, uveče, po izlasku iz omnibusa Pavelić je posumnjao u svog prvog pratioca i okrenuo se i u pravcu Blagoja ispalio nekoliko metaka. Jovović je potrčao za Pavelićem i ispalio pet metaka u njegovom pravcu. Dva metka su pogodila Pavelića, koji se zateturao, ali je pognut počeo da jauče od bolova i moli za milost. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading