ŠTEDNJA U DINARIMA ISPLATIVIJA OD ŠTEDNJE U DEVIZAMA

Autor: Agencije

Vesti

29.10.2018

14:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Narodna banka Srbije saopštila je danas povodom predstojećeg Svetskog dana štednje, da je štednja u dinarima isplativija od štednje u devizama – i u kratkom i u dugom roku.

Foto: wikimedia.org/Lumen roma
Narodna banka Srbije savetuje - ispod slamarice samo dinare držite

NBS je ukazala na značaj štednje i navela da redovnim analizama veće isplativosti dinarske u odnosu na štednju u evrima, nastavlja da promoviše štednju u domaćoj valuti kao jedan od vidova povećanja stepena dinarizacije finansijskog sistema.

NBS navodi da analiza isplativosti dinarske u odnosu na štednju u evrima pokazuje da bi štediša koji je u poslednjih godinu dana štedeo u dinarima (ulog od 100.000 dinara) dobio oko 3.000 dinara više (ili oko 26 evra) u odnosu na štedišu koji bi u istom periodu položio 100.000 dinara u evrima na deviznu štednju, pre svega zahvaljujući gotovo šest puta višoj kamatnoj stopi na dinarsku u odnosu na štednju u evrima, oslobađanju od plaćanja poreza na prihode od kamate na dinarsku štednju, kao i relativnoj stabilnosti kursa dinara.

NBS ističe da veća isplativost dinarske štednje nema kratkoročni karakter i da je isplativija od štednje u evrima i u dužem (šest godina) i kraćem roku (tri meseca).

Analiza isplativosti štednje oročene na godinu dana uz pretpostavku zanavljanja štednog uloga uvećanog za kamatu pokazuje da je u poslednjih šest godina, dakle i u dugom roku - bilo isplativije štedeti u dinarima.

Takođe, da je štednja u domaćoj valuti isplativija od štednje u evrima potvrđuje, kako navode, i analiza isplativosti štednje oročene na tri meseca.

- I pored smanjenja kamatnih stopa na štedne depozite stanovništva tokom prethodnih godina zabeležen je porast i dinarske i devizne štednje, što ukazuje na poverenje stanovništva u domaći finansijski sistem - navela je NBS.

Samo u ovoj godini, ona je povećana za preko 14 odsto, od čega se najveći deo tog rasta odnosi na povećanje štednje oročene na period od šest meseci do godinu dana.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading