Poznati pitanjima rešetali poznatog novinara: Nole je najveći crni biser!

Autor:

Vesti

25.01.2020

04:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dugogodišnji novinar i TV autor Vanja Bulić priznaje da bi rado oživeo svoju kultnu emisiju "Crni biseri". U razgovoru za Srpski telegraf objašnjava i da je crni biser retkost, da je mnogo skuplji od belog, te u tom kontekstu tvrdi da Novak Đoković poseduje sve ove kvalitete.

Foto: Hrabrost je pitanje morala
Vanja Bulić

Odgovarajući na pitanja poznatih, Bulić je ispričao anegdote iz vremena kada je pisao za Dugu i kada su ljudi mislili da se iza imena autora krije žena. Dodaje da je "bio najmuževnija novinarka Duge", ali i da je dosad snimio 3.500 emisija za čak devet televizija.

RepublikaFoto: Medija centar Beograd
Dejan Ristić

Dejan Ristić, istoričar

* Na koji način ste tretirali, odnosno kako ocenjujete odnos istorijskog i imaginarnog u svojim romanima? Kako ste se nosili s tim i šta je prevagnulo?

- Sve što je vezano za istoriju i religiju u mojim knjigama potpuno je istinito, a trilerski deo romana je izmaštana priča. Recept u osam knjiga sa glavnim junakom novinarom Novakom Ivanovićem uvek je isti. Kad reši tajnu iz prošlosti, po istom principu rešiće neku savremenu zagonetku. Ovakav koncept pruža priliku da se kažu istine koje su kod nas dugo prećutkivane ili skrivane, a bitni su dokazi identiteta jednog naroda.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Nemanja Starović

Nemanja Starović, analitičar

* Kako komentarišete dodelu 66. Ninove nagrade za roman godine i odluku velikog broja književnika da ubuduće bojkotuju konkurs za ovo najznačajnije književno priznanje?

- Nije fer da komentarišem nagradu dodeljenu knjizi koju nisam pročitao. A i da sam je pročitao, trebalo je prethodno da pročitam i knjige koje su konkurisale za nagradu, pa da onda dam sud. Legitimno je pravo svakog pisca da bojkotuje konkurs, ali uz čvrste dokaze da žiri nije radio pošteno.

RepublikaFoto: Tanjug/B. STEKIĆ
Đorđe Komlenski

Đorđe Komlenski, Pokret socijalista

* Da li u sadašnje vreme ima izazovnijih sagovornika za emisiju "Crni biseri" nego nekada?

- Ne postoji idealnije vreme za "Crne bisere" od trenutka u kom živimo. Kad bi BK televizija ponovo oživela, dovodio bih u emisiju goste sa kojima sam razgovarao pre toliko godina. Neki od njih su od nikogovića postali ugledni građani, bivši kriminalci su sada biznismeni, političari promenili nekoliko stranaka, čistunci postali narkomani, prostitutke dobro udate dame, a fine dame sišle na trotoar...

RepublikaFoto: youtube.com/RTS Kulturno-umetnički program - Zvanični kanal
Ljubica Arsić

Ljubica Arsić, pisac

* Koje su prednosti, a koje mane muzičara koji se bavi pisanjem?

- Prvi uslov je da znaju da pišu, a ne samo da se bave pisanjem. Prednost dobrog muzičara je u tome što dobro poznaje dramaturgiju i ritam pesme, a to je osnov i u pisanju romana. Mana je ako nekadašnji muzičar, sklon improvizaciji i poigravanju sa osnovnom melodijom, taj recept preterano koristi u pisanju.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Vladimir Marinković

Vladimir Marinković, potpredsednik Skupštine

* Pošto znam da su mnogi čitaoci Duge u ono vreme, zbog vašeg imena, mislili da se iza tekstova krije žena, ima li neka anegdota u vezi s tim koju biste nam ispričali?

- Dok nisam počeo da radim na televiziji, stizala je pošta na ime drugarice, gospođice ili gospođe Vanje Bulić. Jedan gospodin sa estrade, nezadovoljan mojim pisanjem, tvrdio je prijateljima da smo bili u vezi, pa mu se svetim, a drugi, u to vreme najveća zvezda, rekao je da imam sreću što sam žensko inače bi mi polomio obe noge.

RepublikaFoto: ST/Đ. KOJADINOVIĆ
Ivan Simić

Ivan Simić, advokat

* Koga trenutno u javnom životu vidite kao crni biser?

- Crni biser je retka mutacija bisera i mnogo je kvalitetniji i skuplji od belog. Ideja moje emisije je bila da u svakom sagovorniku pronađem to plemenito crno zrno. Naslov emisije je bio metafora. Novak Đoković je neko ko u sebi ne nosi zrnce već gromadu tog crnog bogatstva.

RepublikaFoto: youtube.com/CANAL Plus Polska
Darko Jevtić

Darko Jevtić, fudbaler Rubina

* Znate li koliko ste javnih ličnosti u toku bogate novinarske karijere intervjuisali?

- Dosad sam uradio više od 3.500 jednočasovnih ili dvočasovnih emisija na devet televizija (dve u Sarajevu i Banjaluci). U više od polovine tih emisija bilo je po troje, četvoro i više gostiju. Plus intervjui u novinama. Neki od njih me ubeđuju da su bili moji gosti, a ja ne mogu da ih se setim. Mogli bi da napune jednu omanju srpsku varošicu - Vanjingrad.

RepublikaFoto: Starsport
Bogdan Obradović

Bogdan Obradović, teniski trener

* Napisali ste knjigu "Šole", pa šta vas je kod Milutina Šoškića inspirisalo, osim bravura na golu?

- Milutin je kao dečak sa još 44 porodice od 1941. do 1943. godine živeo u Pećkoj patrijaršiji. Od balista su ih čuvali Italijani. Posle bogate karijere, a bio je u jednom trenutku najbolji golman sveta, vraća se iz Amerike 2007. i odlazi u Pećku patrijaršiju. Tamo ponovo zatiče italijanske vojnike. To je knjiga o jednom životnom krugu, u kom će se prepoznati svaki Srbin.

RepublikaFoto: e-stock/M. RAFAILOVIĆ
Dragiša Binić

Dragiša Binić, legenda Zvezde

* Koji je najbolji fudbalski biser koje si čuo?

- "Alo, mama. Ovde Dragiša Binić. Postali smo prvaci sveta!"

RepublikaFoto: youtube.com/printscreen
Milomir Marić

Milomir Marić, novinar

* Da li je istina da si bio najlepša novinarka Duge?

- Pogrešno si čuo. Bio sam najmuževnija novinarka Duge.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading