Najpovoljniji krediti na domaćem tržištu: Početnicima u biznisu 30 odsto bespovratno!

Autor:

Vesti

16.11.2018

18:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kao primer preduzeća koja su uspešno iskoristila linije Fonda za razvoj u partnerstvu sa Ministarstvom privrede su Akademija Kočović - teretane, MDM NEW FASHION iz Ivanjice, koji proizvodi odeću, ALLU - STILL iz Rače, koji proizvodi alu i PVC stolariju, OAZA JUNIOR iz Ivanjice, koji pravi torte i kolače, "Aura" iz Niša, koja proizvodi kozmetiku, proizvođač nameštaja "Gir" iz Kraljeva. Tu su takođe i "Yumis" iz Niša, koji proizvodi različite prehrambene proizvode, "Foka" iz Gornjeg Milanovca - proizvodnja kesa, "Sani optic" iz Beograda, koji proizvodi stakla za dioptrijske naočare, "Premil Kovin", koji proizvodi hranu za kućne ljubimce...

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ
Slađana Backović

Ovako u intervjuu za Srpski telegraf Slađana Backović, direktorka Fonda za razvoj Srbije, objašnjava zbog čega je značajno postojanje ove institucije i naglašava da je najbitnije da je cela Srbija podjednako zastupljena u finansiranju različitih delatnosti.

Od trenutka apliciranja za kredit do dobijanja sredstava koliko je u proseku vremena potrebno da protekne?

- U zavisnosti od dostavljene dokumentacije, ceo proces može da traje oko mesec do mesec i po dana. Sednice Upravnog odbora, na kojima se razmatraju zahtevi, održavaju se najmanje jednom mesečno.

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ
Novinarka Srpskog telegrafa i Slađana Backović

U čemu se ogleda razlika između investicionog kredita i podsticanja preduzetništva kroz razvojne projekte?

- Kroz razvojne projekte 20 odsto ukupne investicije čine bespovratna sredstava koja obezbeđuje Ministarstvo privrede. Kredit Fonda za razvoj čini preostalih 80 odsto ukupne planirane investicije. Specifično je da su razvojnim projektima podržane samo proizvodne delatnosti, dok klasične investicione linije fonda nemaju ograničenje namene u finansiranju.

Startap kreditom može da se finansira otvaranje pekare, proizvodnja nameštaja, pokretanje softverskih delatnosti, kozmetičarske usluge...

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ
Slađana Backović

Za početnika u biznisu, koji kredit Fonda za razvoj biste preporučili?

- Početnicima u biznisu su namenjeni startap krediti, gde im trećinu ulaganja finansira država. Dakle, 30 odsto investicije čine bespovratna sredstva Ministarstva privrede, a 70 odsto povoljan kredit Fonda za razvoj. Ovo su, za sada, ubedljivo najpovoljniji krediti na tržištu za početnike u biznisu, a omogućavaju im započinjanje novog posla, samozapošljavanje ili zapošljavanje drugih. Program može da se koristi za pokretanje proizvodnje ili uslužne delatnosti. Primera radi, ovim programom može da se finansira otvaranje pekare, keteringa, pravljenje kolača i torti ili proizvodnja različitih tekstilnih predmeta. Takođe, obuhvata i proizvodnju nameštaja, pokretanje softverskih delatnosti, auto-mehaničarske usluge, frizerske i kozmetičarske usluge...

 

 

Krivične prijave zbog zloupotreba kredita

Da li su sada pooštrene mere za dobijanje kredita preko Fonda za razvoj? Pojedini preduzetnici se žale na obimnu papirologiju. Da li ste zabeležili pokušaje zloupotrebe sredstava fonda i na koji način sankcionišete preduzetnike za koje utvrdite da su imali tu nameru?

- Vlada Srbije, Ministarstvo privrede i Upravni odbor fonda usvojili su kriterijume za dobijanje kredita, kojima je cilj da se mogućnost zloupotrebe svede na minimum. Može se reći da su mere pooštrene, ali to je zato što se u kontinuitetu trudimo da na što bolji način vodimo računa o državnom novcu. Moramo ga tretirati kao da je naš sopstveni, pa i bolje od toga. Zato smo predvideli i zakonske mere potencijalne neželjene situacije, poput utuženja, raskida ugovora, a po potrebi i ako za to ima osnova, možemo da podnesemo i krivične prijave. Preduzetnici ne moraju da brinu jer, iako je dokumentacija obimnija, naše službe su u svakom trenutku na raspolaganju da im savetima pomognu da neophodan korak što lakše savladaju.

Kojom ukupnom sumom koju kroz različite vrste kredita i programe dodeljujete preduzetnicima i poljoprivrednicima raspolažete?

- U 2018. godini opredeljeno je sedam milijardi dinara za kreditne linije. Ministarstvo privrede je za udeo bespovratnih sredstava za finansiranje razvojnih projekata i startap kredita izdvojilo ukupno 750 miliona dinara.

Koliko je različitih vrsta kredita dodeljeno u 2017. i o kojim iznosima je reč?

- Sredstva su deljena po svim programima fonda - za investiciona ulaganja, trajna obrtna sredstva, razvojne projekte, startap i kratkoročne kredite. Minimalni iznosi su 280.000 dinara, a maksimalni dostižu do 250 miliona dinara.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading